D

De Baskische badplaats Saint-Jean-de-Luz

Saint-Jean-de-Luz

In Saint-Jean-de-Luz komt veel van het fijne van Baskenland samen: gezellige, sfeervolle straatjes met vakwerkhuizen, prima restaurantjes met de typische Baskische gerechten, én zowel de zee als de bergen binnen handbereik. Op de laatste dag van ons verblijf in de streek bezochten we deze mooie kustplaats.

Streektips

Zelf een bezoek brengen aan Saint-Jean-de-Luz? Misschien heb je wat aan deze tips!

Naast karakteristieke dorpen als Espelette, Sare en Ainhoa, zijn er in Frans Baskenland ook enkele steden. De bekendste zijn Biarritz en Bayonne. Die laatste is de officieuze hoofdstad van de streek. Een stukje kleiner is het aan de kust gelegen Saint-Jean-de-Luz. Het combineert de gezelligheid van de Baskische dorpen met wat meer faciliteiten en enkele fijne zandstranden. Bovendien ligt het centraal tussen veel van de hoogtepunten van Frans Baskenland.

Ooit was Saint-Jean-de-Luz een vrij onbeduidend plaatsje, in bezit van geestelijken uit Bayonne. Pas na de vijftiende eeuw groeide het uit tot een bescheiden stad, die strategisch van weinig belang was. Daarom verrezen er bijvoorbeeld nooit verdedigingswerken om de stad. Toch speelde Saint-Jean-de-Luz wel degelijk z’n rol in de geschiedenis. In de vijftiende eeuw trokken vissers uit de stad tot aan Newfoundland voor de vangst van kabeljauw en walvissen. Van de zestiende tot de achttiende eeuw was Saint-Jean-de-Luz, samen met het aangrenzende Ciboure, een belangrijke havenstad voor piraten die in opdracht van de koning van Frankrijk de zee afschuimden. Na het ondertekenen van het verdrag van de Pyreneeën, waarmee er een einde kwam aan de oorlog tussen Frankrijk en Spanje, trouwde koning Louis XIV in de kerk van Saint-Jean-de-Luz met de dochter van Filippe IV, Marie-Thérèse d’Autriche. De huizen waar de koning en koningin verbleven, het maison Louis XIV en het maison de l’Infante, zijn nog altijd te bezoeken.

Baskische kerk

Saint-Jean-de-Luz heeft een vrij overzichtelijk centrum. De belangrijkste winkelstraat is de Rue Léon Gambetta. Hier vind je veel leuke boetiekjes en winkels met typische Baskische producten, waarvan de espadrilles de bekendste zijn. Na een rondje door het centrum te hebben gelopen, beginnend bij de markthal, komen we al snel uit bij de kerk waar Louis XIV op 9 juni 1660 zijn jawoord aan de Spaanse infante gaf. De Église Saint-Jean-Baptiste is een monumentaal gebouw met een typisch Baskisch interieur. De houten balkons aan de zijkanten en achterkant kom je in meer Baskische kerken tegen. De oudste delen van de kerk dateren uit de vijftiende eeuw. Op het moment van de koninklijke bruiloft werd er volop aan de kerk verbouwd, pas halverwege de achttiende eeuw had de kerk de volledige afmetingen van tegenwoordig. Met al het houtwerk, de schilderingen en het indrukwekkende altaarstuk voorin de kerk, dat hier in 1669 geplaatst werd, is er genoeg te zien in de kerk. De orgelkas werd in 1659 speciaal voor het koninklijke huwelijk vervaardigd. De instrumentale onderdelen van het orgel werden in de twintigste eeuw compleet herzien.

Strand

Saint-Jean-de-Luz grenst direct aan de zee, en het is leuk om via de Place Louis XIV over de Quai de l’Infante in westelijke richting te lopen. Je komt dan langs de haven van Saint-Jean-de-Luz en hebt uitzicht op de kleurrijke huizen van Ciboure. Vervolgens kun je naar de pier lopen en over de Promenade Jacques Thibaud weer terug in oostelijke richting, langs het strand lopen. De Grande Plage van Saint-Jean-de-Luz is niet het enige strand hier. Verspreid langs de rotsachtige kust liggen meerdere strandjes, met name in de richting van Guéthary. Ben je geïnteresseerd in militaire geschiedenis, dan kun je nog een bezoekje brengen aan het Fort de Socoa, voor de kust bij Ciboure. Dit verdedigingswerk stamt uit 1627 en werd uitgebreid door Vauban.

Locatie

Bekijk al onze tips op een handige overzichtskaart!

Martijn

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Op Frankrijk Puur beschrijf ik onze ervaringen in Frankrijk en geef ik je tips voor leuke plekken.

Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

  1. Jolanda Hendriks says:

    Wat toevallig. 28 maart.Wij zijn nu in Saint Jean de Luz met onze camper. Nu 4 dagen prachtig zonnig weer. Camping Larrouleta aanrader. Vandaag gegolfd op 110 jaar oude golfbaan de la Nivelle. Fietsen naar stadje of strand goed mogelijk. Leuk stadje met mooie winkeltjes. Ook mooie restaurants. Wij zijn aangenaam verrast. Ik vraag me wel af hoe druk het in de zomer is. Nu is het in ieder geval goed toeven.

  2. Sylvia says:

    vorig jaar vanuit de Pyreneeën naar de kust gereden. Stadje Espelete bezocht en door naar Saint Jean de Luz. Daar mooie kustwandeling gemaakt. Als het aan mij ligt, morgen weer. prachtig!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *