De mooiste dorpen op Corsica

door Martijn
2416 keer gelezen

Corsica! Misschien wel het meest veelzijdige eiland van Europa. Tijdens een roadtrip over het eiland is het leuk om ook wat van de mooiste dorpjes te bezoeken. Want leuke dorpen zijn er op het eiland genoeg te vinden. Van schitterend gelegen dorpen op een heuveltop met een 360-graden uitzicht over het landschap, tot verscholen dorpen op een berghelling of in een ruig bergdal. En er is zelfs een verlaten dorpje op Corsica te vinden… In deze blog laat ik je de mooiste dorpen zien die ik tegenkwam tijdens mijn reis naar het eiland, eind 2018.

advertentie

Piana

Een van de meest spectaculair gelegen dorpen is Piana, aan de westkust. De Calanches de Piana is een mooi natuurgebied met bijzonder gevormde rotsen en verscholen baaien. In en rond het dorp vind je enkele bezienswaardigheden, zoals kerkjes en een hotel uit het begin van de twintigste eeuw, dat gebouwd werd om het toerisme naar het eiland te bevorderen. Het gebied nodigt uit tot het maken van wandeltochten, bijvoorbeeld naar Capu Rossu, een rotskaap met een Genuese toren.

Porto

Iets verder naar het noorden vanaf Piana kom je het haventje Porto tegen. Oorspronkelijk was dit de haven van het dorp Ota verderop in het binnenland, maar gaandeweg is het uitgegroeid tot een eigen dorpje. Het is vooral bekend als uitvalsbasis voor excursies naar de Calanches de Piana en het natuurpark Scandola. Je vindt er enkele restaurantjes, winkeltjes en een leuk haventje.

Dorpjes op Corsica

Girolata

Wil je een soort vrijbuitergevoel, dan moet je zeker het dorp Girolata opnemen als bestemming tijdens je vakantie op Corsica. Je bereikt dit dorp namelijk alleen per boot of via een urenlange wandeling. Ooit was dit het toevluchtsoord voor piraten, die de kusten onveilig maakten. De meeste excursies die naar Scandola gaan maken hier ook een korte stop, zodat je de sfeer van het dorp in je kunt opnemen. Je kunt er een duik nemen vanaf een van de strandjes of door de oude, autoloze straatjes lopen en van een drankje op een terrasje genieten. Het is ook mogelijk de nacht in Girolata door te brengen, in een slaapzaal of op de kleine camping, in je eigen tentje of in een van de eenvoudige bungalows.

Dorpjes op Corsica

Occi

Nog bijzonderder is het onbewoonde dorp Occi. Dit bevindt zich midden in de natuur boven het plaatsje Lumi, in de Balagnestreek in het noordwesten van Corsica. In de vijftiende eeuw was het dorp nog volop bewoond, maar in de achttiende eeuw werd het langzamerhand verlaten. In 1914 vertrokken de laatste inwoners uit het dorp. Een wandeling van ongeveer een half uur vanaf Lumio voert je er naar toe. Toen ik het verlaten dorp bezocht was het slecht weer en was de hele omgeving in de wolken. Daarom kon ik er slechts regenachtige foto’s maken, maar normaal heb je hier een overweldigend uitzicht over het dorp en de zee.

Cargèse

Heel even zou je haast denken dat je op een Grieks eiland zit in plaats van op een stukje Frankrijk. Het bijzondere van Cargèse is namelijk dat het Griekse wortels heeft. In de zeventiende eeuw kwam er een groep Grieken naar Corsica, die op de vlucht waren voor de Turken. Ze werden niet echt vriendschappelijk ontvangen, maar kregen na zo’n honderd jaar uiteindelijk toch een eigen stukje grond toegewezen. Ze bouwden er zo’n 120 huizen en nog altijd is de invloed van het Grieks zichtbaar. Er zijn namelijk twee kerkjes in het dorp, een voor de Grieks-Orthodoxe gelovigen en een voor de Rooms-Katholieken. Gaandeweg hebben de afstammelingen van de Grieken en de oorspronkelijke bewoners zich wel vermengd. Cargèse is een leuk dorp voor een tussenstop tijdens een rondrit over het eiland. Geniet er bijvoorbeeld van een kopje koffie mét schitterend uitzicht op het smalle terras van Au Bon Accueil, zoals ik er deed.

Dorpjes op Corsica

Saint-Florent

Nog zo’n leuk dorp op Corsica is Saint-Florent. Dit toeristische haventje ligt in de baai onder Cap Corse, de noordelijke punt van Corsica. Je kunt er heerlijk door de nauwe straatjes struinen en genieten van een hapje of drankje op een idyllisch pleintje. Loop ook even naar het uitzichtpunt bij de citadel.

Dorpjes op Corsica

Calasima

Naast hele bijzondere dorpjes, heeft Corsica ook een hoop hele gewone dorpjes. Of gewoon? Calasima, bij Albertacce, ziet er dan wel heel gewoon uit, maar het is toch maar even het hoogst gelegen dorp van Corsica, aan de voet van de Monte Cinto. En zo gewoon is het decor eigenlijk ook niet. Je zou er maar wonen!

Dorpjes op Corsica

Dorpjes in de Balagnestreek

Het gaat te ver om alle dorpjes in de Balagnestreek in deze blog te noemen. Maar tijdens een roadtrip door deze streek in het noorden van Corsica kom je tal van pittoreske dorpjes tegen. Occhiatana, Speloncato, Nessa, Muro, Avapessa… Allemaal dorpjes die tegen de berghellingen aangeplakt lijken, met oude huisjes, een kerktorentje, en stuk voor stuk een weids uitzicht over de heuvelachtige streek en de zee.

Sant’Antonino

Een van de dorpjes in de Balagnestreek die in elk geval een aparte vermelding verdient is Sant’Antonino, op een heuveltop gelegen en met schitterende vergezichten. Loop door de oude steegjes en onder de poortjes en huizen door, ontdek de achterafstraatjes, wandel over de klinkers naar het topje toe, duik een kerkje binnen, geniet van een drankje…

Dorpjes op Corsica

Corsica telt natuurlijk nog veel meer mooie dorpen. Bijvoorbeeld op de zuidelijke en oostelijke delen van het eiland, waar ik tijdens mijn verblijf in 2018 niet aan toe ben gekomen. Ik hoop nog eens terug te gaan om daar ook de mooiste dorpen te bezoeken!

Pinterest

Vond je dit een handig en interessant artikel? Bewaar het dan op je Pinterest!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Locatie:

Lees ook:

Plaats een reactie

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Accepteren Lees meer

Gratis Frankrijk-tips

Ontvang wekelijks nieuwe tips van Frankrijk Puur in je mailbox

P.S. Heb jij het boek Frankrijk Puur al besteld?
Met tips voor 50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken.