Murbach
Grand-EstHaut-Rhin

De abdij van Murbach, aan de voet van de Vogezen

Wanneer je vanaf Guebwiller in de Elzas een afgelegen dalletje inslaat, verwacht je niet bij een van de belangrijkste middeleeuwse gebouwen uit de streek te belanden. Grote troef van dit imposante bouwwerk is, naast de fascinerende geschiedenis, het feit dat het in een heel pittoresk dal onderaan de Grand Ballon in de Vogezen ligt.

Nadat we de auto op het parkeerterrein bij de ingang van het gehucht neergezet hebben, slaan we voordat we het gebouw van dichterbij gaan bekijken eerst rechtsaf naar de Chapelle de Notre-Dame de Lorette, een kapelletje tegen de berghelling. We hebben gehoord dat je met een wandeling van vijf minuten een mooi uitzicht hebt op de kerk. Een kort pad met een kruisweg leidt ernaartoe. En inderdaad het uitzicht met op de voorgrond de kerk en op de achtergrond de toppen van de Vogezen is bijzonder fraai. Na het een tijdje op ons te laten inwerken, dalen we weer af naar de kerk. Een bezoekje aan de Abdij van Murbach hoeft niet lang te duren, al met al ben je in een half uurtje klaar. Het is een van die verstilde plekjes in Frankrijk, barstensvol historie, waar je als liefhebber van het pure Frankrijk niet omheen kunt.

De Abdij van Murbach werd al in 727 opgericht, door missionaris St. Pirmin. Al vanaf het begin kreeg de abdij veel macht en bezittingen toegewezen. Tegen het eind van de negende eeuw had het bijvoorbeeld een bibliotheek met bijna 350 manuscripten en honderden bezittingen in het hedendaagse Frankrijk, Duitsland en Zwitserland, met name rondom Luzern. In de zestiende eeuw kreeg het zelfs het recht toegewezen om eigen geld te slaan. Dat kon echter niet voorkomen dat de abdij vanaf dat moment in een neergaande spiraal terechtkwam. De grootste oorzaak daarvan was een conflict tussen het klooster, de paus en de lokale machthebbers. Bovendien werd het klooster geplunderd tijdens de Dertigjarige Oorlog.

Van alle gebouwen van het eens zo rijke klooster is alleen een deel van de abdijkerk bewaard gebleven. Het schip van de kerk werd in de achttiende eeuw neergehaald om plaats te maken voor een verbouwing, maar zover is het nooit gekomen. Daardoor is nu alleen het voorste deel van de originele kerk nog te zien. Maar dit deel is indrukwekkend genoeg om een idee te geven van de vroegere afmetingen. Én het overgebleven deel is nog steeds een bijzonder staaltje van de Romaanse bouwstijl. Niet voor niets is het dan ook onderdeel van de Route Romane, een toeristische route die door de Elzas leidt.

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant