Combe Laval, spectaculaire weg in de Vercors

Als je houdt van bijzondere weggetjes langs duizelingwekkende afgronden zit je in Frankrijk goed. Denk bijvoorbeeld aan de Gorges du Verdon, de Ardèche of de bergpassen in de hoge Alpen. Ook de Vercors heeft prachtige bergweggetjes, zo ontdekte ik onlangs. Bovenlangs het dal dat bekend staat onder de naam Combe Laval loopt een smal en bochtige weg van waar je een schitterend uitzicht hebt.

De D76 is vandaag de dag de verbinding tussen Saint-Jean-en-Royans en Font d’Urle/Vassieux en vooral een toeristische weg, maar vroeger uit noodzaak aangelegd. Hij was met name in gebruik voor de bosbouw, verderop op het plateau van de Vercors. Vanwege de steilte van de rotsen koste de constructie van de weg heel wat moeite. De weg wordt wel eens vergeleken met de Grands Coulets, de weg en kloof iets meer naar het noorden. Deze werd echter in 2005 afgesloten voor publiek, omdat het er te gevaarlijk werd door terugkerende steenlawines.

Aangeplakt tegen de rotswand

De Combe Laval is echter nog gewoon begaanbaar en vormt een schitterend alternatief. We rijden de weg komend vanuit het zuiden, waarbij het uitzicht het meest spectaculair is. Je rijdt dan namelijk aan de dalzijde, rechts van de weg, en kunt geregeld over het randje kijken. Langs de weg zijn niet heel veel stopplekken, maar omdat het zeer rustig is zetten we de auto af en toe stil om wat foto’s te maken. Is het drukker, dan is het in elk geval aan te raden om bovenaan bij de col, net na het hotel, even uit te stappen en van het uitzicht te genieten.

Het meest spectaculair is vanaf ongeveer halverwege richting Saint-Jean, omdat de weg hier geregeld door smalle tunnels en onder overhangende rotsen heen gaat. De Combe Laval is een van de beroemdste ‘balkonwegen’ van het land en het is niet moeilijk te zien waarom. Op sommige stukken is de weg zo mogelijk nog indrukwekkender dan de Route des Crêtes in de Gorges du Verdon.

Een ritje door de Combe Laval is niet weggelegd voor angstige bestuurders, brede campers en zeker niet voor caravans. Maar houd je van weidse vergezichten, overhangende rotsen, diepe afgronden en avontuurlijke weggetjes, dan is dit er een voor op je bucketlist!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close

Gratis ebook?

Schrijf je net als 22.500 anderen in voor onze nieuwsbrief en ontvang het ebook '10 roadtrips in Frankrijk' twv €7.50