De spectaculairste treinritten in de Franse Alpen

Leuk als uitje voor gezinnen met kinderen en treinfanaten: een ritje met een lokaal treintje door prachtige natuur. In de Franse Alpen zijn verschillende mooie treinritten te maken door overdonderend mooie gebieden. De spoorbanen lopen vaak door gebieden waar je met de auto niet zomaar komt en het langzame tempo van de treinen geeft je de ultieme gelegenheid het landschap in al zijn glorie te bewonderen. Welke treinritten moet je absoluut gemaakt hebben in de Franse Alpen?

Tramway du Mont-Blanc

De Tramway du Mont-Blanc loopt van 580 naar 2372 meter hoogte en is daarmee de hoogste spoorlijn van Frankrijk. En dan te bedenken dat de eerste plannen nog ambitieuzer waren: een railverbinding naar de 4808 meter hoge top van de Mont-Blanc! Al aan het eind van de 19e eeuw werden er plannen gemaakt voor de Tramway du Mont-Blanc. Diverse ideeën sneuvelden uiteindelijk, en in 1905 werd begonnen met een minder ambitieuze maar even spectaculaire spoorverbinding naar de Bionnassay-gletsjer. De rit duurt ongeveer een uur en een kwartier en trekt gemiddeld zo’n 110.000 toeristen per jaar aan.

Chemin de fer du Montenvers

De Chemin de fer du Montenvers wordt door dezelfde organisatie als de Tramway du Mont-Blanc uitgebaat en biedt eveneens een prachtig uitzicht over de hoge bergen van de Haute-Savoie. De rit voert vanaf het station in Chamonix naar een uitzichtspunt op ruim 1900 meter, Montenvers, boven het Mer de Glace. Ook deze lijn bestaat al meer dan 100 jaar, maar is wel wat korter van lengte. Het traject van ruim 5 kilometer duurt ongeveer 20 minuten en voert je onder meer over een brug van 152 meter.

Mont-Blanc Express

De treinroute tussen Chamonix en Martigny in Zwitserland brengt je door een van de mooiste en indrukwekkendste landschappen van de Franse Alpen. In Zwitserland bereikt deze trein zijn hoogste punt van ruim 2400 meter. Je doorkruist een landschap vol kloven, bossen, rotspartijen en gletsjers. De rit duurt in totaal anderhalf uur.

Train des Pignes

Ontdek de zuidelijke Franse Alpen met deze lijn die loopt van Digne tot helemaal in Nice aan de Côte d’Azur. Op dezelfde lijn rijdt ook een wekelijkse stoomtreinverbinding. De Train des Pignes gaat viermaal per dag en brengt je langs enkele van de mooiste plekjes van de Provence.

Ligne des Alpes

De Ligne des Alpes was oorspronkelijk de benaming van de verbinding van Grenoble naar Marseille maar wordt nu alleen gebruikt voor het gedeelte tussen Grenoble en Gap. Een spoorverbinding door een oogverblindend landschap van bergen en dalen.

Chemin de fer de La Mure

De bergtrein van La Mure is een lijn die tot de jaren ’60 van de 20e eeuw gebruikt werd voor kolentransport en personenvervoer. Vanaf die tijd werd de lijn gebruikt voor toeristische treinen. Vanaf de trein had je een spectaculair uitzicht over bergen en dalen, met als hoogtepunt het ‘Grand Balcon’, een uitzichtpunt over het stuwmeer Lac de Monteynard. Een landverschuiving in 2010 maakte aan de spoorlijn voorlopig helaas een eind. Sindsdien wordt er door verschillende organisaties geprobeerd de lijn opnieuw op te starten, maar voorlopig lijkt daar nog geen schot in te zitten.

Train des Merveilles

De Train des Merveilles is vernoemd naar de Vallée des Merveilles, een hoog bergdal nabij Tende met archeologische vondsten uit de prehistorie, waaronder ruim 40.000 rotstekeningen. Het spoor van de trein loopt van Nice en Ventimiglia (in Italië) naar Cuneo in Italië. Voor de Train des Merveilles is Tende het eindpunt. De spoorlijn werd in 1928 in gebruik genomen en geldt als een van de spoorlijnen met het grootste hoogteverschil in Europa. Ik reed in 2018 de route van Nice tot Saorge.

Bonjour! Ik ben Martijn, blogger en oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Bestel het ebook er bij en krijg 15,- euro korting!

 • Vanaf: 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden

  Bestel het ebook er bij en krijg 7,50 euro korting!

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 5,00

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Let op: dit is een ‘kneusje’, bij het drukken van deze reisgidsen is iets mis gegaan waardoor ze niet goed gelijmd zijn. Het kan hierdoor gebeuren dat de pagina’s snel loslaten uit de rug van het boekje. Hierom verkopen we deze gidsen met 50% korting.

1 reactie op De spectaculairste treinritten in de Franse Alpen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.