Haute-GaronneOccitanie

De markthallen van Toulouse

Toulouse: een stad waar goed geleefd wordt. Dat zie je onder meer terug aan de vele leuke markten en winkeltjes met verswaren, waar de Toulousains hun wekelijkse boodschappen doen. Wat in ieder geval niet mag ontbreken wanneer je in Toulouse bent, is een bezoek aan een van de overdekte markten. Er zijn er drie van in de stad, elk met hun eigen charme en aanbod van producten.

Streektips

Zelf op vakantie naar Toulouse? Misschien heb je wat aan deze tips!

Verreweg de bekendste en grootste is de Marché Victor Hugo, in het noordoosten van het stadscentrum. Al aan het begin van de negentiende eeuw was er een markt op deze plek. Later in die eeuw kwam er behoefte aan een overdekte markt, zoals die in meer steden in die tijd werden gebouwd. Pas tegen het einde van de eeuw werd ook daadwerkelijk begonnen, met gebruik van veel metaal en glas. Helemaal in de stijl van die tijd, denk maar aan de vele bouwwerken van Eiffel en zijn tijdgenoten.

Helaas vond men tegen het eind van de jaren ’50 van de twintigste eeuw al dat metaal niet meer zo interessant. Bovendien moesten ze omgaan met de toenemende verkoop van auto’s en het beperkt aantal parkeerplaatsen in Toulouse. Daarom besloot men tot sloop van het oude gebouw en de bouw van een betonnen markthal, met boven volop ruimte om de auto te parkeren. Zonde, zou je tegenwoordig zeggen, maar destijds was beton wat metaal een eeuw eerder was, moderner kreeg je het niet.

Die betonnen markthal staat er vandaag de dag nog steeds, en hoewel hij er naar de maatstaven van onze tijd van buiten niet per se heel mooi uitziet, heeft de markthal toch een eigen sfeer. Dat komt vooral ook door de afwisseling van marktkramen en producten. Of je nu op zoek bent naar bloemen, fruit, groenten, vlees, vis, kaas, brood of wijn, je vindt het er allemaal. Vrijwel alles is afkomstig van producenten uit de regio. De Marché Victor Hugo (100 markthandelaren) is geopend van zes tot twee, iedere dag behalve de maandag. Bijzonder: boven de markt zijn een viertal restaurants gevestigd die voor hun menukaart enkel gebruik maken van producten die op de markt te koop zijn. Je kunt dus meteen de kwaliteit van de aangeboden waar testen.

Dat zijn nog eens prijzen..
Complete hazen en konijnen, lekker voor de kerstmaaltijd..
Nog zo’n lokale specialiteit: de ‘saucisse de Toulouse’.
Even wennen voor wie normaal het vlees netjes verpakt in de supermarkt koopt: je ziet hier veel beesten met kop en al..
Lekkernijen in allerlei soorten en maten..
Veel regionale producten, zoals cassoulet en foie gras.

Marché des Carmes
De geschiedenis herhaalt zich altijd, want ook hier stond eerst een metalen markthal die later werd ingewisseld voor een betonnen gebouw met parkeergarage. Dat gebeurde enkele jaren na de nieuwbouw van de Marché Victor Hugo. De Marché des Carmes is iets kleiner dan de hierboven genoemde (50 marktkramen), maar ook zeker een bezoek waard. Ook hier kun je elke ochtend behalve de zondag terecht voor allerlei soorten verswaren en traditionele regionale producten.

Mooi is het niet, maar wel praktisch natuurlijk, zo’n parkeergarage boven de markthal.

Marché Saint-Cyprien
Wanneer je een idee wilt krijgen van de oude metalen bouwwerken die eerst de Marché Victor Hugo en de Marché des Carmes vormden, kun je een bezoekje brengen aan de kleine markthal in het stadsdeel Saint-Cyprien, aan de overkant van de rivier de Garonne. Het is de enige markthal in Toulouse die in originele staat bewaard is gebleven. Hij is wel echt een stukje kleiner dan de andere markthallen: in totaal zijn hier in en om de markthal heen ongeveer vijfendertig handelaren te vinden.

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant