Cirque de Troumouse
Hautes-PyrénéesOccitanie

Cirque de Troumouse, imposant keteldal in de Hoge Pyreneeën

Het Cirque de Gavarnie mag dan het bekendste keteldal in de Pyreneeën zijn, liefhebbers van grootse uitzichten komen nóg meer aan hun trekken in het nabijgelegen Cirque de Troumouse. Het groene plateau van het dal wordt omringd door steile rotswanden van zo’n vijfhonderd meter hoogte. In deze wondere bergwereld kun je genieten van de bijzondere planten en dieren die op grote hoogte overleven.

Toegegeven, het keteldal bij Gavarnie is wellicht iets indrukwekkender omdat de wanden ervan dichter bij elkaar liggen en een stuk hoger zijn. Maar het keteldal van Troumouse heeft dan weer als voordeel dat het er niet platgelopen is. Het echte berggevoel kun je hier dan ook veel beter ervaren. Met als kers op de taart dat weidse uitzicht richting de kliffen die je aan drie kanten omringen.

Le Mallet

Omdat we tijdens onze reis door de Pyreneeën graag het berghutgevoel willen ervaren, verblijven we gedurende twee nachten in Auberge du Maillet, aan de voet van het keteldal. Deze herberg heeft zowel een slaapzaal als privékamers, en is per auto bereikbaar. Handig dus als je, zoals Marita dit jaar, door een zwangerschap niet urenlang meer kunt klimmen om een berghut te bereiken. Ook een leuk idee bijvoorbeeld als je met kinderen eens een nachtje in een berghut wilt slapen. De gasten van de herberg zijn een gezellige mix van zowel wandelaars als vakantiegangers die zich net als wij even terug willen trekken in de bergen.

Want hier in het Cirque de Troumouse heb je een echt ‘einde van de wereld’-gevoel. De herberg is bereikbaar via een bochtig weggetje, zo’n twintig minuten vanaf de weg naar Gavarnie. Mobiele verbinding is er niet, dus je bent voor je vermaak aangewezen op boeken, spelletjes en wandelingen. ‘s Avonds eet je net als in andere berghutten allemaal tegelijk in de eetzaal, waarbij iedereen hetzelfde menu krijgt voorgeschoteld.

Vanaf de auberge vertrekken diverse wandelpaden verder de bergen in. In een klein uurtje wandel je naar het keteldal, maar je kunt je ook laten vervoeren door een treintje, getrokken door een trekker. Buiten het zomerseizoen mag je zelf met de auto vanaf de berghut doorrijden naar het keteldal. Wij nemen het treintje, en onderweg word je dan via een bandje dat ze afspelen bijgepraat over de geschiedenis van het Cirque de Troumouse. De hooggelegen weides zijn al eeuwenlang in gebruik door boeren die er hun kuddes schapen en koeien laten grazen. Verder is het keteldal het decor van roofvogels zoals gieren en steenarenden en Pyrenese gemzen, isards genoemd. Boven op het plateau wandelen we naar een meertje en sluiten we af bij het mariabeeld, waar ook een panoramatafel staat om de omringende bergtoppen te identificeren.

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

 1. Beste,

  Deze vakantie ook in het keteldal van Gavarnie (gavarnie zeker niet doen op zon en feestdagen teveel volk) en van troumouse geweest en deze is werkelijk heel mooi vertrokken vanaf de parking chapelle de héas is het een mooie klim naar boven ongeveer 600 m maar zeker de moeite waard hier hebben wij van genoten.

 2. Ineke Oosting zegt:

  Hallo Martijn,
  Prachtig om deze streek te bezoeken,maar volgens mij is het beeld op de foto niet Maria maar Bernadette. de bekende non uit Lourdes, te herkennen aan haar blauwe sherp en rozetten op haar voeten.
  groeten uit Frankrijk, Ineke

  1. Hoi Ineke, wat leuk dat je reageert. We lezen op verschillende plekken dat het om de maagd Maria moet gaan, en dat het beeld is gemaakt naar beeltenis van Notre-Dame de Lourdes. Zij draagt ook een blauwe sjerp.

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant