Aan het zuidelijkste puntje van de Franse Middellandse Zeekust vind je een bijzonder ruig stuk natuur. Deze Côte Vermeille kenmerkt zich door kliffen, verborgen baaien en enkele leuke dorpen. De bekendste hiervan is Collioure, dat aan het eind van de negentiende eeuw in trek raakte bij kunstschilders. Het vissers- én wijndorp is inmiddels uitgegroeid tot dé hotspot in dit deel van Frankrijk. Om nog een beetje de sfeer van weleer te kunnen proeven, kom je er het beste buiten het hoogseizoen, ofwel vroeg of laat op de dag.
Zelf Collioure ontdekken? Misschien heb je wat aan deze tips!
Want Collioure heeft ook echt wel wat te bieden aan liefhebbers van cultuur en geschiedenis. Naast de fraaie ligging in een baai, vind je er op de zuidoever een eeuwenoud koninklijk kasteel dat je kunt bezoeken. Het centrum wordt bovendien gedomineerd door de toren van de zeventiende-eeuwse Église Notre-Dame-des-Anges, aan drie kanten omringd door water, die vroeger dienstdeed als vuurtoren. Ook de veertiende-eeuwse kerk van het oude Dominicanerklooster getuigt van het verleden van het stadje. Tegenwoordig is het gebouw in gebruik als wijnkelder. Nog steeds is Collioure ook een centrum van kunst. Je kunt dat ervaren in de ateliers die er her en der in het centrum zijn, maar ook in het Musée d’Art Moderne de Collioure, dat een collectie van honderden schilderijen heeft verzameld.
Wijn en ansjovis
Ondanks dat de locale economie nu vooral op het toerisme leunt, staat Collioure ook nog altijd, en dat al eeuwenlang, bekend vanwege de wijn en de visserij op ansjovis. Voor wat betreft de ansjovis is er wel een verschil met vroeger. Ooit ging dat op een traditionele manier met houten bootjes, ’s nachts, voorzien van een lamp waar de vis op af kwam. Sinds een aantal jaar is de stand van ansjovis in dit deel van de Middellandse Zee dramatisch slecht, waardoor er weinig meer gevangen wordt en de filets van elders moeten worden geïmporteerd. Vanwege dit feit is het in 2004 toegekende Indication géographique protégée (IGP) tegenwoordig niet meer in gebruik. De elders gevangen maar in Collioure ingeblikte ansjovis wordt overigens nog wel als Anchois de Collioure verkocht.
Wat wijnbouw betreft, is het verhaal positiever. Collioure heeft een eigen Appellation d’Origine Contrôlée (AOC), de beschermde herkomstbenaming. De wijn, zowel rood, rosé als wit, wordt geproduceerd op ruim 300 hectare wijngaard op de hellingen in de omgeving van Collioure en vormt de perfecte begeleiding bij de typische Catalaanse gerechten die er in deze streek worden geserveerd. In de nauwe straatjes van Collioure zijn tal van winkels te vinden waar je deze streekproducten kunt vinden.
Wij bezochten Collioure aan het begin van de zomer van 2020, en zelfs toen was het, ook voor corona-begrippen, al tamelijk druk. Wel namen we de kans waar om op het kleine strand in de baai van Collioure even een duik in het frisse water te nemen. Na, met een ijsje in de hand, een rondje door het kleurrijke centrum te hebben gelopen, besloten we snel weer verder te gaan naar onze volgende bestemming.
Zelf Collioure ontdekken? Vergeet dan niet ook om de hellingen boven Collioure te verkennen om te genieten van de mooie uitzichten over de zee. Bijvoorbeeld via roadtrip 32 in ons boek Frankrijk Puur Roadtrips.
Coullioure ,mazzel als je de auto kwijt kan ! Een druk maar wel gezellig plaatsje !
voor mij geen vakantie zonder een bezoek aan Collioure, het mooiste plekje aan cote Vermeille, bij het station altijd plaats zorg dat je er vroeg bent.
op woensdag markt dus dan is het drukker. Begin juni is het rustiger.