Arromanches-les-Bains
CalvadosNormandie

D-Day komt tot leven in Arromanches

Als we het strand van Arromanches oplopen horen we een zachte bromtoon die snel luider wordt. Rechts van ons komt over het natte strand een jeep met hoge snelheid aangereden. Met een scherpe bocht draait hij eerst richting de zee en vervolgens weer richting het stadje, zodat hij naadloos aansluit in een rij militaire voertuigen die voor een imposant betonnen kolos staat opgesteld. Als je even je ogen sluit, zou je zo denken dat je bijna 75 jaar terug in de tijd bent.

We zijn in Arromanches om de hoogtepunten van de landingsstranden te bekijken. Na eerder al onder meer Pointe du Hoc en Longues-sur-Mer te hebben bezocht, sluiten we deze minitour af met een bezoek aan de plek waar vanaf 7 juni in hoog tempo een kunstmatige zeehaven verrees die een doorslaggevende rol zou spelen in de bevoorrading van de geallieerde troepen.

Mulberryhaven
Toegegeven, het dozijn legervoertuigen die hier nu op het strand te bewonderen zijn, valt compleet in het niet bij de aantallen van 75 jaar geleden. Honderdduizenden legervoertuigen en miljoenen soldaten kwamen hier het vasteland van Europa binnen in de honderd dagen dat de zogenaamde Mulberryhaven in gebruik was. Toch is het indrukwekkend om dezelfde voertuigen uit die tijd hier nu opnieuw te zien staan. Er staan wat jeeps, kleine vrachtwagens en motoren tussen. We zijn er een week voor de officiële herdenking op 6 juni 2019, en hebben de afgelopen twee dagen al honderden voertuigen gezien die naar Normandië zijn gekomen, waaronder zelfs enkele tanks. Ze versterken de sfeer en helpen om een klein beetje een idee te krijgen van hoe het hier in die tijd was.

Om nog een beter beeld te krijgen bezoeken we ook het Musée du Débarquement in Arromanches. Dit aan het strand gevestigde museum is niet heel groot (en daardoor ook al snel druk), maar geeft wel interessante details rondom de landing van de geallieerden. Je leert er bijvoorbeeld hoe de haven precies werkte, waar deze voor gebruikt werd en wat er bij de aanleg kwam kijken. Ook zie je originele beelden en vanuit het lange raam aan de voorzijde zie je constant de betonnen overblijfselen nog liggen, verderop in zee. Een indrukwekkend monument voor alle soldaten die hier gestreden hebben.

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant