Frankrijk, corona en het reisadvies

Het coronavirus heeft veel consequenties voor toerisme in en naar Frankrijk. Hou er rekening mee dat de coronamaatregelen per regio en departement kunnen verschillen. Op deze pagina vind je de belangrijkste vragen en antwoorden over corona, de coronaregels en je vakantie naar Frankrijk.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 6 juni 2021 om 20:00 uur

Wat is het Nederlandse reisadvies voor Frankijk?

Vanaf 13 oktober 2020 geldt voor heel Frankrijk een oranje reisadvies. Op 4 juni 2021 is Corsica weer naar geel gegaan. Een kaart van Frankrijk met daarop de meest actuele adviezen is te vinden via de website Nederland wereldwijd.

Kan ik op vakantie naar Frankrijk?

Vanaf 9 juni 2021 is het officieel weer toegestaan voor buitenlandse reizigers uit onder meer Nederland en België om het land binnen te gaan, zonder dat je een dringende reden hoeft te hebben. Wel is dat onder voorwaarden:

  • Je bent volledig gevaccineerd (2 prikken), de laatste minstens 2 weken geleden (4 weken geleden voor Janssen-vaccin).
  • Of je hebt een negatieve PCR- of antigeentest, die bij het binnentreden van het land niet langer dan 72 uur geleden is afgenomen (uitgezonderd kinderen onder de 11 jaar).
  • Of je hebt de afgelopen tijd een positieve corona-test gehad en in elk geval één vaccinatie, minstens twee weken geleden.

Wat voor maatregelen zijn er nog meer?

Net als in Nederland en België zijn er diverse maatregelen genomen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Zo is er tot 30 juni een avondklok (vanaf 23 uur), moet je binnen in winkels, openbare ruimtes en sommige stadscentra een mondkapje dragen en afstand houden.

Wat betekent code rood in Frankrijk?

Frankrijk werkt, net als Nederland, met vier risiconiveau’s voor corona. Het gaat om (van laag naar hoog risico) État d’urgence sanitaire, Zone alerte, Zone alerte renforcée en Zone alerte maximale. Vanaf het niveau Zone alerte wordt ook gesproken van Zone rouge, dus code rood.

Waar vind ik betrouwbare informatie over corona in Frankrijk?

Voor de meest actuele en betrouwbare informatie over de situatie in Frankrijk kun je terecht op drie websites van de Franse overheid: Gouvernement.fr, service-public.fr en santepubliquefrance.fr. Op de website van de ANWB vind je alle maatregelen en regels rondom corona in Frankrijk in het Nederlands.

Waar vind ik informatie over corona in Frankrijk op een kaart?

Op deze site van de Franse overheid vind je een kaart met onder meer het aantal besmettingen, sterfgevallen, ziekenhuisopnames, vaccinaties en genezen coronapatiënten.