De kathedraal van Chartres

In 2020 kwamen we tijdens onze terugreis uit de Pyreneeën langs de fraaie stad Chartres. Natuurlijk grepen we deze gelegenheid aan om de grootste bezienswaardigheid van de stad van dichtbij te bekijken. De kathedraal van Chartres wordt tegenwoordig beschouwd als toonbeeld van de gotische architectuur in Frankrijk en is een van de best bewaarde kerken uit die periode. Hij werd in een dertigtal jaar gebouwd, vanaf het jaar 1194, nadat een brand grote delen van de oudere kerk die op deze plek stond had verwoest.

Omdat de stad Chartres op een lichte verhoging in het landschap is gebouwd, zie je de kathedraal, in het midden van de stad, al lang voordat je de stad binnenrijdt in de verte liggen. Chartres is een eeuwenoude stad, al vroeg zagen de inwoners van het land de voordelen van deze plek. De Gallische stam Carnutes vestigde zich hier en later kwam de stad onder Romeinse invloed. Mogelijk werd er al in de derde of vierde eeuw een eerste kerk gebouwd. In de loop der tijd werd de kerk diverse malen getroffen door brand en vervolgens weer opnieuw opgebouwd. De kathedraal die we tegenwoordig kunnen bewonderen, stamt grotendeels uit de twaalfde en dertiende eeuw.

Glas-in-lood

Een van de oudste delen van de huidige kerk is de crypte onder de kerk, die tussen 1020 en 1024 werd gebouwd. Na de brand in 1194 bleef de belangrijkste gevel gespaard, maar onder meer het schip en koor moesten vervolgens opnieuw vervaardigd worden. Daaraan dankt de kerk een interessante mengeling van romaanse en gotische stijlen. Met een oppervlakte van zeshonderdvijftig vierkante meter is het koor het grootste van Frankrijk, en de transept is het langst van alle Franse kathedralen. Ook het roosvenster is met ruim dertien meter doorsnede een van de langste ter wereld. Mede vanwege het grote aantal glas-in-loodramen, honderdzesenzeventig in totaal, is de kerk uniek in Frankrijk. Meer dan de helft daarvan is nog in originele staat, uit de twaalfde en dertiende eeuw.

In 1836 vond er een grote brand plaats, vergelijkbaar met de recente verwoesting in de Notre-Dame van Parijs. Ook hierbij werd het zogenaamde forêt, de houten constructie van het dak, compleet vernietigd. Destijds werd er in Chartres voor gekozen om de houten constructie te vervangen door metaal. Vanbinnen heeft de kerk nog veel meer moois te bieden. Je kunt er bijvoorbeeld de koorsluiting uit de zestiende tot achttiende eeuw ontdekken, met fraai beeldhouwwerk, of het labyrint uit de twaalfde eeuw. Toen wij er waren stonden er rijen stoelen over het labyrint, maar elke vrijdag worden die weggehaald zodat je als bezoeker van de kerk het labyrint kunt lopen. Let aan de buitenkant ook op de mooie gevel, met boven de ingang het timpaan van het Laatste Oordeel.

Chartres en Lumière

Zoals zoveel andere kerken en kathedralen is de Notre-Dame van Chartres een kerk waar je in alle rust doorheen moet lopen om de sfeer en geschiedenis van deze plek te kunnen waarderen. Bekijk de zijkapellen, verwonder je over de hoogte van de pilaren en ramen, het mooie kleurenspel als de zon door de ramen schijnt, en beeld je in dat hier al generaties mensen naar toe zijn gekomen.

Na ons bezoek aan de kathedraal hadden we weinig tijd meer om de rest van Chartres te verkennen. Daar zullen we dus nog een keer voor terugkomen, want de weinige straten en pleinen die we hebben gezien, zagen er in elk geval uitnodigend uit, zoals bijvoorbeeld de fotogenieke markthal en vakwerkhuizen. Kom je in de periode april tot oktober, dan is het ook een idee om ‘s avonds de kathedraal te bezoeken. Dan vindt namelijk Chartres en Lumière plaats, waarbij de gevels van de kerk en van andere gebouwen van allerlei kanten kleurrijk belicht worden.

Locatie:

Bonjour! Ik ben Martijn, blogger en oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Bestel het ebook er bij en krijg 15,- euro korting!

 • Vanaf: 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden

  Bestel het ebook er bij en krijg 7,50 euro korting!

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 5,00

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Let op: dit is een ‘kneusje’, bij het drukken van deze reisgidsen is iets mis gegaan waardoor ze niet goed gelijmd zijn. Het kan hierdoor gebeuren dat de pagina’s snel loslaten uit de rug van het boekje. Hierom verkopen we deze gidsen met 50% korting.

1 reactie op De kathedraal van Chartres

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.