C

Colmars, vestingstadje in de bergen aan de rand van de Mercantour

Je zou het nu niet meer zeggen, maar ooit was het dal van de Haut-Verdon het toneel van veel strijd. Of het nu de Italianen waren die het gebied op de Savoie wilden veroveren, of legers die uit naam van godsdienst streden en plunderden, of losgeslagen bendes uit naam van zichzelf, er was in de veertiende tot de zeventiende eeuw altijd wel wat uit te vechten. In het stadje Colmars-les-Alpes zijn deze woelige tijden nog altijd goed zichtbaar, door de aanwezigheid van twee forten en de versterkte stadsmuur.

Wanneer je door het dal van de Verdon naar het noorden rijdt, of andersom, kun je niet om Colmars heen. Op de terugweg van een mooie en inspannende wandeling naar het Lac d’Allos , hoog in de bergen, was het voor mij dan ook geen optie om door te rijden zonder even te stoppen. De vele muren en militaire gebouwen uit de zeventiende en achttiende eeuw hebben een grote aantrekkingskracht en een bijzonder verhaal te vertellen.

Bijzonder aan Colmars is de architectuur. In het doolhof van straatjes tussen de muren waan je je in andere tijden. De huizen zijn typisch huizen van een bergstadje, maar extra hoog. Ze stijgen zelfs boven de stadsmuren uit. De noodzaak om de huizen hoger en hoger te bouwen ontstond uit noodzaak: op de hoge open zolders legden de inwoners lakens en stro te drogen. Omdat de zon ‘s ochtends laat boven de bergen uitkomt en ‘s avonds weer vroeg verdwijnt, werd op deze manier zo lang mogelijk van de zonnestralen geprofiteerd.

Nadat Colmars vaak geplunderd en met de grond gelijk gemaakt was, werd in 1692 de opdracht aan de beroemde architect en krijgsheer Vauban de opdracht gegeven om versterkingen voor Colmars te ontwerpen. Die kwamen er ook, net als twee forten net buiten de stadsmuren. Je kunt je vandaag nog steeds voorstellen dat de vijand alleen door de aanblik van de hoge, robuuste muren van de stad en de forten al afschrikkend werkt.

Middeleeuwse feesten

Ieder jaar organiseert het stadje middeleeuwse feesten, gedurende het tweede weekend van augustus. Een leuke gelegenheid om je helemaal onder te dompelen in andere tijden!

Praktisch

Net buiten het vestingstadje zijn enkele parkeerplaatsen waar je de auto kunt zetten. Neem om de stad te verkennen ongeveer een uurtje de tijd. Daarnaast is het mogelijk rondleidingen te krijgen, rond en in de stadsmuren en ook in het Fort de Savoie. Verder vertrekken er vanaf Colmars diverse wandelingen de bergen in, onder meer een van veertig minuten naar een bijzondere waterval, de Cascade de la Lance.

CategorieënFranse Alpen
Martijn
Martijn

Bonjour! Ik ben Martijn, blogger en oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden.

Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

 1. Ab Biesenbeek schrijft:

  Mijn vrouw en ik hebben meer dan 50 jaar gekampeerd.
  Eerst met de tent en later met de caravan.
  We zijn begonnen met z’n tweeën in een klein tentje.
  Later toen er kinderen waren met een grote familie tent.
  En 47 jaar geleden kochten we onze eerste caravan.
  Frankrijk was en is ons favoriete vakantie land.
  Dit jaar 2017 zijn we met een busreis naar Vals-les-Bains geweest
  Helaas moesten we de caravan verkopen.. We zijn inmiddels 82 en 85 jaar.
  Maar Frankrijk was en is nog steeds voor ons het mooiste land om met vakantie te gaan.
  Hierdoor is ook mijn favoriete sport geboren. Petanque.
  Als we (De laatste 30 jaar) met vakantie waren trokken we van toernooi naar toernooi.
  Daarom kijken we graag naar de prachtige foto’s die bij Frankrijk puur worden mee gestuurd
  Dus graag.
  Hartelijke groeten Ab

  1. Martijn
   Martijn schrijft:

   Hallo Ab, Bedankt voor de reactie! Fijn dat u Frankrijk Puur waardeert! En wat leuk dat u na al die jaren vakanties in Frankrijk dit jaar met een busreis nog naar Frankrijk kon gaan. Hopelijk kan dat komend jaar opnieuw?

 2. Nicole schrijft:

  Beste Martijn, is de cascade de la lance echt open? Bij cascade de Sillans kun je niet aan de voet komen van de waterval ivm veiligheid.

  Groetjes Nicole

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *