10 redenen voor een bezoek aan het Château de Vaux-le-Vicomte

door Martijn
1539 keer gelezen

Ken je het kasteel van Vaux-le-Vicomte al? Een klassiek voorbeeld van de barokke bouwkunst uit de zeventiende eeuw, en bijzonder om meerdere redenen. Zowel de tuinen als het kasteel zelf zijn zonder meer een bezoek waard. Je wordt er ondergedompeld in de sfeer van de zeventiende eeuw en kunt er beleven hoe de beroemde Nicolas Fouquet er leefde. Hieronder tien goede redenen om het kasteel eens te bezoeken.

advertentie

1. Het kasteel dat tot inspiratiebron voor Versailles diende

Nicolas Fouquet haalde de grootste kunstenaars van zijn tijd bij elkaar om het domein te bouwen en in te richten. Architect Louis Le Vau, schilder en decorateur Charles Le Brun en landschapsarchitect André Le Nôtre maakten een kasteel dat de toon zette voor de bouwkunst in de rest van Europa en koning Louis XIV liet zich voor de bouw van Versailles inspireren door het Château de Vaux-le-Vicomte en liet hetzelfde groepje ook werken aan zijn eigen kasteel.

2. De tuinen

André Le Nôtre, tuinman van de koning, legde in de tuinen van het Château de Vaux-le-Vicomte de grondslag voor de tuinarchitectuur in de rest van Frankrijk. Dit zijn de originele Franse tuinen! Fonteinen, vijvers, optische illusies en veel groen zorgen voor een verrassende combinatie, op maar liefst 33 hectare.

Tuinen van Vaux-le-Vicomte

© Vaux-le-Vicomte

3. Het grootste geklasseerde Monument Historique dat in privébezit is

Sinds de bouw in de zeventiende eeuw heeft het domein toebehoord aan achtereenvolgens vier verschillende families. Tot aan de jaren zestig, toen het kasteel opengesteld werd voor publiek, was het kasteel bewoond. Daardoor ademt het nog steeds een bewoonde sfeer waar iedereen zich welkom zal voelen.

4. Een onvergetelijk dagje uit voor het gezin
Op het domein is er veel te doen voor gezinnen en families met kinderen.

Jeux de La Fontaine – Ieder weekend en in de schoolvakanties kun je hier terecht voor een ontdekkingstocht met de hele familie. Je komt op plekken die normaal voor publiek gesloten zijn, en maakt op een speelse manier kennis met het kasteel, door activiteiten als waterfietsen en een tocht door een ondergronds kanaal

Verkleedpartij – Trek eens de kleding aan zoals die in de zeventiende eeuw gedragen werd

Puzzelboekje – Ieder kind krijgt met het entreebewijs een gratis puzzelboekje

Verhuur van elektrische karretjes – Bewonder het domein zonder moe te worden, met de elektrische wagentjes voor vier personen

Bezoek met gids, verkleed en wel – Ontdek het kasteel geheel in de stijl van eeuwen terug!

Vaux-le-Vicomte

© Vaux-le-Vicomte

Vaux-le-Vicomte

© Vaux-le-Vicomte

5. Op korte afstand van Parijs

Het kasteel ligt slechts op een vijftigtal kilometers ten zuiden van Parijs en is goed bereikbaar met auto, openbaar vervoer of een pendelbus.

6. Activiteiten gedurende heel het jaar

Gedurende heel het jaar kun je op en om het kasteel terecht voor diverse activiteiten:

Pasen – Op jacht naar een schat en gigantische paaseieren in de tuinen

Avonden bij kaarslicht – iedere zaterdagavond van mei tot oktober verandert het kasteel en de tuinen in een lichtspektakel met 2.000 kaarslichten.

Les Jeux d’eau – iedere tweede en laatste zaterdag van de maand worden alle fonteinen in het park in werking gesteld

Journée Grand Siècle – een hele dag ga je terug in de tijd en is alles en iedereen verkleed met originele kostuums van de zeventiende eeuw

Vaux-le-Vicomte fait son cinéma – in de loop der tijd zijn er heel wat films en series gedraaid op het domein. Ontdek welke, en werp een blik achter de schermen!

Kerst – duizend-en-een versieringen nemen je mee naar een sprookjesachtige wereld

Vaux-le-Vicomte

© Wilhelm Chang / Vaux-le-Vicomte

7. Een volledig gemeubileerd en gedecoreerd kasteel

Vaux-le-Vicomte is een van de weinige kastelen die nog helemaal in de oorspronkelijke stijl zijn. Een bezoek aan het kasteel speelt zich af op vier verdiepingen, die zijn gemeubileerd alsof Nicolas Fouquet en zijn familie nog maar net hun biezen gepakt hebben.

8. Een rondblik op hoogte

Krijg een panoramische blik op heel het domein vanaf het torentje bovenop de koepel, met 25 meter het hoogste punt van het kasteel.

Vaux-le-Vicomte

© Béatrice Lécuyer / Vaux-le-Vicomte

9. Permanente exposities

André Le Nôtre in Vaux-le-Vicomte – een expositie en audiovisuele maquette die de verschillende stadia van de inrichting van de Franse tuinen uitlegt.

Vaux-le-Vicomte, hôpital auxiliaire n°23 – tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het domein omgevormd tot militair ziekenhuis. Bijna 2.000 soldaten werden er verzorgd.

10. Le Musée des Équipages

Een bijzondere collectie van prachtige oude rijtuigen en de bijbehorende uitrusting wordt tentoongesteld in de bijgebouwen van het kasteel, de oude stallen.

Wil je meer weten over het Château de Vaux-le-Vicomte? Neem dan een kijkje op de website van het kasteel.


Pinterest

Vond je dit een handig en interessant artikel? Bewaar het dan op je Pinterest!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
Vakantiehuisjes
Campings
Natuurcampings
Nederlandstalige vakantieparken
Hotels of chambres d'hôtes

Locatie:

Lees ook:

Plaats een reactie

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Accepteren Lees meer

Gratis Frankrijk-tips

Ontvang wekelijks nieuwe tips van Frankrijk Puur in je mailbox