Impressie van Condom, oude bisschopsstad in de Gers

Tijdens mijn reis door de Gers kwam ik ook in Condom, een leuk plaatsje in het noorden van de streek. De naam komt van het Gallische Condomagos, wat zoiets als ‘markt bij de samenloop van rivieren’ betekent. Ik liep er een rondje in het gezelschap van Sigrid van het Office du Tourisme en genoot er van een heerlijke lunch. In deze blog een impressie van mijn bezoek aan Condom!

Al meer dan tweeduizend jaar wonen er mensen op deze plek aan de rivier de Baïse. In de middeleeuwen ontwikkelde zich er een belangrijke handel in Armagnac, vooral door de strategische ligging aan de rivier. In 1317 kreeg de stad eveneens een bisschopszetel, waarmee de abdijkerk direct kathedraal werd. De Armagnac kreeg gaandeweg steeds meer bekendheid, met name doordat pelgrims die de route naar Santiago liepen, die door Condom voerde, de drank meenamen en hem aanprezen om z’n geneeskrachtige werking.

Hoewel de stad met z’n bisschopszetel dus al vanaf de veertiende eeuw belangrijk werd, verkeerde de kathedraal in de begintijd in slechte staat. In 1507 werd de kerk vrijwel compleet opnieuw opgebouwd nadat de klokkentoren ingestort was en de kerk deels had vernietigd. Dit resulteerde er in dat de kerk een van de laatste was die in de voor die tijd typerende zuidelijke gotische stijl werd gebouwd. De kerk valt op door een vrij sober interieur, met een prachtig versierd koor. De kerk werd niet gespaard in de loop der tijd, in de zestiende eeuw waren het de protestanten die het gebouw deels verwoestten, in de achttiende eeuw was het de Revolutie.

Na de bezichtiging van de kathedraal lopen we verder richting de aangrenzende kloostergang, een indrukwekkend geheel met massieve stenen pilaren. Tegenwoordig worden hier geregeld evenement gehouden. Voor dat doel heeft men ook een uitschuifbare overkapping aangebracht op het open gedeelte van de kloostergang.

De kerk en de voormalige kloostergang zijn niet de enige bezienswaardigheden van Condom. Je vindt er door heel de stad heen nog oude gebouwen, de een wat bijzonderder dan de ander. Opvallend zijn enkele achttiende-eeuwse stadspaleisjes aan de Rue Jean Jaurès en de Avenue Gén. de Gaulle. Wil je meer weten over de geschiedenis van de drank Armagnac, dan kun je terecht in het Musée de l’Armagnac, gevestigd in een van de bijgebouwen van het voormalig bisschoppelijk paleis.

Restaurant

Op zoek naar een leuk restaurant in Condom? Ga dan eens eten bij La table des cordeliers. Dit bestaat uit twee gedeeltes, het duurdere ‘côté restaurant’ en het goedkopere ‘côté bistrot’. De chef van La table des cordeliers is voor de gerechten die hij in het restaurant serveert beloond met een Michelinster! Om laagdrempelig met zijn gerechten kennis te maken is het een leuk idee om in het bistrogedeelte te gaan lunchen. Al vanaf 25,- euro heb je dan een driegangenmenu.

Update: het restaurant is inmiddels gesloten.

Locatie:

Bonjour! Ik ben Martijn, blogger en oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Bestel het ebook er bij en krijg 15,- euro korting!

 • Vanaf: 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden

  Bestel het ebook er bij en krijg 7,50 euro korting!

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 5,00

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Let op: dit is een ‘kneusje’, bij het drukken van deze reisgidsen is iets mis gegaan waardoor ze niet goed gelijmd zijn. Het kan hierdoor gebeuren dat de pagina’s snel loslaten uit de rug van het boekje. Hierom verkopen we deze gidsen met 50% korting.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.