Recept voor Coq au vin, de Franse klassieker

Recept voor Coq au vin, de Franse klassieker

door Martijn
1111 keer gelezen

Stoofschotels doen het altijd goed in de winter, en deze Franse klassieker is daarop geen uitzondering. Benieuwd waar dit traditionele gerecht vandaan komt, en wat de beste manier is om het te maken? Ik zocht een heerlijk recept, waarmee je in een handomdraai dit Franse topgerecht op tafel zet.

advertentie

Eerst een stukje over de geschiedenis van de Coq au vin. De legende wil dat Julius Cesar tijdens zijn verovering van Gallië zo gecharmeerd was van de Franse kip, dat hij er eentje liet stoven in rode wijn. Maar of we dit moeten geloven is nog maar de vraag, er wordt sindsdien in de loop der tijd namelijk weinig melding gemaakt van dit bijzondere gerecht. Waarschijnlijker is dat het in meerdere vormen, per streek verschillend, sinds jaar en dag een gebruikelijke manier was om kip klaar te maken. Een flesje wijn heeft iedereen wel staan, en kippen waren nu ook niet direct het duurste voedsel dat voor handen was. Pas ergens in de 19e eeuw belandde het ook daadwerkelijk in een kookboek.

Sommigen gaan er van uit dat de oerversie van de Coq au vin uit de Auvergne komt, en daar kunnen ze best wel eens gelijk in hebben. Vandaag de dag tref je hem in vrijwel elke regionale keuken wel aan, met kleine verschillen in de bereiding. Soms met witte wijn, maar meestal wel met rode wijn.

Een standaardrecept uit de Auvergne zet ik hieronder voor je op een rijtje (voor ongeveer 4/5 personen, inclusief 24 uur van te voren marineren).

Wat heb je nodig?
Allereerst een kip, liefst van een beetje goede kwaliteit, en zo’n 2,5 kilo van gewicht. Een boerenkip is het meest smaakvol. Een van de beste, maar ook duurste, is de alom geprezen Bressekip. Maar zit je krap bij kas, dan volstaat een normale (diepvries)kip ook.

Verder natuurlijk wijn, om in de juiste sferen te blijven nemen we een wijn uit de Auvergne. En anders een Bourgogne. Daarnaast een 20 tot 25-tal kleine witte uitjes/sjalotjes, een winterpeen, twee teentjes knoflook, 200 gram spekblokjes, 200 gram champignons, olijfolie, roomboter, 1 fles wijn, een bosje peterselie en een bosje tijm, een laurierblaadje, een handjevol peperkorrels, een kruidnagel, en een eetlepel bloem.

Bereiding:
Snij de kip in stukken en laat 24 uur marineren in de wijn, met de in plakjes gesneden winterpeen, de uitjes (heel of gehalveerd), de geperste knoflook, de peterselie, tijm, kruidnagel, peperkorrels en laurier.

Bak (de volgende dag) vervolgens de spekjes lichtbruin in een grote koekenpan, met wat roomboter of olie. Haal ze uit de pan en bak de stukken kip in dezelfde pan lichtbruin aan, voeg zout toe naar smaak. Doe vervolgens de kip in een braadpan, samen met de marinade en een eetlepel bloem, breng aan de kook en laat 2 uur op laag vuur koken. Voeg als laatste de gebakken spekblokjes en de champignons (eventueel in blokjes gesneden) toe en laat nog 15 minuten stoven.

Serveer met aardappels, strooi er wat peterselie overheen. Bon appétit!

Accommodatie in Frankrijk

Op zoek naar een sfeervol huisje, fijne camping, hotel of chambres d'hôtes in Frankrijk? Via de partners van Frankrijk Puur vind je snel aanbiedingen van vakantiehuisjes en campings in Frankrijk.
Klik hier voor vakantiehuisjes
Klik hier voor campings
Klik hier voor hotels en bed & breakfasts/chambres d'hôtes

Lees ook:

Plaats een reactie

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Accepteren Lees meer

Gratis Frankrijk-tips

Ontvang nieuwe tips van Frankrijk Puur in je mailbox