De priorij van Champdieu

Massief, met dikke muren en sombere, wat plompe torens: de priorij van Champdieu in het departement Loire, ingeklemd tussen de Auvergne en de Rhônestreek. Het lijkt eerder een vesting en is op het eerste gezicht een gebouw dat niet echt past bij de kleine monnikengemeenschap die hier vanaf de tiende eeuw tot aan de Franse Revolutie een onderkomen had. Maar misschien wel met dank aan die militaire toevoegingen, is er vandaag de dag nog verrassend veel te zien van de vroegere priorij. Ik bezocht het dorpje net boven Montbrison op mijn rondrit door het departement Loire, voorafgaand aan een leuke mountainbiketocht door de bergen.

In de tiende eeuw reisde een groepje monniken van Manglieu in de Auvergne af naar Champdieu, om er een priorij te stichten – een soort dependance van het klooster in Manglieu. In de elfde eeuw verrees de huidige kerk, en niet veel later werden ook de kloostergebouwen afgerond. In de loop der tijd verbleven er vrijwel constant monniken in de priorij, variërend van 1 à 2 tot een twaalftal. Het werd nooit echt een grote gemeenschap dus, maar toch was er genoeg reden om in de veertiende eeuw versterkingen aan de kerk, de bijgebouwen en het groeiende Champdieu toe te voegen.

Die versterkingen hadden vooral tot doel om de dorpelingen te beschermen tegen rondtrekkende bendes, ten tijde van de honderdjarige oorlog. Zowel van de versterkingen van het dorp als de versterkingen van de priorij is vandaag de dag nog veel te zien. Ze maken de priorij tot een imposant geheel, waaraan je goed het belang kan afzien, ondanks de geringe grootte. De prior, de overste van de kleine kloostergemeenschap, was naast religieus leider ook de machthebber van het dorp en was er alles aan gelegen om die macht in stand te houden.

Het best ontdek je het leuke dorp Champdieu door op je gemak een rondwandeling langs de hoogtepunten te doen. Bij de ingang van het dorp vind je een bord met daarop de bezienswaardigheden. De priorij zelf is in de zomermaanden ‘s ochtends en ‘s middags geopend, en buiten het hoogseizoen enkel in de middag. Je kunt er onder meer een fresco uit de 15e eeuw bewonderen, naast beeldhouwwerk uit eerdere tijden. Omdat ik er op een ochtend in de herfst was, kon ik dus helaas niet binnenin kijken. Maar ook dan is Champdieu een interessant dorpje om even rond te wandelen.

Champdieu

Champdieu

Champdieu

Champdieu

In de omgeving
Wat je in elk geval niet mag missen is een wandelingetje naar een uitzichtpunt vanaf een heuveltje, net buiten het dorp, aan de noordwestkant. Vanaf hier heb je een schitterend uitzicht op Champdieu. Je vindt er een groot beeld van Maria, getiteld Notre-Dame de Champdieu. Dit beeld werd in 1875 opgericht ter ere van Maria, om haar er zo toe over te halen de streek bescherming te bieden tegen de druifluis phylloxera. Je bereikt deze via een korte wandeling vanaf een parkeerplaatsje aan het eind van de Chemin de Madonne. Vanaf die plek zijn nog meer wandelingen te maken, tussen de wijngaarden, bossen en heuvels.

Champdieu

Champdieu

Champdieu

Frankrijk Puur Roadtrips
Reis met ons mee dwars door Frankrijk, van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de hoogvlaktes van de Cevennen tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes en tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden.

Bestel hier ons inspiratieboek over Frankrijk »

Locatie:

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 25,00

  Duizenden kilometers aan wandelpaden, de meest afwisselende landschappen: Frankrijk is hét wandelland. In dit boek vind je vijftig van onze favoriete bestemmingen in het hele land waar je de mooiste wandelingen kunt maken.

  Bij elke wandelplek staan meerdere routes vermeld en je krijgt aanbevelingen voor campings, hotels en accommodaties die zich specifiek op wandelaars richten. Ontdek wandelroutes aan ruige kusten, over glooiende heuvels en indrukwekkende bergen, op het rustige platteland, in uitgestrekte bossen en bij oeroude dorpen en steden. Van elke route kun je een GPS-bestand downloaden. Daarnaast geven we je praktische informatie die van pas komt bij het wandelen in Frankrijk.

  Dit inspiratieboek is niet te missen voor zowel beginnende als gevorderde wandelaars en liefhebbers van de Franse landschappen.

  Het boek verschijnt eind september 2022. Je kunt je nu alvast inschrijven voor een exemplaar. De eerste 1.000 inschrijvers ontvangen bij het boek een gratis poster ter waarde van € 10,- met een tekening van de kaart van Frankrijk zoals die ook in het boek komt. Deze poster, op A4-formaat, is net als de andere kaarten in het boek getekend door Marita. Op=op!

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Vandaag besteld, binnen 1 à 2 werkdagen verzonden. Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven. Nu tijdelijk gratis verzending in Nederland met waardebon ‘gratisverzending’.

  Tip: voeg ook het ebook toe en krijg €15,- korting!

 • 20,00

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Vandaag besteld, binnen 1 à 2 werkdagen verzonden. Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.

Gratis Frankrijk-ebook!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Frankrijk Puur en download een gratis ebook met tips voor roadtrips
Door je in te schrijven abonneer je je gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief met tips om Frankrijk te ontdekken en ga je akkoord met ons privacystatement.