Longues-sur-Mer
CalvadosNormandie

Beleef D-Day: bezoek de Batterij van Longues-sur-Mer

Aan de Normandische kust zijn nog veel sporen van de strijd rondom D-Day te zien. Een van de meest bijzondere plekken om te bezoeken ligt bij het dorp Longues-sur-Mer. Bovenop de kliffen vind je vier bunkers met nog originele kanonnen die hier op 6 juni 1944 de geallieerden onthaalden op een regen van bommen.

Streektips

Ook een bezoek brengen aan deze plek? Misschien heb je hier wat aan!

Het is de enige plek in de regio waar nog de kanonnen en overblijfselen daarvan op de oorspronkelijke plek te zien zijn. Daarom vond ik het dan ook de moeite waard om hier een stop te maken toen we vanuit Pointe du Hoc richting Arromanches reden. Van de vriendelijke gastvrouw van onze chambres d’hôtes ten zuidwesten van Caen hadden we de tip gekregen om bij Longues-sur-Mer even een kijkje te nemen.

In september 1943 werd hier begonnen met de aanleg van kustverdediging als onderdeel van de Atlantikwall, waarmee de Duitsers de kusten van het vasteland van Europa wilden beveiligen tegen de geallieerden. Ze bouwden vier betonnen kazematten met muren van twee meter dikte en plaatsten hierin kanonnen die afkomstig waren van de marine. Ze hadden een bereik van maar liefst meer dan twintig kilometer en waren dus een bedreiging voor elk schip dat hier in de buurt kwam. Ook bestreken ze een groot deel van de stranden ten noorden van Bayeux. Naast deze kanonnen was er ook nog afweergeschut en kleine bunkers om de plek te kunnen verdedigen tegen aanvallen vanuit de lucht en vanaf het land.

Jour J

Zoals op meer plekken langs de kust begon D-Day, of Jour J, zoals ze in Frankrijk zeggen, met een grootscheeps bombardement. Dat richtte hier echter niet veel uit, behalve dat enkele dagen voor 6 juni de elektrische verbinding met de uitkijkpost direct bovenaan de kliffen vernietigd werd. Hierdoor konden de kanonnen veel minder doelgericht schieten.

Twee uur na het begin van D-Day stopten de geallieerde schepen met hun bombardement op de kanonnen van de Duitsers, twee waren er buiten werking gesteld door voltreffers in de bunkeropeningen. De andere twee vuurden vervolgens op de landingsstranden Omaha Beach en Gold Beach, tot de Franse kruiser Georges Leygues ook de overgebleven kanonnen uit wist te schakelen. Van de 180 hier gestationeerde Duitsers gaven zich uiteindelijk enkele uren later 120 over, zonder grote strijd. De rest was om het leven gekomen door de bombardementen en vuurgevechten.

Hoewel de kanonnen tijdens D-Day grotendeels onbruikbaar werd, zijn twee ervan nog in goede staat. Het leuke is ook dat je in de bunkers kunt kijken en de kanonnen met eigen hand kunt aanraken. Je zou bijna zeggen dat ze met een beetje reparatie zo weer functioneel zouden zijn, hoewel ze wel behoorlijk aangetast zijn door roest. Bij een van de bunkers ligt de loop van het kanon in stukken voor de bunker op de grond. Dit werd veroorzaakt door een explosie van opgeslagen munitie, na de oorlog.

Je kunt vrij op het terrein rondlopen. Het is ook meer dan de moeite waard om het hele rondje langs alle bunkers te lopen, inclusief de bunker die helemaal aan de rand van de krijtrotsen ligt. Vanaf hier ontdek je nog beter hoe de Duitsers D-Day beleefd moeten hebben, kijkend door de smalle opening in de bunker.

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant