De trein komt aan op het station van Sospel.

De spectaculairste treinritten in de Franse Alpen

Leuk als uitje voor gezinnen met kinderen en treinfanaten: een ritje met een lokaal treintje door prachtige natuur. Frankrijk zit vol met de mooiste spoorlijnen. Ook in de Franse Alpen zijn verschillende mooie treinritten te maken door overdonderend mooie gebieden. De spoorbanen lopen vaak door gebieden waar je met de auto niet zomaar komt en het langzame tempo van de treinen geeft je de ultieme gelegenheid het landschap in al zijn glorie te bewonderen. Welke treinritten moet je absoluut gemaakt hebben in de Franse Alpen?

Tramway du Mont-Blanc

De Tramway du Mont-Blanc loopt van 580 naar 2372 meter hoogte en is daarmee de hoogste spoorlijn van Frankrijk. En dan te bedenken dat de eerste plannen nog ambitieuzer waren: een railverbinding naar de 4808 meter hoge top van de Mont-Blanc! Al aan het eind van de 19e eeuw werden er plannen gemaakt voor de Tramway du Mont-Blanc. Diverse ideeën sneuvelden uiteindelijk, en in 1905 werd begonnen met een minder ambitieuze maar even spectaculaire spoorverbinding naar de Bionnassay-gletsjer. De rit duurt ongeveer een uur en een kwartier en trekt gemiddeld zo’n 110.000 toeristen per jaar aan.

Chemin de fer du Montenvers

De Chemin de fer du Montenvers wordt door dezelfde organisatie als de Tramway du Mont-Blanc uitgebaat en biedt eveneens een prachtig uitzicht over de hoge bergen van de Haute-Savoie. De rit voert vanaf het station in Chamonix naar een uitzichtspunt op ruim 1900 meter, Montenvers, boven het Mer de Glace. Ook deze lijn bestaat al meer dan 100 jaar, maar is wel wat korter van lengte. Het traject van ruim 5 kilometer duurt ongeveer 20 minuten en voert je onder meer over een brug van 152 meter.

Mont-Blanc Express

De treinroute tussen Chamonix en Martigny in Zwitserland brengt je door een van de mooiste en indrukwekkendste landschappen van de Franse Alpen. In Zwitserland bereikt deze trein zijn hoogste punt van ruim 2400 meter. Je doorkruist een landschap vol kloven, bossen, rotspartijen en gletsjers. De rit duurt in totaal anderhalf uur.

Train des Pignes

Ontdek de zuidelijke Franse Alpen met deze lijn die loopt van Digne tot helemaal in Nice aan de Côte d’Azur. Op dezelfde lijn rijdt ook een wekelijkse stoomtreinverbinding. De Train des Pignes gaat viermaal per dag en brengt je langs enkele van de mooiste plekjes van de Provence.

Ligne des Alpes

De Ligne des Alpes was oorspronkelijk de benaming van de verbinding van Grenoble naar Marseille maar wordt nu alleen gebruikt voor het gedeelte tussen Grenoble en Gap. Een spoorverbinding door een oogverblindend landschap van bergen en dalen.

Chemin de fer de La Mure

De bergtrein van La Mure is een lijn die tot de jaren ’60 van de 20e eeuw gebruikt werd voor kolentransport en personenvervoer. Vanaf die tijd werd de lijn gebruikt voor toeristische treinen. Vanaf de trein had je een spectaculair uitzicht over bergen en dalen, met als hoogtepunt het ‘Grand Balcon’, een uitzichtpunt over het stuwmeer Lac de Monteynard. Een landverschuiving in 2010 maakte aan de spoorlijn voorlopig helaas een eind. Sindsdien wordt er door verschillende organisaties geprobeerd de lijn opnieuw op te starten, maar voorlopig lijkt daar nog geen schot in te zitten.

Train des Merveilles

De Train des Merveilles is vernoemd naar de Vallée des Merveilles, een hoog bergdal nabij Tende met archeologische vondsten uit de prehistorie, waaronder ruim 40.000 rotstekeningen. Het spoor van de trein loopt van Nice en Ventimiglia (in Italië) naar Cuneo in Italië. Voor de Train des Merveilles is Tende het eindpunt. De spoorlijn werd in 1928 in gebruik genomen en geldt als een van de spoorlijnen met het grootste hoogteverschil in Europa. Ik reed in 2018 de route van Nice tot Saorge.

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant