Excursie naar natuurreservaat Scandola op Corsica
CorsicaHaute-Corse

Wat te doen op Corsica, mijn tips voor bezienswaardigheden

In de herfst van 2018 was ik een week op Corsica. Een schitterend eiland, met indrukwekkende natuur en leuke dorpjes. Ik zat er samen met een vriend op een vaste locatie, en heb daardoor vooral het midden, westen en noorden van het eiland verkend. In deze blog zet ik mijn persoonlijke tips voor deze gedeelten van Corsica voor je op een rijtje. Handig als je zelf een vakantie op Corsica wilt plannen!

Corsica is een divers eiland, waar je om diverse redenen heen kunt. Zo zijn er prachtige stranden waar je op kunt relaxen, maar het eiland zit ook boordevol schattige dorpjes en stadjes. En alsof dat nog niet genoeg is biedt het spectaculaire natuur, ideaal voor liefhebbers van bergen. Omdat ik vooral van de bergen en de dorpjes houd, stond mijn verblijf op Corsica dan ook vooral in het teken van die plekken.

Bergwandelen

Tijdens mijn week op Corsica heb ik vier lange wandelingen gedaan. Die waren min of meer stijgend qua niveau, we begonnen met een makkelijkere wandeling naar het Lac de Nino, vervolgens een iets langere wandeling naar twee meertjes in het schitterende dal van de Restonica, het Lac de Melo en het Lac de Capitello. Hierna bezochten we het Asco-dal, en reden we naar Haut-Asco. Vanaf hier vertrekt een fenomenale wandeling naar de A Muvrella, een bergtop die je als het kleine broertje van de Monte Cinto – de hoogste berg van Corsica – zou kunnen beschouwen. Ten slotte beklommen we op de eennalaatste dag op Corsica ook nog ‘even’ de Monte Cinto, met 2706 meter het hoogste punt van het eiland. Een wandeling die meer dan 10 uur in beslag nam. Wat opviel aan al die bergwandelingen: de paden en wandelingen op Corsica zijn toch wel heel anders dan de gemiddelde wandelroutes in de Alpen. Minder goed aangegeven en ruiger met meer klauteren. Ik weet niet hoe het op andere delen van Corsica is, maar dat gold in elk geval voor de bergketens in het midden en noordwesten van het eiland.

Roadtrips

Corsica is een eiland dat uitnodigt tot het maken van lange autorondritten. Daar maakte ik er twee van, eerst vanaf midden-Corsica omhoog richting de Balagnestreek en vervolgens via Porto langs de kust weer terug naar beneden. Een van mijn indrukwekkendste roadtrips ooit, met een overweldigende zonsondergang met uitzicht over het Scandola-natuurpark. En op de laatste dag reden we weer richting het noorden van het eiland, maar nu met een boog naar het oosten. Eerst naar de onherbergzame Désert des Agriates, vervolgens even rondkijken en lunchen in het leuke haventje Saint-Florent, en tenslotte via een bijzonder kerkje bij Murato terug naar het vakantiehuisje.

Met de boot naar Scandola en Calanches de Piana

Een absoluut hoogtepunt, naast de beklimming van de Monte Cinto, was mijn boottocht naar het natuurpark Scandola. Ik vertrok vanuit het haventje bij Porto op een klein bootje met plek voor zo’n 12 man, en we zetten eerst koers naar de baaien onderaan de Calanches de Piana, voor een blik op de bijzonder gevormde rotsen. Vervolgens stak de boot de baai over naar Scandola, een bijzonder natuurpark dat een toevluchtsoord is voor talloze diersoorten. Kers op de taart was een kort bezoek aan het dorp Girolata, een dorp dat alleen via een lang wandelpad of over zee bereikbaar is. Excursies naar Scandola zijn overal aan de westkust te boeken, met diverse vertrekpunten. Ik vond de haven van Porto het handigst, omdat je dan vrij dichtbij het natuurgebied bent. Let ook even op via welke organisatie je boekt, omdat je de keuze hebt uit kleine bootjes en hele grote. Het leukst en meest persoonlijk vond ik de kleinschalige excursies, op een klein bootje dus.

Steden en dorpen bekijken

Corsica is ook echt een eiland waar je naartoe kunt gaan als je van veel cultuur en leuke dorpen houdt. Ik noemde hierboven al de Balagnestreek aan de noordkant, die ligt bezaaid met schilderachtige dorpjes. Een van de hoogtepunten is Sant’Antonino en het verlaten dorp Occi. Zelf reed ik er verder ook door Calvi, waar we helaas niet echt de tijd hadden om te stoppen. En hoewel ze geen bijzondere oude dorpskernen hadden, vond ik de dorpjes in het dal waar we zaten, Casamaccioli, Albertacce en Calacuccia ook heel leuk, mede dankzij de mooie ligging onderaan de Monte Cinto.

Ook andere dorpen en stadjes die ik bezocht waren de moeite waard, waaronder Saint-Florent in de baai onder Cap Corse, Murato met een bijzonder kerkje, aan de westkust Cargèse en Piana (met weids uitzicht over de Calanches en de zee) en midden op het eiland de stad Corte. En natuurlijk Girolata, het eerder genoemde afgelegen dorp in natuurpark Scandola.

Stranden

Ik was er in de herfst, precies tijdens de overgang van heerlijk warm nazomerweer naar wat onstuimiger herfstweer. Daarom was het net niet meer de juiste tijd van het jaar om de mooie stranden van Corsica te ontdekken. Die vind je overigens aan alle kanten van het eiland. We zijn langs enkele mooie plekjes gereden, maar hebben niet de tijd genomen om deze verder te verkennen: de stranden ten westen van Saint-Florent, de verlaten baaitjes aan de noordwestkant van het eiland, en de stranden tussen Ajaccio en Cargèse.

Accommodaties en verblijf

Er zijn veel opties om te verblijven op Corsica. In de binnenlanden van het eiland is het aanbod wel wat verspreider dan aan de (zuid)kust. Ik vond onze accommodatie via Booking.com, een comfortabele bungalow in het dorpje Casamaccioli, met schitterend uitzicht op de Monte Cinto. De bungalow maakt deel uit van een vakantieparkje met zes bungalows, onder de naam Terrasse de Malbeccu. Echt een aanrader als je de bergen wilt verkennen! Bereid je wel voor op wat rijden met de auto, maar dat is eigenlijk onontkoombaar waar je dan ook zit op Corsica. In hetzelfde dal waren ook enkele hotels, restaurants en campings te vinden.

Meer Corsica-informatie

Mijn ervaringen en tips heb ik in afzonderlijke blogs opgeschreven. Klik hier voor al mijn blogs over Corsica.

Uitzicht vanuit onze bungalow in Casamaccioli, met links in het midden de Monte Cinto.

Pinterest

Vond je dit een handig en interessant artikel? Bewaar het dan op je Pinterest!

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant