Champdieu

Massief, met dikke muren en sombere, wat plompe torens: de priorij van Champdieu in het departement Loire, ingeklemd tussen de Auvergne en de Rhônestreek. Het lijkt eerder een vesting en is op het eerste gezicht een gebouw dat niet echt past bij de kleine monnikengemeenschap die hier vanaf de tiende eeuw tot aan de Franse Revolutie een onderkomen had. Maar misschien wel met dank aan die militaire toevoegingen, is er vandaag de dag nog verrassend veel te zien van de vroegere priorij. Ik bezocht het dorpje net boven Montbrison op mijn rondrit door het departement Loire, voorafgaand aan een leuke mountainbiketocht door de bergen.

Streektips

Zelf ook op vakantie naar het rustige departement Loire? Misschien heb je wat aan deze tips!

In de tiende eeuw reisde een groepje monniken van Manglieu in de Auvergne af naar Champdieu, om er een priorij te stichten – een soort dependance van het klooster in Manglieu. In de elfde eeuw verrees de huidige kerk, en niet veel later werden ook de kloostergebouwen afgerond. In de loop der tijd verbleven er vrijwel constant monniken in de priorij, variërend van 1 à 2 tot een twaalftal. Het werd nooit echt een grote gemeenschap dus, maar toch was er genoeg reden om in de veertiende eeuw versterkingen aan de kerk, de bijgebouwen en het groeiende Champdieu toe te voegen.

Die versterkingen hadden vooral tot doel om de dorpelingen te beschermen tegen rondtrekkende bendes, ten tijde van de honderdjarige oorlog. Zowel van de versterkingen van het dorp als de versterkingen van de priorij is vandaag de dag nog veel te zien. Ze maken de priorij tot een imposant geheel, waaraan je goed het belang kan afzien, ondanks de geringe grootte. De prior, de overste van de kleine kloostergemeenschap, was naast religieus leider ook de machthebber van het dorp en was er alles aan gelegen om die macht in stand te houden.

Het best ontdek je het leuke dorp Champdieu door op je gemak een rondwandeling langs de hoogtepunten te doen. Bij de ingang van het dorp vind je een bord met daarop de bezienswaardigheden. De priorij zelf is in de zomermaanden ‘s ochtends en ‘s middags geopend, en buiten het hoogseizoen enkel in de middag. Je kunt er onder meer een fresco uit de 15e eeuw bewonderen, naast beeldhouwwerk uit eerdere tijden. Omdat ik er op een ochtend in de herfst was, kon ik dus helaas niet binnenin kijken. Maar ook dan is Champdieu een interessant dorpje om even rond te wandelen.

Champdieu
Champdieu
Champdieu
Champdieu

In de omgeving
Wat je in elk geval niet mag missen is een wandelingetje naar een uitzichtpunt vanaf een heuveltje, net buiten het dorp, aan de noordwestkant. Vanaf hier heb je een schitterend uitzicht op Champdieu. Je vindt er een groot beeld van Maria, getiteld Notre-Dame de Champdieu. Dit beeld werd in 1875 opgericht ter ere van Maria, om haar er zo toe over te halen de streek bescherming te bieden tegen de druifluis phylloxera. Je bereikt deze via een korte wandeling vanaf een parkeerplaatsje aan het eind van de Chemin de Madonne. Vanaf die plek zijn nog meer wandelingen te maken, tussen de wijngaarden, bossen en heuvels.

Champdieu
Champdieu
Champdieu

Locatie

Bekijk al onze tips op een handige overzichtskaart!

Martijn

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Op Frankrijk Puur beschrijf ik onze ervaringen in Frankrijk en geef ik je tips voor leuke plekken.

Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *