De wondere wereld van Sospel

door Martijn
2525 keer gelezen

De Train des Merveilles… de naam komt eigenlijk van de Vallée des Merveilles hoog in de bergen bij Tende, een prehistorisch wonderland, vol met oeroude overblijfselen. Maar merveilleux zijn zeker ook de dorpjes en stadjes die je onderweg tegenkomt wanneer je deze treinroute van Nice naar Tende neemt. Op slechts een paar kilometer afstand van de grens met Italië ontdekte ik bijvoorbeeld het rustige maar gezellige middeleeuwse Sospel.

advertentie

Sospel is met ruim 3.000 inwoners niet bepaald meer klein te noemen. Toch is het er rustig, vol met verstilde straatjes. Het contrast is groot met Nice, waar we vanochtend uit bed stapten. Hier geen mensen die zich haastig naar hun werk begeven, maar vooral oudjes die mijmerend over de rivier staren. En daar gerust een kwartier of langer voor uittrekken.

Gewoon staan en kijken, geen haast, geen doel...

Gewoon staan en kijken, geen haast, geen doel…

En dat terwijl je als bezoeker van Sospel toch vooral naar die brug zelf zal kijken in plaats van naar het water dat er onderdoor stroomt. Want de brug van Sospel is een prachtig voorbeeld van een pont fortifié, zoals er nog maar weinig zijn in Frankrijk. Eeuwen geleden was Sospel een knooppunt op de koninklijke zoutroute, die van Turijn naar Nice voerde. Te Sospel, op de brug, werd tol geheven over het transport van zout.

De brug te Sospel.

De brug te Sospel.

Wanneer de functie van de brug precies financieel van aard werd is niet helemaal bekend. Al in de veertiende eeuw zou er hier een houten brug over de rivier de Bévéra zijn gebouwd, door de heer van het kasteel waarvan vandaag de dag alleen nog wat muurtjes overeind staan. Zeker is in elk geval wel dat het leven zich in Sospel al heel lang op beide zijden van de oever afspeelde, dus een brug was niet alleen noodzakelijk voor de heffing van tol.

Sospel is verdeeld in twee helften, met in beide delen smalle middeleeuwse straatjes en pleintjes. Het zuidelijke deel is qua bezienswaardigheden het leukst. Waar je zeker even heen moet lopen is de barokke kathedraal Saint-Michel, die geflankeerd wordt door een romaanse klokkentoren. Qua grootte is deze kerk opvallend, een beetje uit de toon vallend in vergelijking met de afmetingen van Sospel zelf. De kerk werd uit dankbaarheid gebouwd door de overlevenden van de pestepidemie die in de zeventiende eeuw de streek sloeg. De bouwtekeningen kwamen van de hand van de man die ook in Nice de kathedraal ontwierp. Een indrukwekkend aanzicht is het wanneer je ervoor staat, ook al omdat aan het plein waar deze kathedraal zich bevindt nog twee kerken zijn. En daarnaast overal om je heen oude huizen met bogengangen onder de voorgevels.

Wanneer je nog meer tijd te besteden hebt in Sospel zou je nog naar het fort Saint-Roch kunnen gaan, ooit gebouwd als onderdeel van de Maginot-linie. Helaas is mijn tijd in dit leuke stadje beperkt, de Train des Merveilles staat op me te wachten om me verder de bergen in te brengen. Via Breil-sur-Roya gaat de rit verder naar Saorge, nog zo’n prachtig dorp in deze wondere wereld.

Mooie oude winkeltjes in Sospel.

Mooie oude winkeltjes in Sospel.

De zon komt mooi vanachter de top van de kerk.

De zon komt mooi vanachter de top van de kerk.

Het station van Sospel.

Het station van Sospel.

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Locatie:

Lees ook:

Plaats een reactie

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Accepteren Lees meer

Gratis Frankrijk-tips

Ontvang wekelijks nieuwe tips van Frankrijk Puur in je mailbox

P.S. Heb jij het boek Frankrijk Puur al besteld?
Met tips voor 50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken.