Bas-RhinGrand-Est

Wandeling naar het kasteel en de waterval van Nideck

Diep in de bossen van de Vogezen liggen intrigerende plekken verscholen. Overweldigende uitzichtpunten, grillig gevormde rotsen, klaterende watervalletjes en oeroude kastelen. Niet gek dat er in de loop der tijd allerlei legendes ontstonden met de bossen en kastelen van de Vogezen in de hoofdrol. Tijdens onze reis door de Elzas ontdekten we bijvoorbeeld de ruïne van een middeleeuws kasteel die boven een waterval uittorent en vanwaar je mooie vergezichten hebt over de uitgestrekte heuvels.

Streektips

Wil je zelf ook deze wandeling maken of in de omgeving met vakantie? Misschien heb je wat aan deze tips!

De wandeling naar het kasteel en de waterval voert ons over een soms wat breed bospad, vanaf de parkeerplaats bij het Maison Forestière du Nideck. Het heeft net een paar dagen lang vrij veel geregend en voor het eerst in tijden breekt de zon weer goed door. Dat zet het soms wat grauwe, herfstachtige landschap meteen in een ander daglicht. De kleuren sprankelen voor onze ogen, de gele bladeren van loofbomen, donkergroene dennenbomen, het heldere blauw van de lucht, de witte wolken. En jawel, boven ons op de hogere Vogezentoppen een fijn laagje verse poedersneeuw.

We kleden ons dik aan, maar al snel gaan de laagjes weer uit. Het herfstzonnetje heeft meer kracht dan verwacht en door te wandelen door het glooiende landschap krijg je het vanzelf warm. De herfst is de tijd waarin er veel activiteit in de bossen is door bosbouwers. Daardoor is het pad waarover we richting het kasteel lopen modderiger dan anders. Maar dat voegt alleen maar toe aan het avontuurlijke karakter van deze wandeling.

Na een twintigtal minuten lopen, ontwaren we tussen de boomstammen ineens de contouren van een oude stenen toren. We komen aan bij het laagste deel van het kasteel, dat het nieuwst is. Iets erboven, aan onze rechterzijde, liggen de oudste gedeeltes van het kasteel.

Geschiedenis van het kasteel

Het kasteel duikt voor het eerst op in de archieven in het jaar 1264. Een kleine zeventig jaar later wordt er melding gemaakt van een tweede gebouw, net iets eronder. In de eeuwen daarna is het kasteel eigendom van de regionale heersers. In 1636 brandt het af, en daarna wordt het niet meer herbouwd. De overblijfselen die je nu nog ziet dateren dus uit die tijd, en bestaan grotendeels uit twee torens. De eerste, beneden, ziet er nog behoorlijk goed en solide uit, de tweede is meer een verzameling stenen waar je met behulp van een trappetje bovenop kunt klimmen voor een spectaculair uitzicht over de lager gelegen toren en de omliggende heuvels van de Vogezen.

De kasteelruïne diende tot inspiratie van vertellers van verhalen en sprookjes, zo lezen we op een bord bij de laagste toren. Het waren de gebroeders Grimm die de ruïne bekendheid gaven door er een sprookje over in een van hun boeken op te nemen. Dat sprookje was weer voer voor de schrijver en ontdekkingsreiziger Adelbert von Chamisso die er een gedicht over schreef, Das Riesen-Spielzeug, waardoor het kasteel nog bekender werd.

Cascade du Nideck

Het leuke aan deze korte wandeling in de bossen is dat er nog een tweede hoogtepunt op je wacht: de waterval. Je bereikt deze vanaf het kasteel via een paadje dat steil in de diepte afdaalt. Het is goed aangegeven en op grote stukken makkelijker gemaakt door de aanleg van trappetjes. Het riviertje stort zich hier van een rots van vulkanisch gesteente zo’n vijfentwintig meter in de diepte, wat een mooi schouwspel oplevert. Onderaan de waterval is een mooi plekje waar je even kunt uitrusten. Na een broodje als lunch te hebben genomen, klimmen we weer terug over het pad naar boven. Daar is een splitsing, waarbij je als je rechts afslaat weer met een bochtje bij het beginpunt van de wandeling uitkomt.

Praktisch

De wandeling naar het kasteel duurt ongeveer twintig minuten. Vervolgens ben je in tien minuutjes bij de waterval. De terugweg neemt een klein half uurtje in beslag. Het pad naar de waterval is wat steil, maar alles is goed te doen voor jong en oud. Het hoogteverschil is ongeveer tweehonderd meter.

Wil je deze route ook wandelen? Bekijk de wandeling op Bergwandelroutes.nl.

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant