Het kasteel van Compiègne

Denk je aan het koninklijk paleis van Frankrijk, dan denk je aan Versailles. Maar er zijn meer bouwwerken in Frankrijk waar de koning en later de keizers officieel hun woning hadden. Één daarvan is het kasteel of paleis van Compiègne. En deze heeft eigenlijk nog veel oudere papieren dan Versailles, dat ‘nog’ maar zo’n vierhonderd jaar oud is. En het leuke is, het is er een stuk rustiger dan in Versailles. Ideaal om eens een kijkje te nemen in het leven van de Franse royals en adel uit vroeger tijden.

Merovingische tijd
In totaal hebben vier kastelen zich afgewisseld in Compiègne. De oudste dateert al uit de Merovingische tijd, oftewel de vijfde of zesde eeuw. Waarschijnlijk was dit koninklijke kasteel van hout, er is in elk geval vandaag de dag niets meer van terug te vinden. In de negende eeuw bouwt Karel de Kale een nieuw paleis, en op de plek van het oude paleis komt vervolgens een abdij. In de veertiende eeuw is het uiteindelijk Karel de Vijfde die op de plek van het huidige paleis een nieuw paleis voor ogen heeft. Van dit bouwwerk resteren nog slechts enkele stenen muren, die ingebouwd zitten in het paleis dat in de achttiende eeuw hier verrijst. Tijdens de godsdienstoorlogen raakt het paleis zwaar in verval. Gaandeweg worden er daarna stukken gerestaureerd en aangebouwd, en komen er ook elders in Compiègne regeringsgebouwen te staan.

In de achttiende eeuw wordt het zo’n onoverzichtelijk geheel, dat men besluit om alles op te knappen volgens een nieuw plan. Daarna is Compiègne al snel het favoriete onderkomen van Lodewijk de Vijftiende, die er zelfs op enig moment over nadenkt om hier permanent te komen wonen. Ook Napoléon komt er, na de Revolutie, graag. Hij laat er zelfs een grote balzaal aanleggen en ontmoet daar voor het eerst zijn toekomstige vrouw Marie-Louise d’Autriche. En ook daarna komen diverse staatshoofden nog naar Compiègne, om er in de zomer te verblijven en om er te jagen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog dient het tijdelijk als ziekenhuis, nog steeds zijn op de vloer van de balzaal vaag de rijen te zien waarlangs de bedden stonden opgesteld.

Bezoek
Maar tot zover de geschiedenis van dit vrij sobere bouwwerk. Want die geschiedenis laat zich ook grotendeels ontdekken door gewoon zelf naar het kasteel te gaan, zoals ik ervaren heb. Op de eerste zondag van de maand mag iedereen er gratis naar binnen. De dag ervoor hadden we juist Amiens ontdekt, en omdat het weer niet al te best was, was een dagje ronddwalen in koninklijke gangen verleidelijk. Na een uurtje rijden over de binnenweggetjes van Noord-Frankrijk, arriveerden we in Compiègne. Ondanks dat het dus de eerste dag van de maand kosteloos toegang is, én het nog kerstvakantie was, was het uitermate rustig in het paleis. Bijna niemand te zien! Ideaal om op je gemak alle pracht en praal te ontdekken.

Na binnenkomst loop je via de museumwinkel een rondje door het paleis, waarbij je via een prachtig trappenhuis op de verdieping met de koninklijke en keizerlijke appartementen belandt. Daar is op een indrukwekkende manier de sfeer en het interieur van het ‘Premier Empire’ in volle glorie te bewonderen. Je loopt er door een vertrek waar vroeger ‘s avonds de hoge dames en heren zich vermaakten, bijvoorbeeld met de voorloper van een flipperkast of een kaartspel. Je ziet er de slaapkamers van de keizer en keizerin en hun verrassend kleine bedden, de bibliotheek, de eetkamers… En wat ook niet mag ontbreken is de schitterende balzaal, waar je zelf ook best even wat danspasjes mag oefenen. Bij dat alles kun je audiocommentaar krijgen in diverse talen. Bij de museumwinkel zijn apparaatjes te leen voor één euro per stuk. Hiermee leer je alles over de geschiedenis van de vertrekken waar je doorheen loopt.

En ben je binnen uitgekeken? Dan mag een bezoek aan de tuinen ook niet ontbreken, zeker als je er in de zomer bent. En ook leuk: naast de rozentuin vind je de Salon de thé du jardin des Roses, in een oud bijgebouw van het kasteel. Hier kun je terecht voor een heerlijke lunch, met daarbij keuze uit tientallen soorten thee.

Een ouderwetse flipperkast!
De slaapkamer van Napoléon. Gereconstrueerd, want bij een brand ging een groot deel van het interieur van deze kamer verloren.
De slaapkamer van de koningin/keizerin/vrouw van de kroonprins.
De balzaal met prachtige schilderingen.
Genieten van een betaalbare lunch in de theesalon.

Locatie:

Bonjour! Ik ben Martijn, blogger en oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Bestel het ebook er bij en krijg 15,- euro korting!

 • Vanaf: 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden

  Bestel het ebook er bij en krijg 7,50 euro korting!

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 5,00

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Let op: dit is een ‘kneusje’, bij het drukken van deze reisgidsen is iets mis gegaan waardoor ze niet goed gelijmd zijn. Het kan hierdoor gebeuren dat de pagina’s snel loslaten uit de rug van het boekje. Hierom verkopen we deze gidsen met 50% korting.

5 reacties op Het kasteel van Compiègne

 • Bij deze in de eerste plaats van harte gefeliciteerd met de geboorte van jullie zoon.
  Ik hoop dat jullie veel plezier aan hem mogen beleven. Wat Frankrijk Puur betreft kijk ik altijd uit naar jullie volgende blog. Geweldig! Mijn vrouw en ik zijn grote liefhebbers van Frankrijk en doen naast heel veel bij ons bekende streken/dorpen etc. ook heel inspiratie op voor nieuwe regio’s met hun steden en dorpen. Ga zo door. Perfekt?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.