Vakwerkkerken in de Champagne
Grand-EstMarne

De vakwerkkerken bij het Lac du Der-Chantecoq

Huizen met vakwerkgevels zijn er op heel veel plekken in Frankrijk, zoals de Elzas en Bourgogne. Maar wist je dat er ook kerkgebouwen zijn die in deze typische bouwstijl zijn opgetrokken? Ze zijn vrijwel allemaal te vinden in een bepaalde streek, namelijk het Pays du Der in de Champagne. Toen we in deze omgeving waren, bezochten we enkele van deze kerken.

Streektips

Zelf ook op vakantie in deze rustige streek? Misschien heb je wat aan deze tips!

Een paar jaar geleden bewonderden we in Honfleur de prachtige vakwerkkerk. In de loop der tijd zijn er in Frankrijk wel wat meer van dit soort kerken gebouwd, maar de meesten werden gaandeweg ingeruild voor een stenen gebouw. Van de twaalf Franse kerken die volledig in vakwerkstijl zijn opgetrokken en die nog bewaard zijn gebleven, bevinden zich er tien in het gebied rond het Lac du Der. Het feit dat ze daar staan heeft veel met de omgeving te maken. In deze natte streek waren geen steengroeven te vinden, dus moest men bouwen met wat er wel was: hout uit de uitgestrekte bosgebieden. De houten balken vormden het geraamte van de kerk, de openingen werden opgevuld met een mengsel van stro en leem. Dat laatste was hier in de natte streek ook volop voorradig. De vakwerkbouwstijl werd van de vijftiende tot de negentiende eeuw toegepast.

Route des Églises à Pans de bois et des vitraux du XVIè siècle

Het bureau voor toerisme van de streek heeft een speciale route samengesteld die je langs het religieuze erfgoed leidt. Naast de kerken die volledig uit vakwerk bestaan, zijn er ook kerkjes met een mix van steen en hout. Daarnaast zijn er enkele kerken in het bezit van mooie glas-in-loodramen uit de zestiende eeuw.

Voor de hele route van ruim zestig kilometer hebben wij helaas geen tijd omdat we deze dag vooral op zoek zijn naar de kraanvogels rondom het meer, maar toch besluiten we om enkele hoogtepunten uit te kiezen. We bezoeken achtereenvolgens de kerken van Arrigny aan de westkant van het meer, Châtillon-sur-Broué, Bailly-le-Franc en Outines, alledrie aan de zuidwestkant. Al die kerkjes hebben weer hun eigen bijzonderheden. Gemeenschappelijk is de intieme sfeer die er heerst door het gebruik van hout en leem. Vanbinnen zijn ze ook redelijk sober, heel anders dan sommige andere katholieke kerken in Frankrijk. Wat verschilt is de grootte en sierlijkheid, de een is nauwelijks meer dan een veredelde plompe markthal, de ander is een gracieuze slanke verschijning, die wel wat doet denken aan de staafkerken in Scandinavië.

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant