Impressie van Condom, oude bisschopsstad in de Gers

door Martijn
685 keer gelezen

Tijdens mijn reis door de Gers kwam ik ook in Condom, een leuk plaatsje in het noorden van de streek. De naam komt van het Gallische Condomagos, wat zoiets als ‘markt bij de samenloop van rivieren’ betekent. Ik liep er een rondje in het gezelschap van Sigrid van het Office du Tourisme en genoot er van een heerlijke lunch. In deze blog een impressie van mijn bezoek aan Condom!

advertentie

Al meer dan tweeduizend jaar wonen er mensen op deze plek aan de rivier de Baïse. In de middeleeuwen ontwikkelde zich er een belangrijke handel in Armagnac, vooral door de strategische ligging aan de rivier. In 1317 kreeg de stad eveneens een bisschopszetel, waarmee de abdijkerk direct kathedraal werd. De Armagnac kreeg gaandeweg steeds meer bekendheid, met name doordat pelgrims die de route naar Santiago liepen, die door Condom voerde, de drank meenamen en hem aanprezen om z’n geneeskrachtige werking.

Hoewel de stad met z’n bisschopszetel dus al vanaf de veertiende eeuw belangrijk werd, verkeerde de kathedraal in de begintijd in slechte staat. In 1507 werd de kerk vrijwel compleet opnieuw opgebouwd nadat de klokkentoren ingestort was en de kerk deels had vernietigd. Dit resulteerde er in dat de kerk een van de laatste was die in de voor die tijd typerende zuidelijke gotische stijl werd gebouwd. De kerk valt op door een vrij sober interieur, met een prachtig versierd koor. De kerk werd niet gespaard in de loop der tijd, in de zestiende eeuw waren het de protestanten die het gebouw deels verwoestten, in de achttiende eeuw was het de Revolutie.

Na de bezichtiging van de kathedraal lopen we verder richting de aangrenzende kloostergang, een indrukwekkend geheel met massieve stenen pilaren. Tegenwoordig worden hier geregeld evenement gehouden. Voor dat doel heeft men ook een uitschuifbare overkapping aangebracht op het open gedeelte van de kloostergang.

De kerk en de voormalige kloostergang zijn niet de enige bezienswaardigheden van Condom. Je vindt er door heel de stad heen nog oude gebouwen, de een wat bijzonderder dan de ander. Opvallend zijn enkele achttiende-eeuwse stadspaleisjes aan de Rue Jean Jaurès en de Avenue Gén. de Gaulle. Wil je meer weten over de geschiedenis van de drank Armagnac, dan kun je terecht in het Musée de l’Armagnac, gevestigd in een van de bijgebouwen van het voormalig bisschoppelijk paleis.

Restaurant

Op zoek naar een leuk restaurant in Condom? Ga dan eens eten bij La table des cordeliers. Dit bestaat uit twee gedeeltes, het duurdere ‘côté restaurant’ en het goedkopere ‘côté bistrot’. De chef van La table des cordeliers is voor de gerechten die hij in het restaurant serveert beloond met een Michelinster! Om laagdrempelig met zijn gerechten kennis te maken is het een leuk idee om in het bistrogedeelte te gaan lunchen. Al vanaf 25,- euro heb je dan een driegangenmenu.

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Nieuw: het boek Frankrijk Puur
50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken
"Frankrijk Puur is een ode aan al het moois dat Frankrijk te bieden heeft."
 
Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.
 
Lees hier meer over dit inspiratieboek over Frankrijk!

Locatie:

Lees ook:

Plaats een reactie

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Accepteren Lees meer

Gratis Frankrijk-tips

Ontvang wekelijks nieuwe tips van Frankrijk Puur in je mailbox

P.S. Heb jij het boek Frankrijk Puur al besteld?
Met tips voor 50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken.