De kleine prins – Antoine de Saint-Exupéry

Een van de meest vertaalde en gelezen boeken uit de Franse literatuur is de novelle De kleine prins van Antoine de Saint-Exupérie. Het boek lijkt op het eerste gezicht een kinderboek, maar bevat vele wijze lessen en gedachtes. Je kunt het dan ook het beste lezen als een soort filosofisch pamflet van de bekende piloot en schrijver. Het werd geschreven tijdens de Tweede Wereldoorlog – en uitgegeven een jaar voor de dood van de auteur – maar ondanks de leeftijd spreekt het nog altijd vele grote en kleine mensen aan.

Antoine de Saint-Exupérie werd op 29 juni 1900 geboren in een adellijke familie te Lyon. Na zijn middelbare schooltijd richt hij zich eerst op de architectuur, maar wanneer hij in dienst moet, wordt zijn interesse in vliegtuigen gewekt. Vanaf 1926 is hij professioneel piloot en vliegt hij naar alle hoeken van de wereld. Tegelijkertijd begint hij te schrijven over zijn ervaringen, en verwerkt deze in zijn eerste romans. Vooral het in 1931 verschenen Vol de nuit (Nachtvlucht) kent een groot succes. In de jaren dertig komt zijn werkgever in moeilijkheden, waarna Saint-Exupéry journalist wordt. Hij maakt reportages in Vietnam, Moskou en Spanje, welke zijn leven en schrijfsels sterk beïnvloeden. Aan het begin van de oorlog in 1939 komt hij weer bij het leger terecht, maar bij de wapenstilstand vertrekt hij naar de Verenigde Staten, waar hij een van de voorvechters van het Franse Verzet wordt. Hij blijft dromen om weer aan de slag te gaan en vertrekt in 1944 naar Europa, waar hij uiteindelijk vanaf Corsica weer ingezet wordt als piloot. Tijdens een missie op 31 juli 1944 verdwijnt hij spoorloos.

Een jaar voor zijn dood, tijdens zijn verblijf in New York, schreef hij een kort verhaal, Le petit prince, waarvan hij het succes niet meer zou meemaken. Het verhaal werd in 1943 met zijn eigen aquarellen gepubliceerd en kwam in 1945 ook in Frankrijk uit. Het charmante en diepzinnige sprookje werd al snel een populaire internationale bestseller.

Waar gaat het verhaal over?
Een piloot heeft een noodlanding in de woestijn moeten maken. Daar ontmoet hij een jongetje, de kleine prins, van een andere planeet die hem allerlei vragen stelt. Tussen de piloot en de kleine prins, die tijdens zijn weg naar de aarde langs vele planeten is gekomen, ontstaat zo een vriendschappelijke band.

De kleine prins heeft op die planeten vreemde mensen ontmoet die ook ieder hun vreemde en eigenaardige kijk op de wereld hebben. Er is een koning die regeert over de sterren, een zakenman die zegt dat hij alle sterren bezit, een verwaande, op zich zelf gerichte man die van iedereen aandacht moet hebben en een aardrijkskundige die alles in kaart brengt, maar zelf niet op onderzoek uitgaat. In de woestijn praat de kleine prins verder niet alleen met de piloot, maar ook met een slang en een vos. Door de observaties en gesprekken ontstaan filosofische beschouwingen waarin de schrijver zijn blik op de wereld prijsgeeft.

Fragment:
– Ik weet een planeet, waar een vuurrode meneer woont. Hij heeft nooit een bloem geroken, nooit naar een ster gekeken. Hij heeft nooit van iemand gehouden maar altijd alleen maar optelsommen gemaakt. En net als jij zegt hij de hele dag: ‘Ik ben een ernstig man. Ik ben een ernstig man.’ En dan zwelt hij van trots. Maar dat is geen man, dat is een paddestoel!

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Bestel het ebook er bij en krijg 15,- euro korting!

 • Vanaf: 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden

  Bestel het ebook er bij en krijg 7,50 euro korting!

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 5,00

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Let op: dit is een ‘kneusje’, bij het drukken van deze reisgidsen is iets mis gegaan waardoor ze niet goed gelijmd zijn. Het kan hierdoor gebeuren dat de pagina’s snel loslaten uit de rug van het boekje. Hierom verkopen we deze gidsen met 50% korting.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.