Frankrijk en corona

Het coronavirus heeft veel consequenties voor reizen in en naar Frankrijk. Op 17 maart trad in het land de lockdown in werking. Vanaf 11 mei wil worden de maatregelen beetje bij beetje weer opgeheven, wat per departement kan verschillen. Dat gaat in een laag tempo omdat het risico op een opleving van het aantal besmettingen beperkt gehouden moet worden. Op 2 juni gaat de 2e fase van de ‘deconfinement’ in, het verder opheffen van de beperkingen. Op deze pagina de belangrijkste vragen en antwoorden over corona, de lockdown en een eventuele zomervakantie.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 28 mei 2020 om 20:30 uur.

Van 11 mei tot 2 juni worden enkele maatregelen opgeheven. Bepaalde bedrijven en instellingen mogen de deuren weer openen, met name de kinderopvang en scholen. Ook winkels mogen weer open, uitgezonderd de grote winkelcentra. Voor de opening van horeca worden op 18 mei nieuwe besluiten verwacht. Na 2 juni worden nieuwe maatregelen verwacht om de lockdown verder op te heffen, deze zijn afhankelijk van hoe het tot dan toe verloopt. Op 7 mei is bekendgemaakt dat er tot 15 juni in elk geval geen internationale toeristen Frankrijk binnen mogen komen.

Vanaf 15 juni weer toeristen

Op een persconferentie op 28 mei heeft de Franse overheid bekendgemaakt dat het er alles aan wil doen om de grenzen op 15 juni weer te openen voor toeristen vanuit Europese landen. Dat alles onder het voorbehoud dat de medische situatie dit toelaat. Campings en horeca mogen in het grootste deel van het land vanaf 2 juni weer open, maar moeten wel allerlei veiligheidsmaatregelen in acht nemen zoals het garanderen van afstand houden.

Moet ik in Frankrijk een mondkapje dragen?

Mondkapjes zijn in het openbaar vervoer vanaf 11 mei verplicht. Op andere plekken, bijvoorbeeld in winkels of steden, kunnen winkeleigenaren of plaatselijke bestuurders besluiten om mondkapjes te verplichten. Ook in horeca moet je een mondkapje dragen op het moment dat je van tafel gaat.

Kan ik deze zomervakantie naar Frankrijk?

In principe lijkt het erop dat de zomervakantie in Frankrijk gevierd kan worden. Vanaf 15 juni gaan de grenzen weer open voor verkeer binnen Europa.

Waar vind ik meer informatie over de maatregelen in Frankrijk?

Voor de meest actuele en betrouwbare informatie over de situatie in Frankrijk kun je terecht op twee websites van de overheid: Gouvernement.fr en service-public.fr.