De kapen van het schiereiland van Crozon

Op zoek naar ruige rotskusten? Het Presqu’île de Crozon heeft enkele van de meest indrukwekkende kusten van Frankrijk met overal tekenen van een lange en veelbewogen geschiedenis. Natuurliefhebbers komen er bovendien aan hun trekken vanwege de vele vogels die er te zien zijn. We maakten een tocht langs de mooiste kapen van het schiereiland. Deze mag je absoluut niet missen als je in de buurt op vakantie bent.

Wanneer je Crozon op de kaart bekijkt, valt al meteen op dat dit een bijzonder stukje Frankrijk moet zijn. Ingeklemd tussen twee andere schiereilanden, met Brest in het noorden en cap Sizun in het zuiden. Als een anker ligt het in zee, met aan alle kanten puntige uitsteeksels. Aan de oostkant wordt het begrensd door de Menez Hom, een topje van 330 meter die de toegang tot het schiereiland lijkt te bewaken. De puntige uitsteeksels zijn de ‘pointes’, de kapen, die vrijwel allemaal wel een bezoek waard zijn. Tijdens de roadtrip die we over het schiereiland maakten hebben we een deel ervan bezocht.

Cap de la Chèvre

Het eerste doel van onze rondrit over het Presqu’île de Crozon is de Cap de la Chèvre, of Beg Penn ar Roz, zoals deze in het Bretons heet. Als je die kant op rijdt, kom je, net voorbij het dorp Crozon, in een kleurrijk landschap. De kliffen worden hier bedekt met eindeloze velden dopheide en gaspeldoorn, wat met name tegen het eind van de zomer voor een bont palet zorgt. Je kunt met de auto bijna tot aan het puntje komen. Nadat we de auto geparkeerd hebben is het nog enkele minuten lopen naar de semafoor die hier sinds begin jaren ’70 van de twintigste eeuw staat. Ook zijn nog de restanten van enkele bunkers te ontdekken. De Cap de la Chèvre was een strategische plek, zo aan het noordelijke uiteinde van de baai van Douarnenez. En nog steeds, getuige de aanwezigheid van de semafoor van de Franse marine, die een onderdeel vormt van de Franse kustverdediging. Onderaan de semafoor is ook nog een herdenkingsmonument van militairen die tijdens het uitoefenen van hun dienst op zee om het leven zijn gekomen. Over de kaap lopen verder een aantal wandelpaden, waarvan enkele je vlak langs de kliffen voeren. Omdat wij meer van dit soort kapen willen bekijken, houden we het bij een kort fotomoment en stappen weer in de auto.

Pointe de Dinan

Houd je van karakteristieke dorpen op bijzondere plekken, dan kun je even halt houden in het gehucht Rostudel, waar je de voor de streek typische granieten huizen vindt die hier al eeuwenlang de elementen trotseren. Vervolgens is het op naar de volgende kaap. De Pointe de Dinan is een van de minder bekende en minder bezochte ‘pointes’ van het schiereiland, maar wat ons betreft de indrukwekkendste. Je kunt hier een mooi rondje van ongeveer een half uur tot driekwartier wandelen, waarmee je de drie afzonderlijke kapen van deze pointe in volle glorie ziet liggen. Met name opvallend is het zogenaamde château de Dinan, dat (en vandaar ook de naam) lijkt op een soort natuurlijk kasteel.

Pointe de Pen-Hir

Als je verder rijdt over het schiereiland kom je uiteindelijk bij Camaret-sur-Mer uit. Dit uitsteeksel van het eiland heeft drie afzonderlijke pointes. Hiervan is de Pointe de Pen-Hir de bekendste en indrukwekkendste. Die naam is overigens wat dubbelop, want pen is in het Bretons ook pointe. We parkeren de auto helemaal op het eind en wandelen richting de kliffen vanwaar je een weids uitzicht hebt over de zee. Met een beetje helder weer kun je hier goed de Pointe du Raz, de Molène-archipel en Ouessant in de verte zien liggen. Bijzonder bij deze kaap is ook de aanwezigheid van diverse kleine rotsachtige punten in zee, waar het water wild omheen slaat.

Na een lunch op deze imposante plek, rijden we terug over de kaap en besluiten nog even te stoppen bij de Batterie de Kerbonn. Al voor de Tweede Wereldoorlog waren er op deze plek versterkingen, maar de Duitsers deden er nog een schepje bovenop. In een van de overgebleven bunkers is nu een klein museum over de oorlog op de Atlantische Oceaan ingericht. Het springt een beetje van de hak op de tak, maar is interessant om even te bezoeken. De rest van de bunkers is vrij toegankelijk. Vanaf de meest noordelijke heb je een schitterend uitzicht op een van de mooiste stranden van Bretagne, de Plage de Pen-Hat.

Pointe des Espagnols

Tenslotte rijden we naar de Pointe des Espagnols, ten noorden van Camaret. Deze naam dankt het aan de Spaanse bezetting tijdens de godsdienstoorlogen aan het eind van de zestiende eeuw. Het schiereiland van Roscanvel vormt een belangrijke plek. Het sluit namelijk de rade de Brest af, de baai die hier begint en een oppervlakte van honderdtachtig vierkante kilometer heeft. Controleer je deze plek, dan controleer je de toegang over zee tot een aanzienlijk deel van Finistère. In de afgelopen eeuwen bleef de Pointe des Espagnols dan ook strategisch belangrijk. En nog steeds, want ook vandaag de dag is er militaire aanwezigheid in dit deel van Bretagne. Zo zagen we militairen patrouilleren, met de hand op het wapen. Het zal voornamelijk om trainingen gaan, maar een klein beetje dreiging is er nog altijd wel. Na 11 september 2001 werd ook op deze plek de waakzaamheid vergroot. Waarschijnlijk met name vanwege de marinebasis die er nog altijd in Brest is. Maar niet alleen vanwege de militaire betekenis is dit een mooie plek om de roadtrip over het schiereiland Crozon af te sluiten. Je hebt er namelijk ook een mooi uitzicht over Brest en de omliggende wateren.

Locatie:

Martijn
Bonjour! Ik ben Martijn, blogger en oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Op werkdagen voor 17.00u besteld, dezelfde dag verzonden. 

 • 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Op werkdagen voor 17.00u besteld, dezelfde dag verzonden. 

 • 5,00

  Een idyllisch landschap van heuvels, bossen, riviertjes en leuke steden en dorpen met een geschiedenis: welkom in de Morvan. In deze reisgids nemen we je mee op ontdekkingsreis door deze rustige, landelijke streek en laten we je alle bekende en onbekende hoogtepunten zien. We geven je tips voor de mooiste plekken en leuke activiteiten voor tijdens jouw eigen verblijf in de Morvan.

  Deze reisgids telt 42 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Op werkdagen voor 17.00u besteld, dezelfde dag verzonden. 

  Let op: dit is een ‘kneusje’, bij het drukken van deze reisgidsen is iets mis gegaan waardoor ze niet goed gelijmd zijn. Het kan hierdoor gebeuren dat de pagina’s snel loslaten uit de rug van het boekje. Hierom verkopen we deze gidsen met 50% korting.

 • 5,00

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Op werkdagen voor 17.00u besteld, dezelfde dag verzonden. 

  Let op: dit is een ‘kneusje’, bij het drukken van deze reisgidsen is iets mis gegaan waardoor ze niet goed gelijmd zijn. Het kan hierdoor gebeuren dat de pagina’s snel loslaten uit de rug van het boekje. Hierom verkopen we deze gidsen met 50% korting.

1 reactie op De kapen van het schiereiland van Crozon

 • Prachtige plaatjes! Je zou er zó naar toe rijden!! Dank je wel. Jullie hebben een zeer aantrekkelijke site!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.

Gratis Frankrijk-ebook!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Frankrijk Puur en download een gratis ebook met tips voor roadtrips
Door je in te schrijven abonneer je je gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief met tips om Frankrijk te ontdekken en ga je akkoord met ons privacystatement.

Op deze website gebruiken we cookies, kleine bestanden waarmee informatie op je computer wordt bewaard en die uitgelezen kunnen worden door de website die ze plaatst. In ons geval gaat het om functionele cookies, cookies voor analyse en cookies voor advertentieweergave. Door het toestaan van deze cookies heb je een betere gebruikservaring op de website en stel je ons in staat om je zo goed als mogelijk te bedienen van informatie over Frankrijk. Cookiebeleid