Tip: tuinen en huis van Claude Monet in Giverny

door Marita
8056 keer gelezen

Iedereen kent Claude Monet van zijn prachtige schilderijen, maar dat hij de tuinen van zijn kunstwerken ook zelf heeft aangelegd en onderhouden, weten minder mensen. In het dorpje Giverny, ongeveer anderhalf uur ten westen van Parijs, zijn de tuinen en het woonhuis van de schilder nog steeds te bekijken. Dwaal rond tussen de duizenden bloemen, waterlelies en loop over het Japanse bruggetje en waan je even een passant in één van Monets schilderijen.

advertentie

Giverny is een dorp met slechts 550 inwoners, maar met honderden parkeerplaatsen. Per jaar trekt het dorp grote aantallen toeristen, waarvan het overgrote gedeelte maar voor één ding komt: de tuinen en het woonhuis van Claude Monet. Giverny was namelijk 40 jaar lang de woonplaats van deze impressionistische schilder. Tijdens zijn verblijf in het dorp ontwikkelde Monet een passie voor tuinieren en hij legde twee prachtige tuinen aan. Dankzij de inspanningen van de Fondation Claude Monet kun je nog steeds van deze tuinen en het woonhuis genieten.

Bloemenparadijs

In de tuin het dichtst bij het huis, de Clos Normand, stap je binnen in een enorm bloemenparadijs. Hier komen ieder jaar duizenden bloembollen tot bloei. Elke maand is anders: het kleurenfestijn start met de kievitsbloem, gevolgd door de hyacinten en narcissen. Later in het jaar volgt de onbetwiste koningin van de tuin: de tulp, met maar liefst 25.000 bollen. Monet deelde zijn tuin in op kleur en hij volgde hierbij het pad van de zon: de koude kleuren in het oosten, de warme kleuren in het westen.

Het huis van Claude Monet met tulpen

Foto: Nouvelle Normandie Tourisme

Tuin van Monet, Giverny

Foto: Flickr / Alain Homsi

Japanse watertuin

In 1890 breidde Monet zijn tuin uit met zijn beroemde Japanse watertuin. Hier zie je de vijver, het Japanse bruggetje en de waterlelies die zo veelvuldig terugkomen in zijn schilderijen. Je krijgt hier een kijkje in de levende inspiratiebron van de schilder. Kom je speciaal voor de waterlelies, dan zijn de maanden juli en augustus de beste periode om deze plek te bezoeken.

Pont Japonais in de tuin van Claude Monet, Giverny

Foto: Normandie Tourisme

Vijver in de tuin van Monet, Giverny © Tamatoa-Berteil

Foto: Maison du Tourisme Normandie Giverny

Het woonhuis

Dat Monet een oog had voor kleur, is niet alleen in zijn tuinen en schilderijen te zien: ook het huis van Monet is één groot kleurenpalet. De buitenkant, met zachtroze muren en groene luiken, is slechts een voorbode van wat je binnen aantreft. Monet koos voor iedere kamer een eigen kleur, waardoor elke ruimte een kunstwerk op zich is geworden. Het huis is goed bewaard gebleven, zodat je een goed beeld krijgt van hoe de schilder leefde. Ook zijn er in het huis honderden Japanse prenten te zien, die Monet in de loop der jaren verzameld heeft.

Gele en blauwe kamer - Maison Claude Monet Giverny

Monet koos voor alle ruimten in zijn huis verschillende kleuren. Links: de gele eetkamer. Rechts: de blauwe keuken. Foto: Normandie Tourisme.

Kamer in het huis van Monet in Giverny

Foto: Normandie Tourisme

Praktische informatie:

Voor openingstijden en ticketprijzen, kijk op de website van de Fondation Claude Monet. Een tip: reserveer je kaartjes online, dan kun je lange wachtrijen omzeilen!

De tuinen en het woonhuis zijn van eind maart tot eind oktober dagelijks geopend tussen 09.30-18.00 uur en tot 17.30 uur mag je naar binnen (informatie 2017).

Kruiwagen in de tuin van Monet, Giverny

Foto: Eure Tourisme

Waterlelies in de tuin van Monet, Giverny

Foto: Normandie Tourisme

Tuin van Claude Monet, Giverny

Foto: Flickr / Alain Homsi

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Nieuw: het boek Frankrijk Puur
50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken
"Frankrijk Puur is een ode aan al het moois dat Frankrijk te bieden heeft."
 
Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.
 
Lees hier meer over dit inspiratieboek over Frankrijk!

Locatie:

Lees ook:

1 reactie

Sprengers Michel 5 oktober 2017 - 7:59

Mooi initiatief!

Reply

Plaats een reactie

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Accepteren Lees meer

Gratis Frankrijk-tips

Ontvang wekelijks nieuwe tips van Frankrijk Puur in je mailbox

P.S. Heb jij het boek Frankrijk Puur al besteld?
Met tips voor 50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken.