Auvergne-Rhône-AlpesPuy-de-Dôme

Clermont-Ferrand: de ideale bestemming voor een weekendtrip

Geschiedenis, bijzondere architectuur, heerlijk eten, gezellige straatjes en pleinen, ligging in een streek met fantastische natuur, deze stad in de Auvergne heeft het allemaal. En Clermont-Ferrand is voor ons Nederlanders ook nog eens supergoed bereikbaar, dankzij een eigen vliegveld met directe vluchten van en naar Amsterdam. Ik neem je mee langs de hoogtepunten van deze mooie stad!

Streektips

Zelf op reis naar Clermont-Ferrand? Misschien heb je wat aan deze tips!

Wanneer je Clermont-Ferrand voor het eerst vanuit het vliegtuigraampje voorbij ziet schuiven, dan valt direct de donkerzwarte kathedraal in het midden van het centrum op. De Notre-Dame-de-l’Assomption is gemaakt van een opvallende vulkanische steensoort afkomstig uit Volvic en wijst als een zwarte pijl naar boven. Het grootste deel van deze kerk dateert uit de 13e eeuw, maar er is ook nog een crypte uit de 10e eeuw. Vanbinnen is deze kerk al net zo donker als aan de buitenkant, waardoor de fraaie glas-in-loodramen extra mooi en indrukwekkend uitkomen.

Minstens zo bijzonder is de andere monumentale kerk in Clermont, de Notre-Dame-du-Port, die nog iets ouder is dan de kathedraal. Deze Romaanse kerk staat zelfs ingeschreven op de werelderfgoedlijst van de Unesco. De kerk doet qua bouw veel denken aan enkele andere kerken in de Auvergne, met name die van Saint-Saturnin. Ook kun je er wat Oosterse invloeden in ontdekken. Als je eromheen loopt, zal je in elk geval een ding opvallen: de klokkentoren is van een totaal andere stijl dan de rest van het gebouw. Deze is dan ook veel later toegevoegd. Voor een leuk uitzichtpunt op het dak van de kerk moet je even aan de oostkant de Rue Robertus inlopen en de bordjes volgen, omhoog de trap op van het eerste huis links.

Wat mag verder niet ontbreken bij een bezoek aan Clermont-Ferrand? Je moet zeker even door de Marché Saint-Pierre lopen, een markthal met tal van verkopers van versproducten uit de streek. En verder het leuke stadspark Jardin Lecoq waar je op een bankje ultiem kunt bijkomen van alle indrukken, de Place de la Victoire voor de kerk en de twee moderne winkelcentra aan het Place de Jaude. Het Place de Jaude is het grootste plein van de stad, en onder meer een trefpunt van de lokale jeugd. Op dit plein vind je twee bijzondere standbeelden, waarvan de ene, het beeld van Vercingetorix, gemaakt werd door Frédéric Auguste Bartholdi, die ook het Vrijheidsbeeld in New York maakte.

Heb je langer de tijd in Clermont-Ferrand, dan is het ook leuk een bezoek te brengen aan de Michelin-fabrieken, waar je in L’Aventure Michelin een overzicht krijgt van de geschiedenis en toekomst van de bandenfabrikant. En ook een bezoek aan de nabijgelegen Puy de Dôme hoort uiteraard tot de verplichte uitjes bij een stedentrip naar Clermont-Ferrand. Vanaf diverse opstapplekken in het centrum kun je met een speciale bus (navette) naar het treinstation aan de voet van de vulkaan, de Panoramique des Dômes. De trein brengt je vervolgens naar de top.

Eten en slapen
Leuke eetplekjes in Clermont-Ferrand: Crêperie 1513, gevestigd in een eeuwenoud huis in Renaissance-stijl. Je kunt hier terecht voor diverse heerlijke crêpes met regionale ingrediënten. Le puy de la lune is een restaurant waar je ook genieten kunt van regionale specialiteiten, maar dan in een hippe sfeer en vaak met live-jazzmuziek.

Overnachten kun je in een van de vele hotels en bed & breakfasts. Een aanrader: La Maison Fluorine, in de buurt van het park Jardin Lecoq. Moderne chambres d’hôtes voor 1 tot 4 personen, in een rustige wijk maar op loopafstand van het centrum.

Clermont-Ferrand telt vele fonteinen, met bij de meeste drinkbaar bronwater.
Clermont-Ferrand telt vele fonteinen, met bij de meeste drinkbaar bronwater.
Het grote Place de Jaude.
Het grote Place de Jaude.
Marché Saint-Pierre
Marché Saint-Pierre
Overal is de Puy-de-Dôme zichtbaar.
Overal is de Puy-de-Dôme zichtbaar.
Het interieur van de Notre-Dame-du-Port.
Het interieur van de Notre-Dame-du-Port.
Bijzonder fraaie details in de muren van de Notre-Dame-du-Port.
Bijzonder fraaie details in de muren van de Notre-Dame-du-Port.
Notre-Dame-du-Port.
Notre-Dame-du-Port.
Cathédrale Notre-Dame-de-l
Cathédrale Notre-Dame-de-l’Assomption
Het orgel van de Cathédrale Notre-Dame-de-l
Het orgel van de Cathédrale Notre-Dame-de-l’Assomption.
De Jardin Lecoq is een groene oase in de stad, vooral aan het eind van de middag een populaire bestemming onder de locals.
De Jardin Lecoq is een groene oase in de stad, vooral aan het eind van de middag een populaire bestemming onder de locals.

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant