Concarneau, ommuurde havenstad in Bretagne

Er zijn veel vestingsteden in Frankrijk, maar Concarneau is een bijzondere: het gaat om een ommuurd eilandje in de monding van een rivier. De Moros om precies te zijn, die uitkomt aan de zuidkant van Bretagne en daar de Atlantische Oceaan binnenstroomt. Vanaf de muren van Concarneau heb je een mooi uitzicht op de omliggende vissershaven, die wat de vangst betreft in de top tien van Franse havens staat.

Maar ook als je geen visliefhebber bent, heb je in Concarneau veel te zien. De stad ontstond aan het begin van de middeleeuwen op het eilandje Conq in de monding van de rivier. In die tijd was de kleine nederzetting eigendom van de abdij van Landévennec, ten oosten van het schiereiland van Crozon. Naar alle waarschijnlijkheid werd er later ook een burcht op het eiland gebouwd, hoewel daarvan weinig sporen zijn terug te vinden anders dan de fundamenten van een middeleeuwse toren en muur. In de dertiende tot vijftiende eeuw groeide Concarneau uit tot een strategische plek en verrezen er verdedigingswerken. In de strijd tussen de Engelsen en Fransen en de Bretonse successie-oorlog kwam de stad onder vuur te liggen. Later, in de zeventiende eeuw, bleef de versterkte stad de toegang tot de haven verdedigen. Ook de bekende bouwmeester Vauban drukte zijn stempel op de stadsmuren. Op zijn aanraden werden bijvoorbeeld de daken van de torens gehaald om er geschut op te kunnen plaatsen.

In de achttiende en negentiende eeuw werd Concarneau een belangrijke vissershaven, met name door de vangst van sardines en tonijn. Net als het nabijgelegen Douarnenez kreeg de stad flink last van het verdwijnen van de grote scholen sardines voor de Franse kust in de tweede helft van de negentiende eeuw. Ook het toerisme dat tegen het einde van de negentiende eeuw opkwam kon niet voorkomen dat een gedeelte van de inwoners in de armoede terechtkwam. Niettemin was de stad zeer populair onder schilders en ook auteur Georges Simenon verbleef er en situeerde een van zijn romans in Concarneau.

Bezoek

We bezoeken het stadje midden in de zomer met lekker weer. Zelfs in coronatijd betekent dit dat het behoorlijk druk is. Zeker op het enige straatje dat de stad binnenleidt, is het even filelopen. Maar later verspreiden de bezoekers zich al snel en kunnen we toch nog in relatieve rust over de muren lopen en de straatjes van Concarneau verkennen. Met een uurtje heb je het meeste wel gezien, maar vergeet in elk geval niet om na de gezellige hoofdstraat, toepasselijk de de Rue Vauban geheten, ook naar het parkje en over de stadsmuren aan de zuidkant te lopen. Aan de oostkant van het stadje vind je nog een andere manier om van of naar het eilandje te komen: het pontje, een ‘bac du passage’, die je voor een euro meeneemt naar de overkant.

Ben je uitgekeken in Concarneau, dan is het leuk om ook nog even naar de Pointe du Cabellou te rijden, aan de zuidkant van de baai waar de stad in ligt. Op deze uitstekende landpunt vind je enkele bunkers uit de Tweede Wereldoorlog, een fort uit de achttiende eeuw en een rotsachtige kust met mooie uitzichten over Concarneau. Aan de horizon kun je met helder weer de Îles de Glénan onderscheiden, een archipel voor de kust van Bretagne.

Locatie:

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Bestel het ebook er bij en krijg 15,- euro korting!

 • Vanaf: 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden

  Bestel het ebook er bij en krijg 7,50 euro korting!

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 5,00

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Let op: dit is een ‘kneusje’, bij het drukken van deze reisgidsen is iets mis gegaan waardoor ze niet goed gelijmd zijn. Het kan hierdoor gebeuren dat de pagina’s snel loslaten uit de rug van het boekje. Hierom verkopen we deze gidsen met 50% korting.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.