De markthallen van Toulouse

Toulouse: een stad waar goed geleefd wordt. Dat zie je onder meer terug aan de vele leuke markten en winkeltjes met verswaren, waar de Toulousains hun wekelijkse boodschappen doen. Wat in ieder geval niet mag ontbreken wanneer je in Toulouse bent, is een bezoek aan een van de overdekte markten. Er zijn er drie van in de stad, elk met hun eigen charme en aanbod van producten.

Verreweg de bekendste en grootste is de Marché Victor Hugo , in het noordoosten van het stadscentrum. Al aan het begin van de negentiende eeuw was er een markt op deze plek. Later in die eeuw kwam er behoefte aan een overdekte markt, zoals die in meer steden in die tijd werden gebouwd. Pas tegen het einde van de eeuw werd ook daadwerkelijk begonnen, met gebruik van veel metaal en glas. Helemaal in de stijl van die tijd, denk maar aan de vele bouwwerken van Eiffel en zijn tijdgenoten.

Helaas vond men tegen het eind van de jaren ’50 van de twintigste eeuw al dat metaal niet meer zo interessant. Bovendien moesten ze omgaan met de toenemende verkoop van auto’s en het beperkt aantal parkeerplaatsen in Toulouse. Daarom besloot men tot sloop van het oude gebouw en de bouw van een betonnen markthal, met boven volop ruimte om de auto te parkeren. Zonde, zou je tegenwoordig zeggen, maar destijds was beton wat metaal een eeuw eerder was, moderner kreeg je het niet.

Die betonnen markthal staat er vandaag de dag nog steeds, en hoewel hij er naar de maatstaven van onze tijd van buiten niet per se heel mooi uitziet, heeft de markthal toch een eigen sfeer. Dat komt vooral ook door de afwisseling van marktkramen en producten. Of je nu op zoek bent naar bloemen, fruit, groenten, vlees, vis, kaas, brood of wijn, je vindt het er allemaal. Vrijwel alles is afkomstig van producenten uit de regio. De Marché Victor Hugo (100 markthandelaren) is geopend van zes tot twee, iedere dag behalve de maandag. Bijzonder: boven de markt zijn een viertal restaurants gevestigd die voor hun menukaart enkel gebruik maken van producten die op de markt te koop zijn. Je kunt dus meteen de kwaliteit van de aangeboden waar testen.

Dat zijn nog eens prijzen..

Complete hazen en konijnen, lekker voor de kerstmaaltijd..
Nog zo’n lokale specialiteit: de ‘saucisse de Toulouse’.
Even wennen voor wie normaal het vlees netjes verpakt in de supermarkt koopt: je ziet hier veel beesten met kop en al..

Lekkernijen in allerlei soorten en maten..

Veel regionale producten, zoals cassoulet en foie gras.

Marché des Carmes
De geschiedenis herhaalt zich altijd, want ook hier stond eerst een metalen markthal die later werd ingewisseld voor een betonnen gebouw met parkeergarage. Dat gebeurde enkele jaren na de nieuwbouw van de Marché Victor Hugo. De Marché des Carmes is iets kleiner dan de hierboven genoemde (50 marktkramen), maar ook zeker een bezoek waard. Ook hier kun je elke ochtend behalve de zondag terecht voor allerlei soorten verswaren en traditionele regionale producten.

Mooi is het niet, maar wel praktisch natuurlijk, zo’n parkeergarage boven de markthal.

Marché Saint-Cyprien
Wanneer je een idee wilt krijgen van de oude metalen bouwwerken die eerst de Marché Victor Hugo en de Marché des Carmes vormden, kun je een bezoekje brengen aan de kleine markthal in het stadsdeel Saint-Cyprien, aan de overkant van de rivier de Garonne. Het is de enige markthal in Toulouse die in originele staat bewaard is gebleven. Hij is wel echt een stukje kleiner dan de andere markthallen: in totaal zijn hier in en om de markthal heen ongeveer vijfendertig handelaren te vinden.

Martijn
Bonjour! Ik ben Martijn, blogger en oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Nieuwsbrief

ABONNEER EN ONTVANG WEKELIJKS NIEUWE TIPS VOOR JOUW VAKANTIE IN FRANKRIJK

Populair in de webshop

  • 24,99

    50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

    Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

    Op werkdagen voor 17.00 uur besteld, dezelfde dag verzonden. Het boek past door de brievenbus.
    Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  • 9,95

    Een idyllisch landschap van heuvels, bossen, riviertjes en leuke steden en dorpen met een geschiedenis: welkom in de Morvan. In deze reisgids nemen we je mee op ontdekkingsreis door deze rustige, landelijke streek en laten we je alle bekende en onbekende hoogtepunten zien. We geven je tips voor de mooiste plekken en leuke activiteiten voor tijdens jouw eigen verblijf in de Morvan.

    Deze reisgids telt 42 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

    Verzending binnen 1 tot 2 werkdagen.

  • 5,99

    Zin in een vakantie met gezellige dorpjes, zwemmen in een traag stromende rivier en wandelingen door prachtige natuur? Ga dan op vakantie naar de Dordognestreek! In mijn reisgids Hoogtepunten van de Dordogne geef ik je alle tips die je nodig hebt voor een onvergetelijke reis.

    Het ebook is een PDF-bestand van 30MB en telt 64 pagina’s.

    Direct te downloaden

  • 9,95

    In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

    Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

    Verzending binnen 1 tot 2 werkdagen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.

Heimwee naar Frankrijk?

Ontdek 50 prachtige bestemmingen in Frankrijk, compleet met extra reistips, in dit luxe hardcover-boek.
Bestel Frankrijk Puur.