Ax-les-Thermes
AriègeOccitanie

De warmwaterbronnen van Ax-les-Thermes

Na een lange bergwandeling je voeten laten uitrusten in een heerlijk warmwaterbad, vol met gezonde mineralen, klinkt dat goed? Het kan in het bergdorp Ax-les-Thermes, in het zuiden van de Ariège. Er zijn tientallen bronnen in en om het dorp, een daarvan heeft zelfs het warmste water dat er in de Pyreneeën uit de grond komt. Op een drietal plekken in Ax-les-Thermes kun je kosteloos van het warme bronwater genieten.

Streektips

Zelf ook Ax-les-Thermes en de omgeving verkennen? Misschien heb je dan wat aan deze tips!

In de Pyreneeën vind je bijzonder veel warmwaterbronnen. Dit komt door de manier waarop twee aardplaten, de Iberische en de Europese, tegen elkaar aan botsen. Normaal is graniet een ondoordringbaar gesteente, maar door dit geologische proces zijn er allerlei barsten en gaten ontstaan waaruit het water van zo’n vierduizend meter diepte omhoog kan komen. Op die diepte heeft het een maximale warmte van zo’n honderdtwintig graden bereikt en zijn er allerlei mineralen in terechtgekomen die het een karakteristieke samenstelling geven. Het water van Ax-les-Thermes staat bekend vanwege de hoeveelheid sulfaat en natrium.

Aquae

Al sinds de oudheid zijn de bronnen van Ax-les-Thermes bekend. Het dorp heeft z’n naam Ax dan ook te danken aan het Romeinse Aquae, water. Naast de betaalde baden van Teich en Couloubret zijn er verspreid door het dorp drie baden waar je kosteloos gebruik van kunt maken. Diep zijn ze overigens niet, ze zijn met name geschikt om tot enkel- of kniehoogte in te zitten. De oudste en grootste is het Bassin des Ladres, dat al sinds de dertiende eeuw dienstdoet als badplek. Iets verderop naast het bassin vind je de bron die dit bad voedt, de Source des Canons, met zevenenzeventig graden een van de warmste bronnen van de streek.

Het is een leuk idee om alledrie de openbare bronnen van Ax even te gaan bekijken. Het bergdorp heeft namelijk ook enkele pittoreske straatjes, en die ontdek je dan gelijk. Loop bijvoorbeeld eerst naar het Bassin de la Basse aan de noordkant, naast de Thermes de Couloubret, vervolgens naar de Place Saint-Jérôme voor de Bassins de l’Axéenne en sluit tenslotte af in het Bassin des Ladres.

Overigens is Ax-les-Thermes niet alleen een goede bestemming als kuuroord. In de omgeving zijn veel wandelmogelijkheden, bijvoorbeeld in het groene Vallée d’Orlu, bovendien ligt op de hellingen boven Ax het bescheiden skigebied Ax-3-Domaines. Ben je in Ax, neem dan ook even een kijkje in de Boutique de la Ferme aan de Place du Breilh. Hier zijn tal van regionale specialiteiten verkrijgbaar, direct van de producent.

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant