Recept: confit de canard uit blik bereiden, malse eendenbout, lekker & snel

Maar weinig gerechten zo typisch Frans als confit de canard. In grote delen van met name Zuid- en West-Frankrijk staat het op de kaart van plaatselijke restaurants. Confit de canard is het meest populair in de streek rondom Toulouse en de Dordogne, waar je ook veel eendenboerderijen kunt vinden. Wat bijdraagt aan het feit dat het zo’n geliefd gerecht is: het is helemaal niet moeilijk om te bereiden. In dit blog laat ik je zien hoe je binnen korte tijd een gekonfijte eendenbout op tafel zet.

In de Dordognestreek, de Lot en rondom Toulouse kun je er niet omheen als je een winkeltje met streekproducten binnenloopt: grote blikken met daarin een stuk of vijf ingemaakte eendenbouten. Het vlees is gezouten en wordt vervolgens gekookt en ingemaakt in eendenvet. Op die manier kun je het een tijdlang bewaren en makkelijk vervoeren. Eendenbout wordt veel gegeten in een cassoulet, of gewoon als stuk vlees bij een eenvoudige salade.

Een goed bereide confit de canard is heerlijk mals en boordevol smaak. Het vlees zelf is vrij mager en bevat allerlei vitamines en mineralen zoals ijzer. Het vet waarin de eenden worden gekonfijt zit qua gezondheid ongeveer tussen olijfolie en roomboter. Je kunt het vet daarom prima gebruiken om bijvoorbeeld aardappelen in op te bakken. Overgebleven confit de canard kun je bijvoorbeeld verwerken in een rilette of gewoon bij de lunch op brood doen.

Overigens hoef je voor confit de canard niet naar Frankrijk, ook in Franse winkels in Nederland en zelfs bij de Albert Heijn kun je ingeblikte eendenbout uit Frankrijk kopen.

Recept: confit de canard uit blik bereiden

Recept van MartijnGang: HoofdgerechtKeuken: Frans
Porties

4

porties
Voorbereiding

10

minuten
Baktijd

15

minuten

Ingredienten

 • Blik met 4-5 eendenbouten

 • 1 kilo aardappelen

 • Frisse salade

 • Salie voor over de aardappelen

 • Peper en zout

Aanwijzingen

 • Verwarm de oven voor op 200 graden.
 • Maak het blik open met behulp van een blikopener.
 • Doe een laag water in een hapjespan of lage kookpan met het blik erin (het moet half onder water staan) en zet een minuut of 10 op gemiddeld vuur, zodat het gestolde vet doorzichtig en vloeibaar wordt.
 • Breng in een andere pan water aan de kook en kook de geschilde en in blokjes gesneden aardappelen een minuut of 10.
 • Giet de gekookte aardappelblokjes af en bak ze op in een koekenpan met enkele scheppen van het overgebleven eendenvet. Om het verder op smaak te brengen heb ik er een theelepel salie bij gedaan.
 • Haal de bouten voorzichtig uit het warme vet en leg op een ovenrooster met het velletje naar boven.
 • Plaats het ovenrooster met de bouten hoog in de oven, vlak onder de gril, en zet de gril aan. Laat een minuut of 10-15 grillen, blijf er bij in de buurt om te kijken of het niet te hard gaat. Het vel moet een beetje krokant en licht aangebakken zijn.
 • Bereid er een frisse salade bij, bijvoorbeeld met sla, kerstomaatjes en olijven.

Notities

 • Tip: Het overgebleven eendenvet kan je lange tijd (tot enkele maanden) in de koelkast bewaren en gebruiken om dingen in op te bakken, zoals vlees en aardappels.

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

 1. Alweer 10 jaar geleden zijn we in de Gers geweest en we hebben daar vreselijk genoten van het schitterende landschap en de pittoreske dorpjes, zoals Larresingel en Fourcès. Ook les Jardins de Coursiana was een bezoek waard. Prachtig stukje Frankrijk. En natuurlijk enkele blikken confit de canard mee naar huis genomen.

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant