Compiègne, onbekende stad boven Parijs

door Martijn
4226 keer gelezen

Reims, Amiens, Lille, die steden kunnen veel mensen nog wel opnoemen. Maar Compiègne, die naam zal bij veel minder mensen een belletje doen rinkelen. Als je er al eens iets over gehoord hebt, dan is dat waarschijnlijk over het kasteel of over het feit dat hier de wapenstilstand van de Eerste Wereldoorlog werd getekend. En die onbekendheid is jammer, want deze leuke stad in het noorden van Frankrijk, op 80 kilometer van Parijs, heeft veel te bieden. Ik liep er na mijn bezoek aan het Kasteel van Compiègne door de straten, bezichtigde een klein museum in een oude kloostergang en dronk er een kopje koffie in een sfeervolle brasserie. In deze blog een impressie!

advertentie

Compiègne heeft, net als het kasteel in dezelfde plaats, oude wortels. In vroeger tijden ontving de stad koningen en pausen, en nog overal in de stad kun je overblijfselen zien van een roemrucht verleden. Ooit was het aanzien van de stad echter wel anders. Het centrum werd toen gedomineerd door het prachtige stadhuis, een van de mooiste van de streek Picardië, en door het klooster dat er tegenover stond. Van de Abbaye Saint-Corneille is vandaag de dag echter helaas weinig over.

Helaas, want dit klooster heeft een interessante geschiedenis en werd al in 876 gebouwd. Na de Franse Revolutie raakte het vervallen en in de Tweede Wereldoorlog werden de laatste overeind staande gebouwen grotendeels verwoest. Alleen de oude kloostergang is nog te bezoeken. Hier vind je nu een dependance van het Antoine-Vivenel-museum in Compiègne. Het klooster was onlosmakelijk verbonden met het koninklijke paleis van Compiègne. Ook vonden er in het klooster enkele concilies van de Rooms-Katholieke Kerk plaats.

Niet te missen in Compiègne
Wat mag je niet missen in deze leuke stad? In elk geval het kasteel natuurlijk. Loop na een bezoek aan het kasteel naar de Rue des Minimes. Je passeert dan de Église Saint-Pierre des Minimes uit de twaalfde eeuw, waar nu een tentoonstellingsruimte is. Loop door de steeg naast de kerk naar de Rue du Dahomey en je komt bij de grootste kerk van Compiègne, de Église Saint-Jacques, die dateert uit de dertiende eeuw. Vervolgens kun je het plein voor het stadhuis ontdekken, met het standbeeld van Jeanne d’Arc, die hier dichtbij gevangen werd genomen. Loop je vanaf daar naar het westen dan kom je in een leuk oud gedeelte met winkelstraten en enkele huizen met vakwerk op de gevels. Met name de Rue Napoléon en de Rue des Lombards zijn wat dat betref leuk om doorheen te wandelen.

Wat ook niet mag ontbreken is om even langs de overblijfselen van het klooster te gaan, aan de Rue Saint-Corneille. Ben je op de eerste zondag van de maand? Loop dan in elk geval ook even naar binnen, want dan is het bezoek aan dit museum gratis en kun je zo kosteloos van binnen een blik werpen op de oude kloostergang. Via de tentoonstelling krijg je ook een mooi beeld van de historie van het klooster. Normaal is de toegang 4 euro, dus ben je geïnteresseerd in religieuze geschiedenis dan hoef je het voor die prijs ook niet per se te laten.

Heb je nog tijd over? Neem dan ook even een kijkje bij de rivier de Oise, en sluit je bezoek af met een drankje in de leuke Brasserie Parisienne, dat opvalt door een origineel decor, snelle bediening en lekker eten.

Loop rechts van de kerk door het steegje richting de grote kerk van Compiègne.

Een wat donkere, oude kerk. Jeanne d’Arc zou hier nog ter communie gegaan zijn, vlak voordat ze werd gevangengenomen.

Het stadhuis van Compiègne.

Straat met middeleeuwse huisjes.

In het oude klooster, het enige gedeelte dat nog overeind staat.

Brasserie Parisienne.

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Nieuw: het boek Frankrijk Puur
50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken
"Frankrijk Puur is een ode aan al het moois dat Frankrijk te bieden heeft."
 
Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.
 
Lees hier meer over dit inspiratieboek over Frankrijk!

Locatie:

Lees ook:

Plaats een reactie

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Accepteren Lees meer

Gratis Frankrijk-tips

Ontvang wekelijks nieuwe tips van Frankrijk Puur in je mailbox

P.S. Heb jij het boek Frankrijk Puur al besteld?
Met tips voor 50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken.