Chartres

In 2020 kwamen we tijdens onze terugreis uit de Pyreneeën langs de fraaie stad Chartres. Natuurlijk grepen we deze gelegenheid aan om de grootste bezienswaardigheid van de stad van dichtbij te bekijken. De kathedraal van Chartres wordt tegenwoordig beschouwd als toonbeeld van de gotische architectuur in Frankrijk en is een van de best bewaarde kerken uit die periode. Hij werd in een dertigtal jaar gebouwd, vanaf het jaar 1194, nadat een brand grote delen van de oudere kerk die op deze plek stond had verwoest.

Streektips

Zelf ook een bezoek brengen aan Chartres? Misschien heb je dan wat aan deze tips!

Omdat de stad Chartres op een lichte verhoging in het landschap is gebouwd, zie je de kathedraal, in het midden van de stad, al lang voordat je de stad binnenrijdt in de verte liggen. Chartres is een eeuwenoude stad, al vroeg zagen de inwoners van het land de voordelen van deze plek. De Gallische stam Carnutes vestigde zich hier en later kwam de stad onder Romeinse invloed. Mogelijk werd er al in de derde of vierde eeuw een eerste kerk gebouwd. In de loop der tijd werd de kerk diverse malen getroffen door brand en vervolgens weer opnieuw opgebouwd. De kathedraal die we tegenwoordig kunnen bewonderen, stamt grotendeels uit de twaalfde en dertiende eeuw.

Glas-in-lood

Een van de oudste delen van de huidige kerk is de crypte onder de kerk, die tussen 1020 en 1024 werd gebouwd. Na de brand in 1194 bleef de belangrijkste gevel gespaard, maar onder meer het schip en koor moesten vervolgens opnieuw vervaardigd worden. Daaraan dankt de kerk een interessante mengeling van romaanse en gotische stijlen. Met een oppervlakte van zeshonderdvijftig vierkante meter is het koor het grootste van Frankrijk, en de transept is het langst van alle Franse kathedralen. Ook het roosvenster is met ruim dertien meter doorsnede een van de langste ter wereld. Mede vanwege het grote aantal glas-in-loodramen, honderdzesenzeventig in totaal, is de kerk uniek in Frankrijk. Meer dan de helft daarvan is nog in originele staat, uit de twaalfde en dertiende eeuw.

In 1836 vond er een grote brand plaats, vergelijkbaar met de recente verwoesting in de Notre-Dame van Parijs. Ook hierbij werd het zogenaamde forêt, de houten constructie van het dak, compleet vernietigd. Destijds werd er in Chartres voor gekozen om de houten constructie te vervangen door metaal. Vanbinnen heeft de kerk nog veel meer moois te bieden. Je kunt er bijvoorbeeld de koorsluiting uit de zestiende tot achttiende eeuw ontdekken, met fraai beeldhouwwerk, of het labyrint uit de twaalfde eeuw. Toen wij er waren stonden er rijen stoelen over het labyrint, maar elke vrijdag worden die weggehaald zodat je als bezoeker van de kerk het labyrint kunt lopen. Let aan de buitenkant ook op de mooie gevel, met boven de ingang het timpaan van het Laatste Oordeel.

Chartres en Lumière

Zoals zoveel andere kerken en kathedralen is de Notre-Dame van Chartres een kerk waar je in alle rust doorheen moet lopen om de sfeer en geschiedenis van deze plek te kunnen waarderen. Bekijk de zijkapellen, verwonder je over de hoogte van de pilaren en ramen, het mooie kleurenspel als de zon door de ramen schijnt, en beeld je in dat hier al generaties mensen naar toe zijn gekomen.

Na ons bezoek aan de kathedraal hadden we weinig tijd meer om de rest van Chartres te verkennen. Daar zullen we dus nog een keer voor terugkomen, want de weinige straten en pleinen die we hebben gezien, zagen er in elk geval uitnodigend uit, zoals bijvoorbeeld de fotogenieke markthal en vakwerkhuizen. Kom je in de periode april tot oktober, dan is het ook een idee om ‘s avonds de kathedraal te bezoeken. Dan vindt namelijk Chartres en Lumière plaats, waarbij de gevels van de kerk en van andere gebouwen van allerlei kanten kleurrijk belicht worden.

Locatie

Bekijk al onze tips op een handige overzichtskaart!

Martijn

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Op Frankrijk Puur beschrijf ik onze ervaringen in Frankrijk en geef ik je tips voor leuke plekken.

Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *