CorrèzeNouvelle-Aquitaine

Collonges-la-Rouge: rood dorp in de Corrèze

Frankrijk zit vol met mooie dorpen, dat hoef ik je waarschijnlijk niet te vertellen. Eeuwenoud, met smalle straatjes, pittoreske kerkjes en imposante kastelen. Maar sommige dorpen hebben naast dat alles nog wat extra’s. Zoals bijvoorbeeld Collonges-la-Rouge in het departement Corrèze, net boven de Lot en Dordogne. Het bijzondere van dit dorp? Vrijwel alle huizen en andere gebouwen zijn gemaakt van rode stenen! Ik liep er in het voorjaar een rondje en keek m’n ogen uit naar al dat roods. Een prachtig contrast met de groene weilanden en bossen in de omgeving!

Streektips

Wil je zelf op vakantie in deze mooie streek? Misschien heb je dan wat aan deze tips!

In de 8e eeuw werd hier een kleine priorij gesticht, een klein klooster dat onder bescherming viel van het nabijgelegen staatje Turenne. Het onderdak geven van pelgrims op de route naar Compostella vormde een belangrijk deel van de inkomsten voor de inwoners van het stadje. De periode van grote bloei van het stadje valt samen met de groei van de invloed van Turenne, de laatste vrijstaat van Frankrijk. Veel leden van de plaatselijke adel lieten grote woonhuizen en stadspaleizen bouwen.

Na de overgang van Turenne naar de Franse kroon verdwenen de inwoners langzaam maar zeker uit Collonges. Tijdens de Revolutie werden de gebouwen van de priorij gedeeltelijk verwoest en ook veel andere gebouwen werden geplunderd, de stenen hergebruikt voor nieuwe huizen in de omliggende streek. Pas aan het begin van de 20e eeuw ging men zich weer interesseren in het stadje en werd een organisatie opgericht om het in oude luister te herstellen. In 1969 werd de toevoeging La Rouge aan de naam verbonden, en langzamerhand kwam het toerisme op gang.

Collonges-la-Rouge maakt onderdeel uit van het label Les Plus Beaux Villages de France, en het was ook juist in dit plaatsje dat het idee voor die vereniging van mooiste Franse dorpjes ontstond. In 1981 kreeg de toenmalige burgemeester van het dorp een gelijknamig boek van Reader’s Digest onder ogen. Hij besloot om alle burgemeesters van de honderd in dat boek geportretteerde dorpjes aan te schrijven, en kreeg een groot deel warm voor het idee om mooie oude dorpen in Frankrijk te verenigen onder het label.

Bezienswaardigheden

Wat zijn enkele bezienswaardigheden in Collonges-la-Rouge? Je hebt er een groot aantal woonhuizen met monumentale status, zoals het maison de la Sirène uit de 16e eeuw, het maison Boutang du Peyrat met delen uit de 15e tot 17e eeuw, het deel van de priorij waar de zusters woonden, de oude rechtbank, het oude gemeentehuis en een aantal stadspaleizen uit de 16e tot 19e eeuw. Ook de kerk is bijzonder: deze stamt uit de 11e tot 15e eeuw. Verder tref je er nog delen van de oude stadsverdedigingswerken. Het leukste is om gewoon wat door het dorp te dwalen en je te laten verrassen door al die rode stenen huizen. Omdat het een populaire bestemming is, kan het later op de dag behoorlijk druk worden. Het beste kom je dan ook zo vroeg mogelijk.

Collonges-la-Rouge
Collonges-la-Rouge
Collonges-la-Rouge
Collonges-la-Rouge
Collonges-la-Rouge
Collonges-la-Rouge

Pinterest

Vond je dit een handig en interessant artikel? Bewaar het dan op je Pinterest!

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant