De wondere wereld van Sospel

De Train des Merveilles… de naam komt eigenlijk van de Vallée des Merveilles hoog in de bergen bij Tende, een prehistorisch wonderland, vol met oeroude overblijfselen. Maar merveilleux zijn zeker ook de dorpjes en stadjes die je onderweg tegenkomt wanneer je deze treinroute van Nice naar Tende neemt. Op slechts een paar kilometer afstand van de grens met Italië ontdekte ik bijvoorbeeld het rustige maar gezellige middeleeuwse Sospel.

Sospel is met ruim 3.000 inwoners niet bepaald meer klein te noemen. Toch is het er rustig, vol met verstilde straatjes. Het contrast is groot met Nice, waar we vanochtend uit bed stapten. Hier geen mensen die zich haastig naar hun werk begeven, maar vooral oudjes die mijmerend over de rivier staren. En daar gerust een kwartier of langer voor uittrekken.

Gewoon staan en kijken, geen haast, geen doel...
Gewoon staan en kijken, geen haast, geen doel…

En dat terwijl je als bezoeker van Sospel toch vooral naar die brug zelf zal kijken in plaats van naar het water dat er onderdoor stroomt. Want de brug van Sospel is een prachtig voorbeeld van een pont fortifié, zoals er nog maar weinig zijn in Frankrijk. Eeuwen geleden was Sospel een knooppunt op de koninklijke zoutroute, die van Turijn naar Nice voerde. Te Sospel, op de brug, werd tol geheven over het transport van zout.

De brug te Sospel.
De brug te Sospel.

Wanneer de functie van de brug precies financieel van aard werd is niet helemaal bekend. Al in de veertiende eeuw zou er hier een houten brug over de rivier de Bévéra zijn gebouwd, door de heer van het kasteel waarvan vandaag de dag alleen nog wat muurtjes overeind staan. Zeker is in elk geval wel dat het leven zich in Sospel al heel lang op beide zijden van de oever afspeelde, dus een brug was niet alleen noodzakelijk voor de heffing van tol.

Sospel is verdeeld in twee helften, met in beide delen smalle middeleeuwse straatjes en pleintjes. Het zuidelijke deel is qua bezienswaardigheden het leukst. Waar je zeker even heen moet lopen is de barokke kathedraal Saint-Michel, die geflankeerd wordt door een romaanse klokkentoren. Qua grootte is deze kerk opvallend, een beetje uit de toon vallend in vergelijking met de afmetingen van Sospel zelf. De kerk werd uit dankbaarheid gebouwd door de overlevenden van de pestepidemie die in de zeventiende eeuw de streek sloeg. De bouwtekeningen kwamen van de hand van de man die ook in Nice de kathedraal ontwierp. Een indrukwekkend aanzicht is het wanneer je ervoor staat, ook al omdat aan het plein waar deze kathedraal zich bevindt nog twee kerken zijn. En daarnaast overal om je heen oude huizen met bogengangen onder de voorgevels.

Wanneer je nog meer tijd te besteden hebt in Sospel zou je nog naar het fort Saint-Roch kunnen gaan, ooit gebouwd als onderdeel van de Maginot-linie. Helaas is mijn tijd in dit leuke stadje beperkt, de Train des Merveilles staat op me te wachten om me verder de bergen in te brengen. Via Breil-sur-Roya gaat de rit verder naar Saorge, nog zo’n prachtig dorp in deze wondere wereld.

Mooie oude winkeltjes in Sospel.
Mooie oude winkeltjes in Sospel.
De zon komt mooi vanachter de top van de kerk.
De zon komt mooi vanachter de top van de kerk.
Het station van Sospel.
Het station van Sospel.

Locatie:

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Bestel het ebook er bij en krijg 15,- euro korting!

 • Vanaf: 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden

  Bestel het ebook er bij en krijg 7,50 euro korting!

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 5,00

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Let op: dit is een ‘kneusje’, bij het drukken van deze reisgidsen is iets mis gegaan waardoor ze niet goed gelijmd zijn. Het kan hierdoor gebeuren dat de pagina’s snel loslaten uit de rug van het boekje. Hierom verkopen we deze gidsen met 50% korting.

2 reacties op De wondere wereld van Sospel

 • Sospel is zeker leuk en de moeite waard om wat meer tijd door te brengen. In de zomer van 2018 aan de noordkant van het dorpje/stadje enkele dagen op de (mooie terrassen en met zwembad) camping gestaan. Monaco is zo’n 20 km hier vandaan; 17 daarvan met haarspeldbochten….dat was wel even een aandachtspuntje met de caravan. Maar als de combi niet te groot is, is het goed te doen.
  Deze streek is ook populair onder eigenaren van sportwagens; stukje parcours van de Rally van Monte Carlo.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.