D-Day komt tot leven in Arromanches

door Martijn
700 keer gelezen

Als we het strand van Arromanches oplopen horen we een zachte bromtoon die snel luider wordt. Rechts van ons komt over het natte strand een jeep met hoge snelheid aangereden. Met een scherpe bocht draait hij eerst richting de zee en vervolgens weer richting het stadje, zodat hij naadloos aansluit in een rij militaire voertuigen die voor een imposant betonnen kolos staat opgesteld. Als je even je ogen sluit, zou je zo denken dat je bijna 75 jaar terug in de tijd bent.

advertentie

We zijn in Arromanches om de hoogtepunten van de landingsstranden te bekijken. Na eerder al onder meer Pointe du Hoc en Longues-sur-Mer te hebben bezocht, sluiten we deze minitour af met een bezoek aan de plek waar vanaf 7 juni in hoog tempo een kunstmatige zeehaven verrees die een doorslaggevende rol zou spelen in de bevoorrading van de geallieerde troepen.

Mulberryhaven
Toegegeven, het dozijn legervoertuigen die hier nu op het strand te bewonderen zijn, valt compleet in het niet bij de aantallen van 75 jaar geleden. Honderdduizenden legervoertuigen en miljoenen soldaten kwamen hier het vasteland van Europa binnen in de honderd dagen dat de zogenaamde Mulberryhaven in gebruik was. Toch is het indrukwekkend om dezelfde voertuigen uit die tijd hier nu opnieuw te zien staan. Er staan wat jeeps, kleine vrachtwagens en motoren tussen. We zijn er een week voor de officiële herdenking op 6 juni 2019, en hebben de afgelopen twee dagen al honderden voertuigen gezien die naar Normandië zijn gekomen, waaronder zelfs enkele tanks. Ze versterken de sfeer en helpen om een klein beetje een idee te krijgen van hoe het hier in die tijd was.

Om nog een beter beeld te krijgen bezoeken we ook het Musée du Débarquement in Arromanches. Dit aan het strand gevestigde museum is niet heel groot (en daardoor ook al snel druk), maar geeft wel interessante details rondom de landing van de geallieerden. Je leert er bijvoorbeeld hoe de haven precies werkte, waar deze voor gebruikt werd en wat er bij de aanleg kwam kijken. Ook zie je originele beelden en vanuit het lange raam aan de voorzijde zie je constant de betonnen overblijfselen nog liggen, verderop in zee. Een indrukwekkend monument voor alle soldaten die hier gestreden hebben.

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Nieuw: het boek Frankrijk Puur
50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken
"Frankrijk Puur is een ode aan al het moois dat Frankrijk te bieden heeft."
 
Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.
 
Lees hier meer over dit inspiratieboek over Frankrijk!

Locatie:

Lees ook:

Plaats een reactie

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Accepteren Lees meer

Gratis Frankrijk-tips

Ontvang wekelijks nieuwe tips van Frankrijk Puur in je mailbox

P.S. Heb jij het boek Frankrijk Puur al besteld?
Met tips voor 50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken.