De Provence en films, een ideale combinatie

Waarom de Provence zo tot de verbeelding spreekt is een vraag die veel mensen verschillend zullen beantwoorden. Zijn het de pittoreske dorpjes, verscholen tussen dennenbossen en olijfbomen, de uitgestrekte plateaus, doorkruist door valleien, de garrigue – de typische begroeiing van bosjes thijm, venkel, lavendel en ander kruid? Of trekt de streek zo vanwege het zachte klimaat, de traditionele keuken, de vele Romeinse overblijfselen, of de oranje kleurschakeringen, veroorzaakt door de roodbruine aarde, de blanke kalkstenen rotsen en de gloed van de ondergaande zon? Feit is dat de Provence niet enkel toeristen aantrekt. Ook regisseurs weten wel weg met deze streek. Welke films die zich in de Provence afspelen mag je zeker niet missen?

La gloire de mon père en Le château de ma mère
De Franse schrijver Marcel Pagnol (1895-1974) had zijn thuishaven in de Provence. Hij werd geboren in Aubagne en groeide op in en rond Marseille. Toen hij een jaar of tien was huurde zijn familie een huisje in het kleine dorp La Treille. Over de avonturen die hij daar beleefde en zijn weg naar de volwassenheid schreef hij zijn boek Souvenirs d’enfance. Regisseur Yves Robert maakte van de eerste twee delen een tweeluik. De twee films geven een prachtig beeld van het leven in de Provençaalse heuvels.

Jean de Florette en Manon des Sources
Na het schrijven van zijn autobiografische boeken, begon Marcel Pagnol aan Jean de Florette en Manon des Sources, gebundeld onder de noemer L’eau des collines. Hierin beschrijft hij het leven in een klein Provençaals dorp, vergelijkbaar met het dorp waar hij als kind vaak kwam. Een buitenstaander komt na de erfenis van een boerderij en een lap grond naar het dorp om fortuin te maken met de verbouw van gewassen en het fokken van konijnen. De bochel Jean laat het leven bij een noodlottig ongeval tijdens de zoektocht naar water, en in het tweede deel komt zijn dochter wraak nemen op de dorpelingen die ze verantwoordelijk houdt voor de dood van haar vader. De films van Claude Berri zijn magistrale verfilmingen en wanneer je ze gezien hebt begrijp je weer iets meer van die liefde van zo velen voor de Provence.

Le hussard sur le toit
Een andere schrijver die veel met de Provence had was Jean Giono (1895-1970). Anders dan de lieflijke en idyllische schilderingen van zijn tijdgenoot Pagnol, beschreef Giono de streek als woest en destructief, waarbij hij de nadruk legde op de reinigende kracht van de natuur. Le hussard sur le toit maakt deel uit van vier romans over een Italiaanse ruiter in de 19e eeuw. Regisseur Jean-Paul Rappeneau, vooral bekend vanwege zijn succesfilm Cyrano de Bergerac, verfilmde de serie boeken in samenwerking met de gelauwerde (script)schrijver Jean-Claude Carrière. De avonturenfilm valt vooral op door de mooie beelden van het landschap en de goed verzorgde kostuums en aankleding.

Le fils de l’épicier
Filmmaker Eric Guirado maakte met Le fils de l’épicier een eerlijke film over een verdwijnend verschijnsel op het Franse platteland, de rijdende kruidenier. De regisseur sprak voorafgaand aan het maken van de film uitgebreid met bewoners voor wie de kruidenier soms het enige aanspreekpunt van de dag of zelfs week was. Centraal in het verhaal staat de relatie tussen vader en zoon. Wanneer de vader een hartaanval krijgt moet hij stoppen met zijn kruidenierswinkel. Aan zoon Antoine de taak om te kiezen of en hoe lang hij de zaak van zijn vader wil blijven voortzetten. Le fils de l’épicier biedt een intrigerende close-up van de dagelijkse gang van zaken als Antoine zijn rondjes over het platteland rijdt.

A good year
In het voornamelijk uit actiefilms bestaande oeuvre van regisseur Ridley Scott is de romantische komedie A good year een beetje een buitenbeentje. Acteur Russel Crow, die we nog kennen uit Scotts Gladiator, speelt in deze film de succesvolle financiële expert Max Skinner, die met tegenzin het hectische Londen verlaat wanneer hij te horen krijgt dat hij een wijngaard in Frankrijk heeft geërfd. Zijn doel is om alles snel te verkopen, maar eenmaal in Frankrijk aangekomen krijgt alles een andere wending. A good year haalt niet het niveau van een film als Gladiator, maar weet wel te boeien door de fantastische beelden en de luchtige blik op het leven in de Provence.

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Bestel het ebook er bij en krijg 15,- euro korting!

 • Vanaf: 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden

  Bestel het ebook er bij en krijg 7,50 euro korting!

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 5,00

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Let op: dit is een ‘kneusje’, bij het drukken van deze reisgidsen is iets mis gegaan waardoor ze niet goed gelijmd zijn. Het kan hierdoor gebeuren dat de pagina’s snel loslaten uit de rug van het boekje. Hierom verkopen we deze gidsen met 50% korting.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.