T

Tip: tuinen en huis van Claude Monet in Giverny

Vijver in de tuin van Claude Monet, Giverny

Iedereen kent Claude Monet van zijn prachtige schilderijen, maar dat hij de tuinen van zijn kunstwerken ook zelf heeft aangelegd en onderhouden, weten minder mensen. In het dorpje Giverny, ongeveer anderhalf uur ten westen van Parijs, zijn de tuinen en het woonhuis van de schilder nog steeds te bekijken. Dwaal rond tussen de duizenden bloemen, waterlelies en loop over het Japanse bruggetje en waan je even een passant in één van Monets schilderijen.

Giverny is een dorp met slechts 550 inwoners, maar met honderden parkeerplaatsen. Per jaar trekt het dorp grote aantallen toeristen, waarvan het overgrote gedeelte maar voor één ding komt: de tuinen en het woonhuis van Claude Monet. Giverny was namelijk 40 jaar lang de woonplaats van deze impressionistische schilder. Tijdens zijn verblijf in het dorp ontwikkelde Monet een passie voor tuinieren en hij legde twee prachtige tuinen aan. Dankzij de inspanningen van de Fondation Claude Monet kun je nog steeds van deze tuinen en het woonhuis genieten.

Bloemenparadijs

In de tuin het dichtst bij het huis, de Clos Normand, stap je binnen in een enorm bloemenparadijs. Hier komen ieder jaar duizenden bloembollen tot bloei. Elke maand is anders: het kleurenfestijn start met de kievitsbloem, gevolgd door de hyacinten en narcissen. Later in het jaar volgt de onbetwiste koningin van de tuin: de tulp, met maar liefst 25.000 bollen. Monet deelde zijn tuin in op kleur en hij volgde hierbij het pad van de zon: de koude kleuren in het oosten, de warme kleuren in het westen.

Het huis van Claude Monet met tulpen
Foto: Nouvelle Normandie Tourisme
Tuin van Monet, Giverny
Foto: Flickr / Alain Homsi

Japanse watertuin

In 1890 breidde Monet zijn tuin uit met zijn beroemde Japanse watertuin. Hier zie je de vijver, het Japanse bruggetje en de waterlelies die zo veelvuldig terugkomen in zijn schilderijen. Je krijgt hier een kijkje in de levende inspiratiebron van de schilder. Kom je speciaal voor de waterlelies, dan zijn de maanden juli en augustus de beste periode om deze plek te bezoeken.

Het woonhuis

Dat Monet een oog had voor kleur, is niet alleen in zijn tuinen en schilderijen te zien: ook het huis van Monet is één groot kleurenpalet. De buitenkant, met zachtroze muren en groene luiken, is slechts een voorbode van wat je binnen aantreft. Monet koos voor iedere kamer een eigen kleur, waardoor elke ruimte een kunstwerk op zich is geworden. Het huis is goed bewaard gebleven, zodat je een goed beeld krijgt van hoe de schilder leefde. Ook zijn er in het huis honderden Japanse prenten te zien, die Monet in de loop der jaren verzameld heeft.

Gele en blauwe kamer - Maison Claude Monet Giverny
Monet koos voor alle ruimten in zijn huis verschillende kleuren. Links: de gele eetkamer. Rechts: de blauwe keuken. Foto: Normandie Tourisme.
Kamer in het huis van Monet in Giverny
Foto: Normandie Tourisme

Praktische informatie:

Voor openingstijden en ticketprijzen, kijk op de website van de Fondation Claude Monet. Een tip: reserveer je kaartjes online, dan kun je lange wachtrijen omzeilen!

De tuinen en het woonhuis zijn van eind maart tot eind oktober dagelijks geopend tussen 09.30-18.00 uur en tot 17.30 uur mag je naar binnen (informatie 2017).

Waterlelies in de tuin van Monet, Giverny
Foto: Normandie Tourisme
Tuin van Claude Monet, Giverny
Foto: Flickr / Alain Homsi

CategorieënEure Normandië

Locatie

Bekijk al onze tips op een handige overzichtskaart!

Marita

Hoi! Ik ben Marita, en geef je op Frankrijk Puur graag tips over de mooiste plekken in Frankrijk. Het land verrast me steeds weer door haar veelzijdigheid.

  1. Tess says:

    Nadat hij twee schilderijen van Monet cadeau had gekregen, werd Monet door de bevriende Franse premier Georges Clemenceau aangemoedigd om een ambitieus werk te maken, waarin zijn geliefde motief van waterlelies de hoofdrol kon spelen. Acht monumentale rond gebogen muurpanelen zouden de beschouwer geheel moeten omgeven met atmosferische waterpartijen. Het resultaat wordt ook wel ‘De Sixtijnse Kapel van het impressionisme’ genoemd. Sinds 1927, het jaar na de dood van de grote meester, is de monumentale wandschildering te bewonderen in het toen net geopende Musée de l’Orangerie in de Tuilerieën in Parijs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *