Frankrijk, corona en het reisadvies

Het coronavirus heeft veel consequenties voor toerisme in en naar Frankrijk. Hou er rekening mee dat de coronamaatregelen per regio en departement kunnen verschillen. Op deze pagina vind je de belangrijkste vragen en antwoorden over corona, de coronaregels en je vakantie naar Frankrijk.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 29 oktober 2020 om 15:00 uur.

Nieuwe lockdown / confinement

In Frankrijk gaat met ingang van vrijdagochtend 30 oktober tot 1 december een nieuwe periode van lockdown in. Wel zijn er iets minder strikte regels dan de vorige keer. Zo blijven scholen voorlopig open. Het reizen tussen regio’s is echter niet langer toegestaan. Ook zijn niet essentiële winkels gesloten, evenals de horeca. Je mag alleen naar buiten voor werk, om de kinderen naar school te brengen, boodschappen te doen, 1 uur buitensporten, naar de dokter te gaan, een hulpbehoevend familielid te bezoeken of de hond uit te laten. De grenzen blijven officieel geopend, maar met de huidige maatregelen is het reizen naar Frankrijk alleen toegestaan met ingevuld Attestation de déplacement.

Wat is het reisadvies voor Frankijk?

Vanaf 13 oktober geldt voor heel Frankrijk een oranje reisadvies. Een kaart van Frankijk met daarop de meest actuele adviezen is te vinden via de website Nederland wereldwijd.

Kan ik op vakantie naar Frankrijk?

Nee, er geld voor Frankrijk sinds dinsdag 13 oktober een oranje reisadvies. Dit betekent dat alleen noodzakelijke reizen zijn toegestaan.

Wat betekent code rood in Frankrijk?

Frankrijk werkt, net als Nederland, met vier risiconiveau’s voor corona. Het gaat om (van laag naar hoog risico) État d’urgence sanitaire , Zone alerte , Zone alerte renforcée en Zone alerte maximale . Vanaf het niveau Zone alerte wordt ook gesproken van Zone rouge , dus code rood. Op deze overheidswebsite zie je op een kaart waar sprake is van code rood in Frankrijk.

Waar vind ik betrouwbare informatie over corona in Frankrijk?

Voor de meest actuele en betrouwbare informatie over de situatie in Frankrijk kun je terecht op drie websites van de Franse overheid: Gouvernement.fr , service-public.fr en santepubliquefrance.fr . Op de website van de ANWB vind je alle maatregelen en regels rondom corona in Frankrijk in het Nederlands.

Waar vind ik informatie over corona in Frankrijk op een kaart?

Op de site van de Franse overheid vind je een kaart met het aantal besmettingen, sterfgevallen, ziekenhuisopnames en genezen coronapatiënten. Op deze pagina van het Franse ministerie van Volksgezondheid vind je een kaart met het risiconiveau per departement. Wil je weten of een departement code rood heeft of niet? Kijk dan op deze kaart.