Cirque du Fer-à-Cheval, wonder van de natuur

1793 keer gelezen

Misschien wel een van de mooiste bergdalen van Frankrijk vind ik dit: het dal van Cluses tot aan Sixt-Fer-à-Cheval, aan de andere kant van de bergen ten noorden van Chamonix. Het meest spectaculaire deel van dit dal bevindt zich net na Sixt. Als je vanaf dit dorp zo’n zes kilometer richting het oosten de weg blijft volgen, kom je aan in een prachtig keteldal (cirque), waar je omringd wordt door torenhoge rotswanden waar verschillende watervallen hun weg naar beneden zoeken.

advertentie

Het Cirque du Fer-à-Cheval is een mooie bestemming voor een dagtrip als je in de buurt zit, bijvoorbeeld in Samoëns. Vanaf daar kun je het met de auto of per fiets bereiken, zoals ik deed. Ook zijn er wandelroutes in deze richting.

In de loop der tijd werd het dal gevormd door gletsjers, net als andere keteldalen. Met wanden van 500 tot 700 meter en omringd door toppen tot aan bijna 3.000 meter, gaat het om het grootste keteldal van de Alpen.

Het hele jaar door is het keteldal een indrukwekkend gezicht. Maar kom je in de maand juni dan kun je ook nog eens genieten van maar liefst zo’n 30 watervallen die langs de rotsen naar beneden klateren. In de zomermaanden zijn de meeste daarvan opgedroogd of in elk geval een stuk minder groot. Toch zorgen de boven gelegen gletsjers, de glacier de Prazon et du Ruan, ervoor dat ook in de zomer nog watervallen te bewonderen zijn. De gletsjers zijn klein, maar blijven vooralsnog dapper standhouden tegen de opwarming van de aarde.

In en rond het Cirque du Fer-à-Cheval kun je diverse wandelingen maken. Een mooie wandeling voert bijvoorbeeld naar ‘le bout du monde’, ten noorden van het parkeerterrein in het cirque. Op diverse plekken heb je een mooi uitzicht richting de steile rotswanden van het keteldal.

Accommodatie in Frankrijk

Op zoek naar een sfeervol huisje, fijne camping, hotel of chambres d'hôtes in Frankrijk? Via de partners van Frankrijk Puur vind je snel aanbiedingen van vakantiehuisjes en campings in Frankrijk.
Klik hier voor vakantiehuisjes
Klik hier voor campings
Klik hier voor hotels en bed & breakfasts/chambres d'hôtes

Lees ook:

2 reacties

Ineke Oosting 25 oktober 2017 - 13:34

In juni is het daar rustig en is iedereen zich weer klaar aan het maken voor het korte zomerseizoen , want het is ook een prachtig skigebied. Van de top bij Flaine, met zicht op de Mont Blanc, is er bij voldoende sneeuw een kilometers lange afdaling naar Sixt-Fer-a-Chéval. In de zomer zijn er meerdere campings, goed te bereiken met een caravan en juli draaien er een aantal liften .

Reply
Esther van Lennep 2 november 2018 - 18:44

Misschien ten overvloede , hond mag niet mee in het park , ook niet aan de riem helaas…..

Reply

Plaats een reactie

Gratis Frankrijk-tips

Ontvang nieuwe tips van Frankrijk Puur in je mailbox