Compiègne, onbekende stad boven Parijs

Reims, Amiens, Lille, die steden kunnen veel mensen nog wel opnoemen. Maar Compiègne, die naam zal bij veel minder mensen een belletje doen rinkelen. Als je er al eens iets over gehoord hebt, dan is dat waarschijnlijk over het kasteel of over het feit dat hier de wapenstilstand van de Eerste Wereldoorlog werd getekend. En die onbekendheid is jammer, want deze leuke stad in het noorden van Frankrijk, op 80 kilometer van Parijs, heeft veel te bieden. Ik liep er na mijn bezoek aan het Kasteel van Compiègne door de straten, bezichtigde een klein museum in een oude kloostergang en dronk er een kopje koffie in een sfeervolle brasserie. In deze blog een impressie!

Compiègne heeft, net als het kasteel in dezelfde plaats, oude wortels. In vroeger tijden ontving de stad koningen en pausen, en nog overal in de stad kun je overblijfselen zien van een roemrucht verleden. Ooit was het aanzien van de stad echter wel anders. Het centrum werd toen gedomineerd door het prachtige stadhuis, een van de mooiste van de streek Picardië, en door het klooster dat er tegenover stond. Van de Abbaye Saint-Corneille is vandaag de dag echter helaas weinig over.

Helaas, want dit klooster heeft een interessante geschiedenis en werd al in 876 gebouwd. Na de Franse Revolutie raakte het vervallen en in de Tweede Wereldoorlog werden de laatste overeind staande gebouwen grotendeels verwoest. Alleen de oude kloostergang is nog te bezoeken. Hier vind je nu een dependance van het Antoine-Vivenel-museum in Compiègne. Het klooster was onlosmakelijk verbonden met het koninklijke paleis van Compiègne. Ook vonden er in het klooster enkele concilies van de Rooms-Katholieke Kerk plaats.

Niet te missen in Compiègne
Wat mag je niet missen in deze leuke stad? In elk geval het kasteel natuurlijk. Loop na een bezoek aan het kasteel naar de Rue des Minimes. Je passeert dan de Église Saint-Pierre des Minimes uit de twaalfde eeuw, waar nu een tentoonstellingsruimte is. Loop door de steeg naast de kerk naar de Rue du Dahomey en je komt bij de grootste kerk van Compiègne, de Église Saint-Jacques, die dateert uit de dertiende eeuw. Vervolgens kun je het plein voor het stadhuis ontdekken, met het standbeeld van Jeanne d’Arc, die hier dichtbij gevangen werd genomen. Loop je vanaf daar naar het westen dan kom je in een leuk oud gedeelte met winkelstraten en enkele huizen met vakwerk op de gevels. Met name de Rue Napoléon en de Rue des Lombards zijn wat dat betref leuk om doorheen te wandelen.

Wat ook niet mag ontbreken is om even langs de overblijfselen van het klooster te gaan, aan de Rue Saint-Corneille. Ben je op de eerste zondag van de maand? Loop dan in elk geval ook even naar binnen, want dan is het bezoek aan dit museum gratis en kun je zo kosteloos van binnen een blik werpen op de oude kloostergang. Via de tentoonstelling krijg je ook een mooi beeld van de historie van het klooster. Normaal is de toegang 4 euro, dus ben je geïnteresseerd in religieuze geschiedenis dan hoef je het voor die prijs ook niet per se te laten.

Heb je nog tijd over? Neem dan ook even een kijkje bij de rivier de Oise, en sluit je bezoek af met een drankje in de leuke Brasserie Parisienne, dat opvalt door een origineel decor, snelle bediening en lekker eten.

Loop rechts van de kerk door het steegje richting de grote kerk van Compiègne.
Een wat donkere, oude kerk. Jeanne d’Arc zou hier nog ter communie gegaan zijn, vlak voordat ze werd gevangengenomen.
Het stadhuis van Compiègne.
Straat met middeleeuwse huisjes.

In het oude klooster, het enige gedeelte dat nog overeind staat.

Brasserie Parisienne.

Locatie:

Bonjour! Ik ben Martijn, blogger en oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Bestel het ebook er bij en krijg 15,- euro korting!

 • Vanaf: 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden

  Bestel het ebook er bij en krijg 7,50 euro korting!

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 5,00

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Let op: dit is een ‘kneusje’, bij het drukken van deze reisgidsen is iets mis gegaan waardoor ze niet goed gelijmd zijn. Het kan hierdoor gebeuren dat de pagina’s snel loslaten uit de rug van het boekje. Hierom verkopen we deze gidsen met 50% korting.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.