D-Day Normandië
CalvadosMancheNormandie

D-Day: route langs de landingsstranden in Normandië

De stranden van Normandië, waar zich in 1944 de grootste militaire landing uit de geschiedenis afspeelde, ademen op veel plekken nog steeds de sfeer van D-Day en de Tweede Wereldoorlog. 80 jaar later vind je in de streek tal van tastbare herinneringen: Duitse bunkers, monumenten, oorlogsbegraafplaatsen en musea. Ga ook zelf op pad aan de hand van deze roadtrip, met een totale lengte van circa 130 kilometer. Je komt dan langs de belangrijkste bezienswaardigheden die getuigen van de ingrijpende gebeurtenissen die zich hier hebben afgespeeld. Download het GPS-bestand om deze unieke reis zelf te maken. Bestel ook onze reisgids Normandië Westkust voor nog veel meer achtergrondinformatie en tips.

Utah Beach en Sainte-Mère-Église

Het meest westelijke punt waar de geallieerden aan land kwamen is Utah Beach. Vanaf hier stootten de troepen door naar het dorp Sainte-Mère-Église, dat bekend werd omdat er een parachutist aan de kerktoren bleef hangen. Net als bij de andere landingsstranden is er hier een museum waar je meer ontdekt over de strijd die hier plaatsvond. Bij een rondrit langs de landingsstranden zul je overigens keuzes moeten maken, want bij vrijwel elke belangrijke plek is wel een interessant museum of monument te vinden.

Tip: Maisy Battery
Om een completer beeld te krijgen van de gebeurtenissen op en na D-Day is het een goed idee om een bezoek aan deze batterij te brengen. Waar andere belangrijke verdedigingsposities van de Duitsers inmiddels helemaal opgeknapt en voor het publiek toonbaar zijn gemaakt, oogt het complex bij Maisy alsof de Duitsers er nog niet zo lang geleden zijn verdwenen. In 2007 ontdekte de Brit Gary Stern aan de hand van een oude stafkaart dat er op deze plek een kustbatterij zou moeten zijn. Hij begon met graven en vond een onbekend bunkercomplex. Sindsdien is er veel opgegraven, maar waarschijnlijk ligt er ook nog een hoop onder het struikgewas verscholen. Het geheel wordt aangevuld met een verzameling kanonnen. 

Pointe du Hoc

Rijd je vervolgens over de D974 via Carentan en Isigny-sur-Mer naar het oosten, dan passeer je de Duitse militaire begraafplaats van La Cambe, die ook een stop waard is. Een sobere plek, waar zo’n twintigduizend omgekomen Duitse soldaten begraven werden. Die kwamen onder andere om het leven bij de aanvallen op Pointe du Hoc en Omaha Beach. Pointe du Hoc, dat je bereikt via de D113 en de D514, is tegenwoordig een van de indrukwekkendste plekken aan de kust. Je ziet er nog goed de verwoestingen van de bommen in het landschap. Ook kun je er een kijkje nemen in de half verwoeste bunkers.

Omaha Beach

Op een andere manier indrukwekkend is de begraafplaats bij Omaha Beach, waar je uitkomt als je de kustweg, de D514, verder volgt. Op een klif met uitzicht over zee ligt de grootste Amerikaanse begraafplaats van Normandië. Hier liggen bijna tienduizend soldaten begraven, onder wie de bekende Amerikaanse generaal Theodore Roosevelt. Het is een indrukwekkende plek die veel bezoekers trekt. Op vijfhonderd meter van de begraafplaats, bij het dorp Colleville, vind je tevens het Overlord Museum, dat een overzicht geeft van de gebeurtenissen van D-Day en de daaropvolgende bevrijding van Frankrijk.

Longues-sur-Mer

Vervolgens staat een bezoek aan de Batterie de Longues-sur-Mer op het programma. Hier vind je boven op de kliffen vier bunkers met nog originele kanonnen die op 6 juni 1944 de geallieerden onthaalden met een regen van bommen. Hoewel ze tijdens D-Day grotendeels onbruikbaar werden gemaakt, zijn twee ervan nog in goede staat. Het leuke is ook dat je in de bunkers kunt kijken en het geschut kunt aanraken. Het is ook meer dan de moeite waard om het hele rondje langs alle bunkers te lopen, inclusief de observatiebunker die helemaal aan de rand van de krijtrotsen ligt. Vanaf hier ontdek je nog beter hoe ver de kanonnen konden schieten en hoe de Duitsers D-Day beleefd moeten hebben, kijkend door de smalle opening in de bunker, terwijl de armada voor hen opdoemde.

Arromanches

Een strategisch belangrijke plek aan de Normandische kust was de kunstmatige Mulberryhaven van Arromanches. Honderdduizenden legervoertuigen en miljoenen soldaten kwamen hier aan land in de honderd dagen dat de haven in gebruik was. Voor de kust liggen nog enkele onderdelen van deze haven. Om nog een beter beeld te krijgen kun je ook het Musée du Débarquement in Arromanches bezoeken. Dit aan het strand gevestigde museum is niet heel groot, maar geeft wel interessante details rondom de landing van de geallieerden. Je leert er bijvoorbeeld wat er bij de aanleg kwam kijken, hoe de haven precies werkte en waar deze voor gebruikt werd.

Juno Beach & Sword Beach

Rijd je verder in oostelijke richting dan kom je ten slotte uit bij Juno Beach en Sword Beach. Op het eerstgenoemde strand kwamen Canadese militairen aan land, die de eerste dag van de invasie het verst oprukten van alle troepen, ondanks dat dit stuk kust zwaar beveiligd was. In het Juno Beach Centre in Courseulles-sur- Mer kom je meer te weten over de Canadese invalshoek en de rol die zij in de bevrijding gespeeld hebben. Bij Ouistreham kom je aan de meest oostelijke kant van de landingsstranden. De eerste aanvallen hadden de Britten hier relatief weinig slachtoffers te melden, maar bij het verder landinwaarts trekken kwam er alsnog hevige tegenstand. Een belangrijk doel van deze landing was de zogenaamde Pegasusbrug bij Bénouville. Door de verovering van deze brug over het kanaal van Caen naar de zee verviel een belangrijke aanvoerlijn van de Duitse troepen. In 2000 werd hier een nieuw museum geopend, waar ook de originele brug uit 1934 een plek heeft gekregen. Tot slot kun je ook nog een bezoek brengen aan de batterij van Merville. Net als die bij Longues-sur-Mer is dit verdedigingswerk van de Duitsers goed bewaard gebleven. Je kunt er in de originele bunkers kijken en in een van de bunkers sta je door middel van een realistische uitbeelding haast in de schoenen van de Duitsers, tijdens de aanvallen van de geallieerden.

Normandië reisgids

Goed voorbereid op reis met de reisgids Normandië Westkust

Zeker weten dat je niets mist van de bezienswaardigheden van Calvados en Manche? Met onze reisgids nemen we je mee naar onze ontdekkingen. Verken de landingsstranden van D-Day, struin door schilderachtige dorpjes met vakwerkhuizen in Pays d’Auge of maak wandelingen langs de ruige kliffen van het schiereiland Cotentin. Ook de rustige binnenlanden van Calvados en Manche komen aan bod. In deze reisgids geven we je al onze tips voor een onvergetelijk verblijf.

Bestel onze reisgids

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant