Nacht Nacht
Dag Dag

Geen producten in de winkelwagen.

Frankrijk, corona en het reisadvies

Het coronavirus heeft veel consequenties voor toerisme in en naar Frankrijk. Hou er rekening mee dat de coronamaatregelen per regio en departement kunnen verschillen. Op deze pagina vind je de belangrijkste vragen en antwoorden over corona, de coronaregels en je vakantie naar Frankrijk.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 7 maart 2022 om 14:40 uur

Wat is het Nederlandse reisadvies voor Frankijk?

Inmiddels geldt voor heel Frankrijk weer een groen reisadvies. Dat betekent dat vrij reizen is toegestaan en dat er geen bijzondere veiligheidsrisico’s zijn. Een kaart van Frankrijk met daarop de meest actuele adviezen is te vinden via de website Nederland wereldwijd.

Kan ik op vakantie naar Frankrijk?

Het is officieel weer toegestaan voor buitenlandse reizigers uit onder meer Nederland en België om het land binnen te gaan, zonder dat je een dringende reden hoeft te hebben. Wel is dat onder voorwaarden:

  • Je bent volledig gevaccineerd (2 prikken), de laatste minstens 1 week geleden (4 weken geleden voor Janssen-vaccin) (Voor inreizen is boosterprik nog niet verplicht).
  • Of je hebt een negatieve PCR- of antigeentest, die bij het binnentreden van het land niet langer dan 24 uur geleden is afgenomen (uitgezonderd kinderen onder de 11 jaar).
  • Of je hebt de afgelopen tijd een positieve corona-test gehad, minstens 11 dagen geleden en maximaal 180 dagen geleden.

Je kunt dit voor Nederland aantonen met de QR-code die je in de CoronaCheck-app kunt aanmaken. Het gele boekje schijnt ook geaccepteerd te worden.

Verder wordt van je verwacht dat je een verklaring op erewoord meeneemt dat je de afgelopen 48 uur geen klachten hebt gehad en niet in aanraking bent geweest met iemand die corona had. Die verklaring vind je via deze site.

Vaccinatiepas:

Update: Vanaf 14 maart 2022 is de vaccinatiepas afgeschaft en hoef je op de meeste plekken geen mondkapje meer te dragen.

Vanaf 24 januari is de Pass Sanitaire omgedoopt tot Pass Vaccinal. Dit betekent dat een negatieve PCR-test niet meer geldig is om toegang te krijgen tot horeca, winkelcentra en een aantal andere publieke ruimtes. Je dient eveneens een booster te hebben wanneer je laatste vaccinatie 7 maanden of meer geleden is (vanaf 15 februari wordt dit 4 maanden).

Wat voor maatregelen zijn er nog meer?

Net als in Nederland en België zijn er diverse maatregelen genomen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Vanaf 20 juni vervalt de avondklok en hoef je buiten ook geen mondkapje te dragen, behalve op plekken waar de anderhalve meter niet kan worden gewaarborgd.

Sinds 21 juli heb je alleen toegang tot musea en openbare gelegenheden met meer dan 50 bezoekers tegelijk op vertoon van de pass sanitaire. Dit is de QR-code, die je in de Nederlandse CoronaCheck-app kunt aanmaken, en die moet bewijzen dat je ofwel gevaccineerd bent, ofwel een recente negatieve PCR- of antigeentest hebt (max. 48 uur oud). Vanaf 9 augustus geldt die maatregel ook voor horeca, grote winkelcentra (>20.000 m2) en ov. Kinderen tot en met 17 jaar zijn voorlopig vrijgesteld hiervan.

Verblijf je op een camping? Dan wordt alleen bij aankomst de pass sanitaire gecontroleerd en kun je daarna zonder verdere tests gebruik blijven maken van de horeca en het zwembad op de camping zelf.

Strengere Nederlandse inreisregel

Daarbij komt dat er vanaf 8 augustus door Nederland strengere regels worden gehanteerd voor terugreizen. Bij terugkeer hebben niet-gevaccineerden eveneens een negatieve PCR-test (max 48 uur oud) of antigeentest (max 24 uur oud) nodig. Dit is onafhankelijk van het vervoer waar je mee reist, dus ook als je met de auto terugkomt. Als je dit niet kunt bewijzen, kun je een boete van 95 euro krijgen. De maatregel geldt voor iedereen vanaf 12 jaar.

Waar kan ik me laten testen in Frankrijk?

Net als in Nederland zijn er in Frankrijk diverse centra waar je je kunt laten testen. Op deze pagina vind je een overzicht per departement: https://www.sante.fr/cf/centres-depistage-covid.html. Bij sommige testcentra kun je alleen met een afspraak terecht, bij andere ook zonder afspraak. Voor buitenlanders zijn er kosten verbonden aan een test.

Wat betekent code rood in Frankrijk?

Frankrijk werkt, net als Nederland, met vier risiconiveau’s voor corona. Het gaat om (van laag naar hoog risico) État d’urgence sanitaire, Zone alerte, Zone alerte renforcée en Zone alerte maximale. Vanaf het niveau Zone alerte wordt ook gesproken van Zone rouge, dus code rood.

Waar vind ik betrouwbare informatie over corona in Frankrijk?

Voor de meest actuele en betrouwbare informatie over de situatie in Frankrijk kun je terecht op drie websites van de Franse overheid: Gouvernement.fr, service-public.fr en santepubliquefrance.fr. Op de website van de ANWB vind je alle maatregelen en regels rondom corona in Frankrijk in het Nederlands.

Waar vind ik informatie over corona in Frankrijk op een kaart?

Op deze site van de Franse overheid vind je een kaart met onder meer het aantal besmettingen, sterfgevallen, ziekenhuisopnames, vaccinaties en genezen coronapatiënten.

Scroll naar boven
Close