Cirque de Gavarnie
Hautes-PyrénéesOccitanie

Wandelen naar het Cirque de Gavarnie

Het is een van de meest bezochte plekken in de Pyreneeën: het Cirque de Gavarnie. Een natuurlijk amfitheater, een montagne en mur tegelijk, zoals de Franse auteur Victor Hugo het treffend in poëzie vatte. Het keteldal, gelegen op de grens van Frankrijk en Spanje, biedt een van de meest indrukwekkende panorama’s die je in de omgeving kunt vinden. Als je onderin het dal staat voel je je klein, met om je heen de torenhoge kliffen waar vanaf aan alle kanten watervallen stromen. We wandelen er via een alternatieve route naar toe, weg van de drukte.

Streektips

Zelf wandelen in het Cirque de Gavarnie? Misschien heb je wat aan deze tips!

In vroeger tijden was Gavarnie een haast verplicht uitje voor bezoekers aan het bedevaartsoord Lourdes en kwamen er busladingen tegelijk. Tegenwoordig vormt het een bestemming op zich. Dat is ook te merken aan de grote parkeerplaats die aan de oostkant van het vrijwel autovrije dorp te vinden is. Nu kun je je na het parkeren van je auto natuurlijk mee laten voeren door de stroom toeristen, over de asfaltweg in de richting van het café-restaurant ‘Hôtel du cirque et de la cascade’ onderin het keteldal. Maar een veel rustigere bergwandelroute gaat meer bovenlangs en geeft je daardoor het voordeel van minder mensen én mooiere uitzichten onderweg.

We lopen vanaf de parkeerplaats door het dorp en slaan het weggetje in naar de Église Notre-Dame-du-Bon-Port. Deze kerk stamt uit de twaalfde eeuw, ernaast was lange tijd een hospitaal en onderkomen voor reizigers en pelgrims. De weg gaat al snel over in een pad langs de bomen en vervolgens door het bos op de hellingen van het dal waar de gave de Gavarnie doorheen stroomt. Het weer zit ons deze dag niet mee, de wolken blijven vrij laag in het dal hangen. Het grootse uitzicht dat je hier normaal hebt op de achterkant van het dal, het cirque, missen we dus helaas. Het komt in ons schema echter niet uit om op betere condities te wachten, dus besluiten we om de wandeling toch door te zetten. Ook met wat minder goed weer is het nog steeds de moeite waard, merken we al snel.

Plateau de Bellevue

Het pad slingert wat omhoog en komt uiteindelijk uit op het niet onterecht zo genoemde ‘Plateau de Bellevue’. Vanaf hier kun je bij mooi weer het keteldal binnenkijken en zie je bovendien heel het dal van Gavarnie achter en naast je liggen. Wandelbordjes wijzen de weg verder naar het cirque, het pad gaat vervolgens wat op en neer langs de hellingen en steekt ook drie puinhellingen over. Op de weides groeien opvallend veel blauwe irissen, het gaat om een endemische soort voor de Pyreneeën, de iris latifolia. Over ons heen zweven geregeld wat gieren op de luchtstromen, de verspreid lopende kuddes schapen lijken er niet van onder de indruk. Na ruim een uur wandelen staan we ineens middenin het keteldal. Normaal gesproken zie je dan aan drie kanten om je heen de drie lagen van het dal boven je uittorenen. In totaal zijn de wanden hier zo’n vijftienhonderd meter hoog. Met de bewolking van vandaag zien we slechts de onderste paar honderd meter, nog steeds een indrukwekkend gezicht.

Na een klein rondje in het keteldal keren we via de normale weg onderin het dal weer terug naar het dorp, met het voornemen om hier onder een stralend blauwe lucht ooit nog eens terug te keren.

Deze route ook lopen? Op onze site Bergwandelroutes.nl hebben we hem voor je uitgestippeld.

Tip: een ander indrukwekkend uitzichtpunt op de omgeving is er op de Pic de Tentes, tien minuutjes lopen vanaf de Col de Tentes, die met de auto bereikbaar is.

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant