Cité de la Mer
MancheNormandie

Cité de la Mer in Cherbourg: fascinerende duik onder water

14 september was een bijzondere dag voor Cité de la Mer in Cherbourg. Die avond werd het museum namelijk verkozen tot Monument Préféré des Français 2022, het meest geliefde monument onder de Fransen. Het was toevallig ook nog eens precies die dag dat wij er een bezoek aan brachten, tijdens ons verblijf op het schiereiland Cotentin in Normandië. We ontdekten waarom dit zo’n geliefd museum onder de Fransen is.

Streektips

Ook een bezoek brengen aan Cherbourg? Misschien heb je wat aan deze tips!

Het gebouw

Het museum Cité de la Mer ligt op een bijzondere plek, midden in de haven van Cherbourg aan een lange kade. Ooit was het gebouw waar het in gevestigd is namelijk het eindstation van de lijn Parijs-Cherbourg, en een overstapstation voor de grote cruiseschepen die aan het begin van de twintigste eeuw in opkomst waren. De gare transatlantique de Cherbourg is een fraai staaltje architectuur. Tegenwoordig wordt het gezien als een van de belangrijkste en grootste voorbeelden van de Franse Art-decostijl. Meest imposant is de hal voor de treinen, die tweehonderdveertig meter lang en zeventig meter hoog is. Deze doet nu dienst als ontvangsthal voor het museum. Her en der staan oude onderzeeboten uitgestald en je vindt er de ticketbalie. Toegang tot deze hal is dus verder gratis, maar het is aan te raden om de rest van het museum ook te ontdekken. Verder bestaat het museum uit drie onderdelen: de ontdekking van de oceanen, met aandacht voor het onderwaterleven en de geschiedenis van duiken, de nucleaire onderzeeër Redoutable, en een expositie over de Titanic.

Ontdekking van de oceanen

Allereerst stappen we het gedeelte van het museum binnen dat gewijd is aan het onderwaterleven en de ontdekking daarvan. Zo zie je er modellen van oude duikpakken staan en wordt er van alles uitgelegd over de geschiedenis van duiken en duikboten. Hoogtepunt van deze expositie zijn echter de aquaria, een kleine twintig in totaal, waar allerlei vissen in zwemmen. Bijzonder is onder meer het bassin van tien meter diepte, dat je van meerdere kanten kunt bekijken door de glazen ramen. Ook opmerkelijk is het aquarium met tientallen kwallen die blauw oplichten. Doordat het verder donker is in de ruimte, gaat alle aandacht uit naar de kleurrijke vissen en waterplanten. Een belevenis voor jong en oud.

Le Redoutable

Een verdieping lager ligt de toegang tot Le Redoutable. Dit is het topstuk van het museum. Het gaat om een originele nucleaire onderzeeër, de eerste van Frankrijk, die van 1971 tot 1991 dienst heeft gedaan. Hij had zestien raketten met kernkoppen aan boord en bood plaats aan een bemanning van honderdvijfendertig personen.

Bij het binnengaan van de onderzeeër krijg je een audiogids, die je, ook in het Nederlands, door de Redoutable heenleidt. Zo ontdek je alles over hoe zo’n duikboot werkt, zoals de aandrijving, de wapens aan boord, maar ook het leven van de bemanning. Je ziet bijvoorbeeld de slaapvertrekken, de werkruimtes, de ontspanningsruimte, de eetzaal en de buizen waardoor de raketten en torpedo’s konden worden afgevuurd. Het is boeiend om te zien hoe de bemanning op zo’n klein oppervlakte leefde en werkte. De onderzeeboot heeft in twintig jaar eenenvijftig patrouilles ondernomen van zeventig dagen, met naar schatting negentigduizend uur onder water en legde daarbij 1,27 miljoen kilometer af. Een bezoek aan de Redoutabe geeft je een uniek inkijkje in de militaire geschiedenis en een tijd die gedomineerd werd door de Koude Oorlog.

Als je door het schip bent heengelopen is het leuk om ook nog even door de ruimtes naast de Redoutable te lopen, hier is een expositie ingericht met informatie over militaire duikboten en er zijn enkele interactieve elementen, zo kun je zelf bijvoorbeeld een duikboot op missie besturen.

Titanic

Tot slot bezoeken we ook nog het gedeelte van het museum dat is gewijd aan de Titanic. Het was namelijk vanuit Cherbourg dat dit beroemde schip de reis over de Atlantische Oceaan aanving die fataal zou aflopen vanwege een botsing met een ijsberg. Op een groot scherm wordt het verhaal van die laatste tocht minutieus uit de doeken gedaan, alsof je zelf meevaart. In het overige gedeelte van de ruimtes zijn vertrekken ingericht zoals ze er op de Titanic uitzagen en zie je enkele voorwerpen die afkomstig zijn van het schip of er mee te maken hebben. Dit vonden we afgezien van de film het minst interessante gedeelte van Cité de la Mer, dus als je gebonden bent aan de tijd kun je dit het beste voor het laatst bewaren.

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

  1. Theo Roels zegt:

    Een interessant hotel is “Le Saint Mère Eglise”, rue de Richedoux, Ste Mère Eglise. Grote parkeerplaats, vlak bij de weg op 500 m van het centrum met historische kerk (parachutisten op D-Day 1944), museum, historisch orgel en slagveldherinneringen, 10 km van de zee en van Carentan.

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant