De vakwerkkerken bij het Lac du Der-Chantecoq

Huizen met vakwerkgevels zijn er op heel veel plekken in Frankrijk, zoals de Elzas en Bourgogne. Maar wist je dat er ook kerkgebouwen zijn die in deze typische bouwstijl zijn opgetrokken? Ze zijn vrijwel allemaal te vinden in een bepaalde streek, namelijk het Pays du Der in de Champagne. Toen we in deze omgeving waren, bezochten we enkele van deze kerken.

Een paar jaar geleden bewonderden we in Honfleur de prachtige vakwerkkerk. In de loop der tijd zijn er in Frankrijk wel wat meer van dit soort kerken gebouwd, maar de meesten werden gaandeweg ingeruild voor een stenen gebouw. Van de twaalf Franse kerken die volledig in vakwerkstijl zijn opgetrokken en die nog bewaard zijn gebleven, bevinden zich er tien in het gebied rond het Lac du Der. Het feit dat ze daar staan heeft veel met de omgeving te maken. In deze natte streek waren geen steengroeven te vinden, dus moest men bouwen met wat er wel was: hout uit de uitgestrekte bosgebieden. De houten balken vormden het geraamte van de kerk, de openingen werden opgevuld met een mengsel van stro en leem. Dat laatste was hier in de natte streek ook volop voorradig. De vakwerkbouwstijl werd van de vijftiende tot de negentiende eeuw toegepast.

Route des Églises à Pans de bois et des vitraux du XVIè siècle

Het bureau voor toerisme van de streek heeft een speciale route samengesteld die je langs het religieuze erfgoed leidt. Naast de kerken die volledig uit vakwerk bestaan, zijn er ook kerkjes met een mix van steen en hout. Daarnaast zijn er enkele kerken in het bezit van mooie glas-in-loodramen uit de zestiende eeuw.

Voor de hele route van ruim zestig kilometer hebben wij helaas geen tijd omdat we deze dag vooral op zoek zijn naar de kraanvogels rondom het meer, maar toch besluiten we om enkele hoogtepunten uit te kiezen. We bezoeken achtereenvolgens de kerken van Arrigny aan de westkant van het meer, Châtillon-sur-Broué, Bailly-le-Franc en Outines, alledrie aan de zuidwestkant. Al die kerkjes hebben weer hun eigen bijzonderheden. Gemeenschappelijk is de intieme sfeer die er heerst door het gebruik van hout en leem. Vanbinnen zijn ze ook redelijk sober, heel anders dan sommige andere katholieke kerken in Frankrijk. Wat verschilt is de grootte en sierlijkheid, de een is nauwelijks meer dan een veredelde plompe markthal, de ander is een gracieuze slanke verschijning, die wel wat doet denken aan de staafkerken in Scandinavië.

Locatie:

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Bestel het ebook er bij en krijg 15,- euro korting!

 • Vanaf: 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden

  Bestel het ebook er bij en krijg 7,50 euro korting!

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 5,00

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Let op: dit is een ‘kneusje’, bij het drukken van deze reisgidsen is iets mis gegaan waardoor ze niet goed gelijmd zijn. Het kan hierdoor gebeuren dat de pagina’s snel loslaten uit de rug van het boekje. Hierom verkopen we deze gidsen met 50% korting.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.