Sporen van de Romeinse tijd: Corseul in Bretagne

In de serie ‘Sporen van de Romeinse tijd‘ neem ik je mee naar mooie plekjes in Frankrijk waar de Romeinse tijd nog tastbare herinneringen heeft achtergelaten. Een van die plekken is Corseul, ten noordwesten van Dinan in Bretagne. In de Romeinse tijd stond deze plaats bekend onder de naam Civitas Coriosolitum, naar de naam van het volk dat hier woonde, en ook wel als Fanum Martis (tempel van Mars).

De Coriosolieten, die naam zegt je waarschijnlijk niet veel. Toch waren ze rond het begin van de jaartelling een van de machtigste stammen in het huidige Bretagne. Ze leverden hevige tegenstand aan keizer Julius Cesar, tijdens de Gallische oorlog. Een beetje zoals die andere stam in Gallië, uit de stripboeken van Goscinny en Uderzo… Uiteindelijk moesten ze echter wel het onderspit delven, bij gebrek aan toverdrank. Onder druk van keizer Augustus begonnen ze aan de bouw van een compleet nieuwe stad die de hoofdstad van het volk moest worden, op de plek van het huidige Corseul.

De overblijfselen van de eerste bouwwerken zijn gedateerd op ongeveer 10 voor Christus, maar enkele decennia later kwam de stad pas echt tot bloei. Op het hoogtepunt woonden er zo’n 5.000 tot 8.000 mensen. Toen het Romeinse rijk in verval raakte, verplaatsten de machthebbers van de stad zich al snel naar het beter verdedigbare Aleth, wat tegenwoordig een wijk van Saint-Malo is. Een groot deel van de bevolking vond dat een goed idee en verhuisde mee, waardoor de stad bijna helemaal verlaten werd.

Vandaag de dag zijn er nog leuke dingen te ontdekken voor iedereen die geïnteresseerd is in de Romeinse geschiedenis van Frankrijk. Zo vind je in het stadje zelf de fundamenten van het oude handelscentrum van de Romeinse stad: enkele winkels, een galerij met pilaren, woonhuizen, een stuk van de Romeinse weg en de resten van een grote villa, de Villa du Champ Mulon. Ook is er in Corseul sinds 2014 een museum gevestigd, Coriosolis. Hier zijn opgegraven voorwerpen te bewonderen en krijg je veel informatie over de geschiedenis.

En natuurlijk mag een bezoek aan de ruïnes van de tempel van Mars niet ontbreken. Deze dateert uit de eerste eeuw. Het heiligdom ligt op zo’n anderhalve kilometer van het hart van Corseul, en valt op door de ruim 10 meter hoge muur die nog overeind staat. In vroeger tijden zou het gebouw een hoogte van ruim 20 meter gehad hebben. Onderstaand filmpje geeft een mooi beeld van hoe de tempel er waarschijnlijk heeft uitgezien.

Foto: Mairie de Corseul

Locatie:

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Bestel het ebook er bij en krijg 15,- euro korting!

 • Vanaf: 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden

  Bestel het ebook er bij en krijg 7,50 euro korting!

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 5,00

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Let op: dit is een ‘kneusje’, bij het drukken van deze reisgidsen is iets mis gegaan waardoor ze niet goed gelijmd zijn. Het kan hierdoor gebeuren dat de pagina’s snel loslaten uit de rug van het boekje. Hierom verkopen we deze gidsen met 50% korting.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.