Tip: tuinen en huis van Claude Monet in Giverny

Iedereen kent Claude Monet van zijn prachtige schilderijen, maar dat hij de tuinen van zijn kunstwerken ook zelf heeft aangelegd en onderhouden, weten minder mensen. In het dorpje Giverny, ongeveer anderhalf uur ten westen van Parijs, zijn de tuinen en het woonhuis van de schilder nog steeds te bekijken. Dwaal rond tussen de duizenden bloemen, waterlelies en loop over het Japanse bruggetje en waan je even een passant in één van Monets schilderijen.

Giverny is een dorp met slechts 550 inwoners, maar met honderden parkeerplaatsen. Per jaar trekt het dorp grote aantallen toeristen, waarvan het overgrote gedeelte maar voor één ding komt: de tuinen en het woonhuis van Claude Monet. Giverny was namelijk 40 jaar lang de woonplaats van deze impressionistische schilder. Tijdens zijn verblijf in het dorp ontwikkelde Monet een passie voor tuinieren en hij legde twee prachtige tuinen aan. Dankzij de inspanningen van de Fondation Claude Monet kun je nog steeds van deze tuinen en het woonhuis genieten.

Bloemenparadijs

In de tuin het dichtst bij het huis, de Clos Normand, stap je binnen in een enorm bloemenparadijs. Hier komen ieder jaar duizenden bloembollen tot bloei. Elke maand is anders: het kleurenfestijn start met de kievitsbloem, gevolgd door de hyacinten en narcissen. Later in het jaar volgt de onbetwiste koningin van de tuin: de tulp, met maar liefst 25.000 bollen. Monet deelde zijn tuin in op kleur en hij volgde hierbij het pad van de zon: de koude kleuren in het oosten, de warme kleuren in het westen.

Het huis van Claude Monet met tulpen
Foto: Nouvelle Normandie Tourisme
Tuin van Monet, Giverny
Foto: Flickr / Alain Homsi

Japanse watertuin

In 1890 breidde Monet zijn tuin uit met zijn beroemde Japanse watertuin. Hier zie je de vijver, het Japanse bruggetje en de waterlelies die zo veelvuldig terugkomen in zijn schilderijen. Je krijgt hier een kijkje in de levende inspiratiebron van de schilder. Kom je speciaal voor de waterlelies, dan zijn de maanden juli en augustus de beste periode om deze plek te bezoeken.

Pont Japonais in de tuin van Claude Monet, Giverny
Foto: Normandie Tourisme
Vijver in de tuin van Monet, Giverny © Tamatoa-Berteil
Foto: Maison du Tourisme Normandie Giverny

Het woonhuis

Dat Monet een oog had voor kleur, is niet alleen in zijn tuinen en schilderijen te zien: ook het huis van Monet is één groot kleurenpalet. De buitenkant, met zachtroze muren en groene luiken, is slechts een voorbode van wat je binnen aantreft. Monet koos voor iedere kamer een eigen kleur, waardoor elke ruimte een kunstwerk op zich is geworden. Het huis is goed bewaard gebleven, zodat je een goed beeld krijgt van hoe de schilder leefde. Ook zijn er in het huis honderden Japanse prenten te zien, die Monet in de loop der jaren verzameld heeft.

Gele en blauwe kamer - Maison Claude Monet Giverny
Monet koos voor alle ruimten in zijn huis verschillende kleuren. Links: de gele eetkamer. Rechts: de blauwe keuken. Foto: Normandie Tourisme.
Kamer in het huis van Monet in Giverny
Foto: Normandie Tourisme

Praktische informatie:

Voor openingstijden en ticketprijzen, kijk op de website van de Fondation Claude Monet. Een tip: reserveer je kaartjes online, dan kun je lange wachtrijen omzeilen!

De tuinen en het woonhuis zijn van eind maart tot eind oktober dagelijks geopend tussen 09.30-18.00 uur en tot 17.30 uur mag je naar binnen (informatie 2017).

Bloem in de tuin van Monet in Giverny
Foto: Flickr- MJM Photographie
Kruiwagen in de tuin van Monet, Giverny
Foto: Eure Tourisme
Waterlelies in de tuin van Monet, Giverny
Foto: Normandie Tourisme
Tuin van Claude Monet, Giverny
Foto: Flickr / Alain Homsi
Rozen in Monet's Garden in Giverny
Foto: Flickr – MJM Photographie

Locatie:

Hoi! Ik ben Marita, en geef je op Frankrijk Puur graag tips over de mooiste plekken in Frankrijk. Het land verrast me steeds weer door haar veelzijdigheid, voor spectaculaire natuur en bijzondere dorpen hoef je helemaal niet naar het einde van de wereld.

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Bestel het ebook er bij en krijg 15,- euro korting!

 • Vanaf: 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden

  Bestel het ebook er bij en krijg 7,50 euro korting!

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 5,00

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Let op: dit is een ‘kneusje’, bij het drukken van deze reisgidsen is iets mis gegaan waardoor ze niet goed gelijmd zijn. Het kan hierdoor gebeuren dat de pagina’s snel loslaten uit de rug van het boekje. Hierom verkopen we deze gidsen met 50% korting.

2 reacties op Tip: tuinen en huis van Claude Monet in Giverny

 • Nadat hij twee schilderijen van Monet cadeau had gekregen, werd Monet door de bevriende Franse premier Georges Clemenceau aangemoedigd om een ambitieus werk te maken, waarin zijn geliefde motief van waterlelies de hoofdrol kon spelen. Acht monumentale rond gebogen muurpanelen zouden de beschouwer geheel moeten omgeven met atmosferische waterpartijen. Het resultaat wordt ook wel ‘De Sixtijnse Kapel van het impressionisme’ genoemd. Sinds 1927, het jaar na de dood van de grote meester, is de monumentale wandschildering te bewonderen in het toen net geopende Musée de l’Orangerie in de Tuilerieën in Parijs.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.