De ‘Pont d’Arc’ van de Morvan: boogrots van Pierre-Perthuis

Breng je een bezoek aan de stadjes Vézelay of Avallon in het noorden van de Morvan? Maak dan ook eens een ommetje naar het gehucht Pierre-Perthuis. Je vindt hier twee bijzondere bruggen over het riviertje Cure, én iets buiten het dorp een natuurlijke bezienswaardigheid, de Roche Percée: een rots met een gat erin. Ben je fan van de Franse komiek Louis de Funès, dan wacht er nog een kleine verrassing: een scène uit een van zijn films werd hier opgenomen.

Als je vanaf Vézelay verder de Morvan inrijdt, kom je langs het gehucht Pierre-Perthuis. Op het eerste gezicht zou je niet zomaar zeggen dat deze plek een lange geschiedenis heeft en ooit een rol van betekenis had in de streek. Een kleine kerk, een handjevol huizen, twee bruggen over de Cure, een hotel langs de kant van de doorgaande weg, dat is het wel zo’n beetje.

Het is een van de vele dorpjes in Frankrijk die in de loop der tijd bíjna naamloos van de landkaart verdwenen zijn. Maar als je het van wat dichterbij gaat bekijken, zul je veel dingen tegenkomen die maken dat het een stop waard is. De geschiedenis van het dorp valt met wat moeite terug te zien wanneer je door de paar straatjes loopt. En als je op Google Maps kijkt zie je nog meer. Bijvoorbeeld de contouren van het oude kasteel, dat in de middeleeuwen een geduchte reputatie had. Je ziet op de kaart nog de driehoekige vorm die het had. Vroeger was het volledig ommuurd en voorzien van een slotgracht.

Trois Ponts

Van het middeleeuwse kasteel is nu alleen nog een klein deel van de oude toegangspoort te zien, en in enkele huizen zijn nog wat fundamenten en kelders teruggevonden. Aan de rand van de verhoging waarop het dorp gebouwd is, staat een wat groter huis met twee ronde torens. Dit is het versterkte huis dat op de plek van de donjon van het kasteel gebouwd werd van de stenen die overbleven na de verwoesting van het kasteel in 1590.

Een betere blik op dat fraaie huis en op het dorp heb je wanneer je over de Rue des Deux Ponts naar beneden gaat. Je komt dan op een parkeerplaats aan het water. Pierre-Perthuis staat bekend om z’n twee bruggen over de Cure, maar als je verder rijdt zie je al snel dat er eigenlijk drie bruggen zijn. Je passeert er aan je rechterhand namelijk al een als je de parkeerplaats bij het water opdraait. Dit is een negentiende-eeuws bruggetje over een stroompje, waar ook een bijzondere geschiedenis aan vast zit. Vroeger liep hier namelijk de Romeinse weg die van Lyon naar Boulogne voerde. In de buurt van het voormalige kasteel zijn ook resten gevonden van een Romeinse villa. De geschiedenis van dit plekje gaat dan ook veel verder terug nog dan de middeleeuwen.

Aan het uiteinde van de parkeerplaats aan het riviertje vind je de twee bruggen van Pierre-Perthuis, een lage en een hoge die over de kloof heenloopt. Filmliefhebbers kunnen dit kleine bruggetje herkennen uit de film La Grande Vadrouille. Ben je geen fan van Louis de Funès, dan is het alsnog een leuk plekje, heel idyllisch aan het water.

Roche Percée

De grootste verrassing van ons uitstapje hadden we voorafgaand aan ons bezoek aan het dorp al ontdekt: de Roche Percée. De reden dat we hier überhaupt zijn, want we zagen het op een bordje staan en het wekte onze interesse. Wat zou er te zien zijn? Na ongeveer een kilometer over de D353 wijst een ander bordje ons de weg naar de rots. Aan het eind van het weggetje dat we zijn ingeslagen is een picknickplaats, met aan de zijkant een bijzonder gezicht: een natuurlijke rotsbrug in een bocht van de rivier de Cure. Een Pont d’Arc in het klein, lang geleden uitgesleten door het water. Het gat in de rots meet zes bij acht meter en is de naamgever van het dorp. Petra-Pertusa (doorboorde rots) werd dit plekje in de Gallo-Romeinse tijd genoemd, en van daaruit is de naam Pierre-Perthuis ontstaan.

Locatie:

Martijn
Bonjour! Ik ben Martijn, blogger en oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Nieuwsbrief

ABONNEER EN ONTVANG WEKELIJKS NIEUWE TIPS VOOR JOUW VAKANTIE IN FRANKRIJK

Populair in de webshop

 • -20% korting
  20,00 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Verzending binnen 1 tot 2 werkdagen.
  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

 • 9,95

  Een idyllisch landschap van heuvels, bossen, riviertjes en leuke steden en dorpen met een geschiedenis: welkom in de Morvan. In deze reisgids nemen we je mee op ontdekkingsreis door deze rustige, landelijke streek en laten we je alle bekende en onbekende hoogtepunten zien. We geven je tips voor de mooiste plekken en leuke activiteiten voor tijdens jouw eigen verblijf in de Morvan.

  Deze reisgids telt 42 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Verzending binnen 1 tot 2 werkdagen.

 • 5,99

  Zin in een vakantie met gezellige dorpjes, zwemmen in een traag stromende rivier en wandelingen door prachtige natuur? Ga dan op vakantie naar de Dordognestreek! In mijn reisgids Hoogtepunten van de Dordogne geef ik je alle tips die je nodig hebt voor een onvergetelijke reis.

  Het ebook is een PDF-bestand van 30MB en telt 64 pagina’s.

  Direct te downloaden

 • 9,95

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Verzending binnen 1 tot 2 werkdagen.

2 reacties op De ‘Pont d’Arc’ van de Morvan: boogrots van Pierre-Perthuis

 • hoi, Marijn, is het ook mogelijk om een overzichtskaart met al je besproken plaatsen in op te nemen? Dan weet ik (men) direkt waar ik naartoe kan zonder al het zoek en giswerk.

  • Hoi Hendrik, als je in het menu op ‘Bestemmingen & kaart’ klikt, krijg je een overzichtskaart met alle blogs van Frankrijk Puur te zien.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.

Heimwee naar Frankrijk? Bestel het boek Frankrijk Puur