De markthallen van Toulouse

Toulouse: een stad waar goed geleefd wordt. Dat zie je onder meer terug aan de vele leuke markten en winkeltjes met verswaren, waar de Toulousains hun wekelijkse boodschappen doen. Wat in ieder geval niet mag ontbreken wanneer je in Toulouse bent, is een bezoek aan een van de overdekte markten. Er zijn er drie van in de stad, elk met hun eigen charme en aanbod van producten.

Verreweg de bekendste en grootste is de Marché Victor Hugo, in het noordoosten van het stadscentrum. Al aan het begin van de negentiende eeuw was er een markt op deze plek. Later in die eeuw kwam er behoefte aan een overdekte markt, zoals die in meer steden in die tijd werden gebouwd. Pas tegen het einde van de eeuw werd ook daadwerkelijk begonnen, met gebruik van veel metaal en glas. Helemaal in de stijl van die tijd, denk maar aan de vele bouwwerken van Eiffel en zijn tijdgenoten.

Helaas vond men tegen het eind van de jaren ’50 van de twintigste eeuw al dat metaal niet meer zo interessant. Bovendien moesten ze omgaan met de toenemende verkoop van auto’s en het beperkt aantal parkeerplaatsen in Toulouse. Daarom besloot men tot sloop van het oude gebouw en de bouw van een betonnen markthal, met boven volop ruimte om de auto te parkeren. Zonde, zou je tegenwoordig zeggen, maar destijds was beton wat metaal een eeuw eerder was, moderner kreeg je het niet.

Die betonnen markthal staat er vandaag de dag nog steeds, en hoewel hij er naar de maatstaven van onze tijd van buiten niet per se heel mooi uitziet, heeft de markthal toch een eigen sfeer. Dat komt vooral ook door de afwisseling van marktkramen en producten. Of je nu op zoek bent naar bloemen, fruit, groenten, vlees, vis, kaas, brood of wijn, je vindt het er allemaal. Vrijwel alles is afkomstig van producenten uit de regio. De Marché Victor Hugo (100 markthandelaren) is geopend van zes tot twee, iedere dag behalve de maandag. Bijzonder: boven de markt zijn een viertal restaurants gevestigd die voor hun menukaart enkel gebruik maken van producten die op de markt te koop zijn. Je kunt dus meteen de kwaliteit van de aangeboden waar testen.

Dat zijn nog eens prijzen..

Complete hazen en konijnen, lekker voor de kerstmaaltijd..
Nog zo’n lokale specialiteit: de ‘saucisse de Toulouse’.
Even wennen voor wie normaal het vlees netjes verpakt in de supermarkt koopt: je ziet hier veel beesten met kop en al..

Lekkernijen in allerlei soorten en maten..

Veel regionale producten, zoals cassoulet en foie gras.

Marché des Carmes
De geschiedenis herhaalt zich altijd, want ook hier stond eerst een metalen markthal die later werd ingewisseld voor een betonnen gebouw met parkeergarage. Dat gebeurde enkele jaren na de nieuwbouw van de Marché Victor Hugo. De Marché des Carmes is iets kleiner dan de hierboven genoemde (50 marktkramen), maar ook zeker een bezoek waard. Ook hier kun je elke ochtend behalve de zondag terecht voor allerlei soorten verswaren en traditionele regionale producten.

Mooi is het niet, maar wel praktisch natuurlijk, zo’n parkeergarage boven de markthal.

Marché Saint-Cyprien
Wanneer je een idee wilt krijgen van de oude metalen bouwwerken die eerst de Marché Victor Hugo en de Marché des Carmes vormden, kun je een bezoekje brengen aan de kleine markthal in het stadsdeel Saint-Cyprien, aan de overkant van de rivier de Garonne. Het is de enige markthal in Toulouse die in originele staat bewaard is gebleven. Hij is wel echt een stukje kleiner dan de andere markthallen: in totaal zijn hier in en om de markthal heen ongeveer vijfendertig handelaren te vinden.

Frankrijk Puur Roadtrips
Reis met ons mee dwars door Frankrijk, van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de hoogvlaktes van de Cevennen tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes en tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden.

Bestel hier ons inspiratieboek over Frankrijk »
Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 25,00

  Duizenden kilometers aan wandelpaden, de meest afwisselende landschappen: Frankrijk is hét wandelland. In dit boek vind je vijftig van onze favoriete bestemmingen in het hele land waar je de mooiste wandelingen kunt maken.

  Bij elke wandelplek staan meerdere routes vermeld en je krijgt aanbevelingen voor campings, hotels en accommodaties die zich specifiek op wandelaars richten. Ontdek wandelroutes aan ruige kusten, over glooiende heuvels en indrukwekkende bergen, op het rustige platteland, in uitgestrekte bossen en bij oeroude dorpen en steden. Van elke route kun je een GPS-bestand downloaden. Daarnaast geven we je praktische informatie die van pas komt bij het wandelen in Frankrijk.

  Dit inspiratieboek is niet te missen voor zowel beginnende als gevorderde wandelaars en liefhebbers van de Franse landschappen.

  Het boek verschijnt eind september 2022. Je kunt je nu alvast inschrijven voor een exemplaar. De eerste 1.000 inschrijvers ontvangen bij het boek een gratis poster ter waarde van € 10,- met een tekening van de kaart van Frankrijk zoals die ook in het boek komt. Deze poster, op A4-formaat, is net als de andere kaarten in het boek getekend door Marita. Op=op!

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Vandaag besteld, binnen 1 à 2 werkdagen verzonden. Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven. Nu tijdelijk gratis verzending in Nederland met waardebon ‘gratisverzending’.

  Tip: voeg ook het ebook toe en krijg €15,- korting!

 • 20,00

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Vandaag besteld, binnen 1 à 2 werkdagen verzonden. Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.

Gratis Frankrijk-ebook!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Frankrijk Puur en download een gratis ebook met tips voor roadtrips
Door je in te schrijven abonneer je je gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief met tips om Frankrijk te ontdekken en ga je akkoord met ons privacystatement.