De brug van Sospel.
Alpes-MaritimesProvence-Alpes-Côte-d'Azur

De wondere wereld van Sospel

De Train des Merveilles… de naam komt eigenlijk van de Vallée des Merveilles hoog in de bergen bij Tende, een prehistorisch wonderland, vol met oeroude overblijfselen. Maar merveilleux zijn zeker ook de dorpjes en stadjes die je onderweg tegenkomt wanneer je deze treinroute van Nice naar Tende neemt. Op slechts een paar kilometer afstand van de grens met Italië ontdekte ik bijvoorbeeld het rustige maar gezellige middeleeuwse Sospel.

Streektips

Zelf ook op vakantie naar deze mooie streek bij Nice? Misschien heb je wat aan deze tips!

Sospel is met ruim 3.000 inwoners niet bepaald meer klein te noemen. Toch is het er rustig, vol met verstilde straatjes. Het contrast is groot met Nice, waar we vanochtend uit bed stapten. Hier geen mensen die zich haastig naar hun werk begeven, maar vooral oudjes die mijmerend over de rivier staren. En daar gerust een kwartier of langer voor uittrekken.

Gewoon staan en kijken, geen haast, geen doel...
Gewoon staan en kijken, geen haast, geen doel…

En dat terwijl je als bezoeker van Sospel toch vooral naar die brug zelf zal kijken in plaats van naar het water dat er onderdoor stroomt. Want de brug van Sospel is een prachtig voorbeeld van een pont fortifié, zoals er nog maar weinig zijn in Frankrijk. Eeuwen geleden was Sospel een knooppunt op de koninklijke zoutroute, die van Turijn naar Nice voerde. Te Sospel, op de brug, werd tol geheven over het transport van zout.

De brug te Sospel.
De brug te Sospel.

Wanneer de functie van de brug precies financieel van aard werd is niet helemaal bekend. Al in de veertiende eeuw zou er hier een houten brug over de rivier de Bévéra zijn gebouwd, door de heer van het kasteel waarvan vandaag de dag alleen nog wat muurtjes overeind staan. Zeker is in elk geval wel dat het leven zich in Sospel al heel lang op beide zijden van de oever afspeelde, dus een brug was niet alleen noodzakelijk voor de heffing van tol.

Sospel is verdeeld in twee helften, met in beide delen smalle middeleeuwse straatjes en pleintjes. Het zuidelijke deel is qua bezienswaardigheden het leukst. Waar je zeker even heen moet lopen is de barokke kathedraal Saint-Michel, die geflankeerd wordt door een romaanse klokkentoren. Qua grootte is deze kerk opvallend, een beetje uit de toon vallend in vergelijking met de afmetingen van Sospel zelf. De kerk werd uit dankbaarheid gebouwd door de overlevenden van de pestepidemie die in de zeventiende eeuw de streek sloeg. De bouwtekeningen kwamen van de hand van de man die ook in Nice de kathedraal ontwierp. Een indrukwekkend aanzicht is het wanneer je ervoor staat, ook al omdat aan het plein waar deze kathedraal zich bevindt nog twee kerken zijn. En daarnaast overal om je heen oude huizen met bogengangen onder de voorgevels.

Wanneer je nog meer tijd te besteden hebt in Sospel zou je nog naar het fort Saint-Roch kunnen gaan, ooit gebouwd als onderdeel van de Maginot-linie. Helaas is mijn tijd in dit leuke stadje beperkt, de Train des Merveilles staat op me te wachten om me verder de bergen in te brengen. Via Breil-sur-Roya gaat de rit verder naar Saorge, nog zo’n prachtig dorp in deze wondere wereld.

Mooie oude winkeltjes in Sospel.
Mooie oude winkeltjes in Sospel.
De zon komt mooi vanachter de top van de kerk.
De zon komt mooi vanachter de top van de kerk.
Het station van Sospel.
Het station van Sospel.

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

  1. Sospel is zeker leuk en de moeite waard om wat meer tijd door te brengen. In de zomer van 2018 aan de noordkant van het dorpje/stadje enkele dagen op de (mooie terrassen en met zwembad) camping gestaan. Monaco is zo’n 20 km hier vandaan; 17 daarvan met haarspeldbochten….dat was wel even een aandachtspuntje met de caravan. Maar als de combi niet te groot is, is het goed te doen.
    Deze streek is ook populair onder eigenaren van sportwagens; stukje parcours van de Rally van Monte Carlo.

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant