De ‘enclos paroissial’, pareltjes van architectuur in Bretagne

Er zijn bijzondere kerken en kathedralen genoeg in Frankrijk. Maar tijdens ons laatste verblijf in Bretagne kwamen we iets op het spoor dat ik nog niet kende: de ‘enclos pariossial’, dat zoiets betekent als parochie-erf. Je vindt ze alleen in Bretagne, met name aan de westkant, en de een is nog mooier dan de ander. We gingen op ontdekkingstocht langs drie van deze kerkelijke bouwwerken.

De enclos paroissiaux ontstonden in de loop van de zestiende en zeventiende eeuw, en zijn daardoor gebouwd in een prachtige barokstijl. Rivaliteit tussen de verschillende dorpen en steden zorgde ervoor dat ze uitbundiger en uitbundiger werden. Bijzonder is dat zelfs in enkele van de kleinste dorpen de meest indrukwekkende staan, als toonbeeld van een rijk verleden.

Want dat de inwoners van deze streek in die tijd deze complexe bouwwerken konden laten verrijzen, was met name te danken aan de welvaart die de regio kreeg door de handel en nijverheid. Basse-Bretagne, en vooral het tegenwoordige Finistère, lag immers op een strategische route tussen Spanje en Noord-Europa en trok daardoor veel handelsschepen. Ook de productie van linnen zorgde voor een toename van de rijkdom in de streek. Veel van dat geld verdween in de bouw van nieuwe kerken en huizen. Tegelijk met deze ontwikkeling, kwam er in de kerk namelijk een beweging op gang in reactie op de contra-reformatie – een periode waarin kerken juist soberder moesten. Het mocht inmiddels allemaal weer wat opvallender, kunst deed ertoe, de kerk mocht weer het mooiste bouwwerk in het dorp worden. En dat zorgde ervoor dat elk dorp het mooiste van het mooiste wilde hebben.

Tegenwoordig worden er zo’n zeventig kerken tot de enclos paroissiaux gerekend, de meeste daarvan in Finistère. Ze hebben allemaal min of meer dezelfde opbouw: een omheining, met daarin een kerk, begraafplaats, triomfboog, calvarie (kruisbeeld), knekelhuis, en vaak ook een waterput en kapel voor de relieken.

Lampaul-Guimiliau

De enclos paroissial van Lampaul-Guimiliau is aan de buitenkant vrij sober en oogt relatief klein in vergelijking met andere, maar heeft wel een zeer fraai interieur. Een groot deel van het koor gaat verborgen achter een imposant altaarstuk, versierd met allerlei bijbelse scènes in houtsnijwerk. Ook bezit de kerk een bijzondere graflegging, een beeldhouwwerk uit de zeventiende eeuw.

Guimiliau

Een van de mooiste voorbeelden van een enclos paroissial in Bretagne staat in het dorp Guimiliau. Het complex bestaat behalve uit een kerk onder meer ook uit een grafkapel, triomfboog en calvarie. Vooral die laatste is erg interessant, het monument heeft zo’n tweehonderd stenen figuren die vijfentwintig voorstellingen uitbeelden.

In Guimiliau staat bovendien het Centre d’interpretation, een klein museum dat een overzicht biedt van de geschiedenis van de enclos paroissiaux in Bretagne. De expositie is gratis te bezoeken en de moeite waard als je meer over deze bijzondere architectuur te weten wilt komen.

Saint-Thégonnec

Het meest bezocht van alle enclos pariossiaux is die van Saint-Thégonnec. Ook deze heeft een triomfboog, calvarie, ossuarium en uiteraard een kerk. In de crypte van het ossuarium is een bijzondere graflegging te bewonderen, die dateert uit 1699 tot 1702, van de hand van Jacques Lespagnol, een beeldhouwer uit Morlaix. De triomfboog is opvallend massief, het monument werd gebouwd tegen het eind van de zestiende eeuw. Het interieur van de kerk is ook hier weer prachtig versierd, met houtsnijwerk en een mooi gedecoreerd orgel.

Meer weten over de enclos paroissiaux? Kijk op de website van het Centre d’interprétation.

Locatie:

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Bestel het ebook er bij en krijg 15,- euro korting!

 • Vanaf: 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden

  Bestel het ebook er bij en krijg 7,50 euro korting!

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 5,00

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Let op: dit is een ‘kneusje’, bij het drukken van deze reisgidsen is iets mis gegaan waardoor ze niet goed gelijmd zijn. Het kan hierdoor gebeuren dat de pagina’s snel loslaten uit de rug van het boekje. Hierom verkopen we deze gidsen met 50% korting.

1 reactie op De ‘enclos paroissial’, pareltjes van architectuur in Bretagne

 • Prachtig Ik heb het boek Frankrijk Puur en heb nu de Roadtrips besteld in de winkel hopelijk even interesant Dank U

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.