Corseul
BretagneCôtes d'Armor

Sporen van de Romeinse tijd: Corseul in Bretagne

In de serie ‘Sporen van de Romeinse tijd‘ neem ik je mee naar mooie plekjes in Frankrijk waar de Romeinse tijd nog tastbare herinneringen heeft achtergelaten. Een van die plekken is Corseul, ten noordwesten van Dinan in Bretagne. In de Romeinse tijd stond deze plaats bekend onder de naam Civitas Coriosolitum, naar de naam van het volk dat hier woonde, en ook wel als Fanum Martis (tempel van Mars).

De Coriosolieten, die naam zegt je waarschijnlijk niet veel. Toch waren ze rond het begin van de jaartelling een van de machtigste stammen in het huidige Bretagne. Ze leverden hevige tegenstand aan keizer Julius Cesar, tijdens de Gallische oorlog. Een beetje zoals die andere stam in Gallië, uit de stripboeken van Goscinny en Uderzo… Uiteindelijk moesten ze echter wel het onderspit delven, bij gebrek aan toverdrank. Onder druk van keizer Augustus begonnen ze aan de bouw van een compleet nieuwe stad die de hoofdstad van het volk moest worden, op de plek van het huidige Corseul.

De overblijfselen van de eerste bouwwerken zijn gedateerd op ongeveer 10 voor Christus, maar enkele decennia later kwam de stad pas echt tot bloei. Op het hoogtepunt woonden er zo’n 5.000 tot 8.000 mensen. Toen het Romeinse rijk in verval raakte, verplaatsten de machthebbers van de stad zich al snel naar het beter verdedigbare Aleth, wat tegenwoordig een wijk van Saint-Malo is. Een groot deel van de bevolking vond dat een goed idee en verhuisde mee, waardoor de stad bijna helemaal verlaten werd.

Vandaag de dag zijn er nog leuke dingen te ontdekken voor iedereen die geïnteresseerd is in de Romeinse geschiedenis van Frankrijk. Zo vind je in het stadje zelf de fundamenten van het oude handelscentrum van de Romeinse stad: enkele winkels, een galerij met pilaren, woonhuizen, een stuk van de Romeinse weg en de resten van een grote villa, de Villa du Champ Mulon. Ook is er in Corseul sinds 2014 een museum gevestigd, Coriosolis. Hier zijn opgegraven voorwerpen te bewonderen en krijg je veel informatie over de geschiedenis.

En natuurlijk mag een bezoek aan de ruïnes van de tempel van Mars niet ontbreken. Deze dateert uit de eerste eeuw. Het heiligdom ligt op zo’n anderhalve kilometer van het hart van Corseul, en valt op door de ruim 10 meter hoge muur die nog overeind staat. In vroeger tijden zou het gebouw een hoogte van ruim 20 meter gehad hebben. Onderstaand filmpje geeft een mooi beeld van hoe de tempel er waarschijnlijk heeft uitgezien.

Foto: Mairie de Corseul

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant