Frankrijk en corona

Het coronavirus heeft veel consequenties voor reizen in en naar Frankrijk. Op 17 maart trad in het land de lockdown in werking. Sinds 11 mei zijn de maatregelen beetje bij beetje weer opgeheven, wat per departement kan verschillen. Dat gaat in een laag tempo omdat het risico op een opleving van het aantal besmettingen beperkt gehouden moet worden. Op 2 juni is de 2e fase van de ‘deconfinement’ ingegaan, het verder opheffen van de beperkingen. Op 22 juni gaat de volgende fase van versoepelingen in, nadat op 15 juni de grenzen al openen. Op deze pagina de belangrijkste vragen en antwoorden over corona, de lockdown en de zomervakantie.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 17 juli 2020 om 11:40 uur.

Vanaf 15 juni weer toeristen

Op 13 juni, heeft de Franse overheid in een persbericht (link ) laten weten dat de grenzen op 15 juni in de ochtend om 0:00 uur weer opengaan voor al het verkeer vanuit de Schengenlanden. Ook het reisadvies van Nederland wordt daarom vanaf 15 juni aangepast van oranje naar geel, zoals te zien in de grijze tabel op de website van de overheid .

Campings en horeca mogen in het grootste deel van het land sinds 2 juni weer open, maar moeten wel allerlei veiligheidsmaatregelen in acht nemen zoals het garanderen van afstand houden.

Moet ik in Frankrijk een mondkapje dragen?

Mondkapjes zijn in het openbaar vervoer vanaf 11 mei verplicht. Vanaf 20 of 21 juli zijn mondkapjes op alle openbare (binnen)plekken verplicht, zoals supermarkten, winkels, bibliotheken en musea.

Ook in eetzalen van horeca moet je een mondkapje dragen op het moment dat je van tafel gaat. Op het terras is een mondkapje niet verplicht.

Over het algemeen staat overal duidelijk aangegeven waar een mondkapje verplicht is, met zowel symbolen als in tekst (port du masque obligatoire ).

Kan ik deze zomervakantie naar Frankrijk?

Ja, vanaf 15 juni gaan de grenzen weer open voor verkeer binnen Europa.

Welke maatregelen ivm corona gelden er tijdens de vakantie op campings, in winkels, horeca en in het ov?

Er zijn veel verschillende richtlijnen en maatregelen. Een handig overzicht vind je op de website van de ANWB.

Waar vind ik meer informatie over de maatregelen in Frankrijk?

Voor de meest actuele en betrouwbare informatie over de situatie in Frankrijk kun je terecht op twee websites van de overheid: Gouvernement.fr en service-public.fr.