D

De kapen van het schiereiland van Crozon

Op zoek naar ruige rotskusten? Het Presqu’île de Crozon heeft enkele van de meest indrukwekkende kusten van Frankrijk met overal tekenen van een lange en veelbewogen geschiedenis. Natuurliefhebbers komen er bovendien aan hun trekken vanwege de vele vogels die er te zien zijn. We maakten een tocht langs de mooiste kapen van het schiereiland. Deze mag je absoluut niet missen als je in de buurt op vakantie bent.

Wanneer je Crozon op de kaart bekijkt, valt al meteen op dat dit een bijzonder stukje Frankrijk moet zijn. Ingeklemd tussen twee andere schiereilanden, met Brest in het noorden en Cap Sizun in het zuiden. Als een anker ligt het in zee, met aan alle kanten puntige uitsteeksels. Aan de oostkant wordt het begrensd door de Menez Hom, een topje van 330 meter die de toegang tot het schiereiland lijkt te bewaken. De puntige uitsteeksels zijn de ‘pointes’, de kapen, die vrijwel allemaal wel een bezoek waard zijn. Tijdens de roadtrip die we over het schiereiland maakten hebben we een deel ervan bezocht.

Cap de la Chèvre

Het eerste doel van onze rondrit over het Presqu’île de Crozon is de Cap de la Chèvre, of Beg Penn ar Roz, zoals deze in het Bretons heet. Als je die kant op rijdt, kom je, net voorbij het dorp Crozon, in een kleurrijk landschap. De kliffen worden hier bedekt met eindeloze velden dopheide en gaspeldoorn, wat met name tegen het eind van de zomer voor een bont palet zorgt. Je kunt met de auto bijna tot aan het puntje komen. Nadat we de auto geparkeerd hebben is het nog enkele minuten lopen naar de semafoor die hier sinds begin jaren ’70 van de twintigste eeuw staat. Ook zijn nog de restanten van enkele bunkers te ontdekken. De Cap de la Chèvre was een strategische plek, zo aan het noordelijke uiteinde van de baai van Douarnenez. En nog steeds, getuige de aanwezigheid van de semafoor van de Franse marine, die een onderdeel vormt van de Franse kustverdediging. Onderaan de semafoor is ook nog een herdenkingsmonument van militairen die tijdens het uitoefenen van hun dienst op zee om het leven zijn gekomen. Over de kaap lopen verder een aantal wandelpaden, waarvan enkele je vlak langs de kliffen voeren. Omdat wij meer van dit soort kapen willen bekijken, houden we het bij een kort fotomoment en stappen weer in de auto.

Pointe de Dinan

Houd je van karakteristieke dorpen op bijzondere plekken, dan kun je even halt houden in het gehucht Rostudel, waar je de voor de streek typische granieten huizen vindt die hier al eeuwenlang de elementen trotseren. Vervolgens is het op naar de volgende kaap. De Pointe de Dinan is een van de minder bekende en minder bezochte ‘pointes’ van het schiereiland, maar wat ons betreft de indrukwekkendste. Je kunt hier een mooi rondje van ongeveer een half uur tot driekwartier wandelen, waarmee je de drie afzonderlijke kapen van deze pointe in volle glorie ziet liggen. Met name opvallend is het zogenaamde château de Dinan, dat (en vandaar ook de naam) lijkt op een soort natuurlijk kasteel.

Pointe de Pen-Hir

Als je verder rijdt over het schiereiland kom je uiteindelijk bij Camaret-sur-Mer uit. Dit uitsteeksel van het eiland heeft drie afzonderlijke pointes. Hiervan is de Pointe de Pen-Hir de bekendste en indrukwekkendste. Die naam is overigens wat dubbelop, want pen is in het Bretons ook pointe. We parkeren de auto helemaal op het eind en wandelen richting de kliffen vanwaar je een weids uitzicht hebt over de zee. Met een beetje helder weer kun je hier goed de Pointe du Raz, de Molène-archipel en Ouessant in de verte zien liggen. Bijzonder bij deze kaap is ook de aanwezigheid van diverse kleine rotsachtige punten in zee, waar het water wild omheen slaat.

Na een lunch op deze imposante plek, rijden we terug over de kaap en besluiten nog even te stoppen bij de Batterie de Kerbonn. Al voor de Tweede Wereldoorlog waren er op deze plek versterkingen, maar de Duitsers deden er nog een schepje bovenop. In een van de overgebleven bunkers is nu een klein museum over de oorlog op de Atlantische Oceaan ingericht. Het springt een beetje van de hak op de tak, maar is interessant om even te bezoeken. De rest van de bunkers is vrij toegankelijk. Vanaf de meest noordelijke heb je een schitterend uitzicht op een van de mooiste stranden van Bretagne, de Plage de Pen-Hat.

Pointe des Espagnols

Tenslotte rijden we naar de Pointe des Espagnols, ten noorden van Camaret. Deze naam dankt het aan de Spaanse bezetting tijdens de godsdienstoorlogen aan het eind van de zestiende eeuw. Het schiereiland van Roscanvel vormt een belangrijke plek. Het sluit namelijk de rade de Brest af, de baai die hier begint en een oppervlakte van honderdtachtig vierkante kilometer heeft. Controleer je deze plek, dan controleer je de toegang over zee tot een aanzienlijk deel van Finistère. In de afgelopen eeuwen bleef de Pointe des Espagnols dan ook strategisch belangrijk. En nog steeds, want ook vandaag de dag is er militaire aanwezigheid in dit deel van Bretagne. Zo zagen we militairen patrouilleren, met de hand op het wapen. Het zal voornamelijk om trainingen gaan, maar een klein beetje dreiging is er nog altijd wel. Na 11 september 2001 werd ook op deze plek de waakzaamheid vergroot. Waarschijnlijk met name vanwege de marinebasis die er nog altijd in Brest is. Maar niet alleen vanwege de militaire betekenis is dit een mooie plek om de roadtrip over het schiereiland Crozon af te sluiten. Je hebt er namelijk ook een mooi uitzicht over Brest en de omliggende wateren.

CategorieënBretagne Finistère

Locatie

Bekijk al onze tips op een handige overzichtskaart!

Martijn

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Op Frankrijk Puur beschrijf ik onze ervaringen in Frankrijk en geef ik je tips voor leuke plekken.

Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *