Het park van Cognac.

Cognac! Het is niet alleen een heerlijke drank, het is ook een gezellige stad in Zuidwest-Frankrijk. De stad ligt in een gebied dat vaak een beetje vergeten wordt, midden tussen de kust van de Charente-Maritime en de populaire Dordognestreek. In de omgeving zijn uitgestrekte wijngaarden voor de productie van wijn en cognac, en leuke dorpjes met eeuwenoude huisjes en kastelen. Cognac, aan de rivier de Charente, is een rustige uitvalsbasis om deze streek te verkennen. Maar het stadje heeft zelf ook enkele leuke bezienswaardigheden en dingen om te doen. Wat valt er zoal te doen in Cognac?

Een aantal jaar geleden, in 2011, reed ik ‘s zomers van het mooie Île de Ré richting het zuiden, en toen zagen we al snel Cognac op de borden staan. Tot dan toe had ik me nog niet zo heel erg verdiept in dit bijzondere drankje uit Frankrijk, hoog tijd dus voor een kennismaking. We vielen met onze neus in de boter, want het was eind juli, en dat betekent in Cognac maar een ding: het jaarlijkse Fête du Cognac.

Fête du Cognac

Het Fète du Cognac trekt vooral lokale bezoekers, en dat zorgt ervoor dat de stad ondanks de feestelijkheden nog steeds rustig en gemoedelijk blijft. We liepen door het oude centrum naar de rivier de Charente en kwamen bij het haventje uit, wat het hart van het festivalterrein is. Hier genoten we ‘s avonds van de gezellige sfeer, de relaxte muziek en de gemoedelijke drukte. Met een glaasje Cognac gemengd met Schweppes, een populaire mix tijdens het festival, keken en luisterden we naar optredens van diverse artiesten.

Het oude centrum

De volgende dag besloten we de stad ook bij daglicht eens te bekijken. Cognac speelde in de middeleeuwen een rol van betekenis, met name in de oorlogen tussen de Fransen en de Engelsen, en wisselde enkele keren van handen. In 1448 werd de stad definitief op de Engelsen veroverd. Enkele tientallen jaren later werd de toekomstige koning van Frankrijk, François Premier, er geboren in het kasteel dat midden in de stad staat. Achter het kasteel vind je een wijk met mooie middeleeuwse huisjes. Leuk om doorheen te lopen, vanaf de rivier richting het oosten. Daar vind je de gezellige winkelstraten, rondom de kerk. Deze Église Saint-Léger is gebouwd in de twaalfde eeuw, maar vervolgens geregeld uitgebreid en verbouwd. Daardoor ontstond een interessante mengeling van bouwstijlen.

Detail van het kasteel van Cognac.
Detail van het kasteel van Cognac.

Bezoek een Cognac-distilleerder

In de middag namen we de tijd om eens binnen in zo’n Cognac-distilleerder te kijken om met eigen ogen te zien hoe deze drank gemaakt wordt. We kozen daar niet zomaar een distilleerder voor uit, maar een heel bijzondere: Baron Otard. Deze cognacmaker is gevestigd in het oude kasteel van Cognac. Tijdens een rondleiding laten ze je de mooiste en meest interessante stukjes van het kasteel zien. Daarnaast word je bijgepraat over de methode die ze gebruiken om cognac te maken en laten ze je zelf ook zien, ruiken en proeven. Al je zintuigen worden aan het werk gezet bij een bezichtiging van Baron Otard. Je leest erover in mijn blog over het bezoek aan Baron Otard.

Château Royal de Cognac, waar Baron Otard gevestigd is.
Château Royal de Cognac, waar Baron Otard gevestigd is.
In het Château Royal de Cognac
In het Château Royal de Cognac
In het Château Royal de Cognac
In het Château Royal de Cognac

Relaxen in de Jardin Public

Cognac is een bijzonder groene stad. Rondom de rivier die door de stad stroomt vind je volop natuurgebieden. Maar midden in Cognac is ook de grote Jardin Public, een stadspark. Dit park, in Engelse stijl, vind je rondom het stadhuis en beslaat ongeveer zeven hectare. Het dateert uit het eind van de negentiende eeuw. Een perfecte plek om te genieten van de rust en bij te komen van alle indrukken die de stad op je maakt.

Het park van Cognac.
Het park van Cognac.

Tip: Camping de Cognac

Net buiten de stad vind je een groene, rustige camping direct aan de rivier de Charente. Op het parkachtige terrein is het heerlijk kamperen, en de stad is op loopafstand. Een prima vertrekpunt voor een bezoek aan Cognac en omgeving.

Locatie

Bekijk al onze tips op een handige overzichtskaart!

Martijn

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Op Frankrijk Puur beschrijf ik onze ervaringen in Frankrijk en geef ik je tips voor leuke plekken.

Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *