Château du Falkenstein, ons favoriete kasteel in de Noordelijke Vogezen

De bossen en heuvels van de Noordelijke Vogezen liggen bezaaid met kastelen en kasteelruïnes. Wij bezochten Château du Falkenstein en hij kwam prompt op ons lijstje met favorieten. Als ik op de ruïnes van het kasteel rondloop kan ik me gemakkelijk voorstellen dat ik kasteelheer ben, wachtend op een kar met proviand die tussen de bomen tevoorschijn zal komen, terwijl ik uitkijk over de bomen die zich in herfstkleuren hullen en er binnen een groot vuur brandt in de haard…

Tijdens onze herfsttrip naar de Elzas twijfelen we soms of dit wel het juiste seizoen is om deze streek te bezoeken. Maar als we, na een korte klim vanaf de parkeerplaats, bovenop de restanten van Château du Falkenstein staan, weten we genoeg: de Noordelijke Vogezen zijn op het mooist met een herfstkleed aan. De wolken die als witte rookpluimen opstijgen tussen het kleurrijke heuvellandschap hullen het kasteel bovendien in een mystieke sfeer.

Geschiedenis

Château du Falkenstein staat voor het eerst in de geschiedenisboeken vermeld in 1127. Graaf Peter van Lützelburg laat het kasteel bouwen om zijn bezittingen in de nabije omgeving te beschermen. Als zijn zoon zonder erfgenaam sterft, krijgen twee families het kasteel toegewezen. Nadat ook de broers Falkenstein ten tonele verschijnen wordt het kasteel in drieën gedeeld. In de zestiende eeuw verwoest een brand grote delen van het kasteel en men besluit om het niet in oude staat te herstellen. Lange tijd wonen er nog bosbouwers in het kasteel, tot het nog verder wordt verwoest tijdens de Dertigjarige Oorlog. In 1930 worden de ruïnes van het kasteel het als monument aangemerkt.

Airbnb van de 14e eeuw

Als je het kasteel binnenloopt, door het nog overeind staande toegangspoortje, kun je je direct een voorstelling maken van de levendigheid die in het kasteel heerste. Bezoekers kwamen te voet binnen, of leidden hun karren over de twee schuine sporen aan weerszijden van de trap. Een hond blafte je toe, in de rotsen is zijn uitgehouwen drinkbak nog zichtbaar. Door een tweede poort klom je vervolgens de trappen op die je naar de woonvertrekken bovenop de rots brachten. Het was ook mogelijk om in het kasteel te logeren: als heer mocht je voor vier Straatsburgse ponden en een nieuwe kruisboog vijftien nachten in het kasteel verblijven. Een soort Airbnb in de 14e eeuw…

Uitgehouwen in steen

Wat direct opvalt bij een bezoek aan Château du Falkenstein is dat het half uitgehouwen is in de rotsen. De rode zandsteen is in de loop der tijd behoorlijk aangetast door wind en regen en heeft bijzondere vormen aangenomen, waardoor je in het kasteel ook een klein natuurfenomeen kunt aanschouwen. Over en tussen de rotsen dwaal je door het kasteel, terwijl bordjes uitleg geven over wat er te zien is. Opvallend zijn de grote molen bovenop het kasteel, maar ook de overblijfselen van een donjon en grotkamer, die onder andere de functie van wijnkelder had. Als je alles gezien hebt, beëindig je je route bij de panoramatafel bovenin het kasteel, voor een laatste blik over het kleurrijke landschap.

Praktische informatie

 • Route en parkeren: Neem vanuit Philippsbourg de D87 en vervolg je weg via de D87a. De route staat vanaf Philippsbourg al aangegeven. Na ongeveer drie kilometer vind je aan de linkerkant een parkeerplaats.
 • Wandeling: Vanaf de parkeerplaats volg je de bordjes naar Château du Falkenstein, aangegeven met een blauw plusje, blauw rondje en geel driehoekje. Je wandelt ongeveer 10-15 minuten heuvelopwaarts over een bospad naar het kasteel. Terug gaat via dezelfde route.

Locatie:

Hoi! Ik ben Marita, en geef je op Frankrijk Puur graag tips over de mooiste plekken in Frankrijk. Het land verrast me steeds weer door haar veelzijdigheid, voor spectaculaire natuur en bijzondere dorpen hoef je helemaal niet naar het einde van de wereld.

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Bestel het ebook er bij en krijg 15,- euro korting!

 • Vanaf: 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden

  Bestel het ebook er bij en krijg 7,50 euro korting!

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 5,00

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Let op: dit is een ‘kneusje’, bij het drukken van deze reisgidsen is iets mis gegaan waardoor ze niet goed gelijmd zijn. Het kan hierdoor gebeuren dat de pagina’s snel loslaten uit de rug van het boekje. Hierom verkopen we deze gidsen met 50% korting.

2 reacties op Château du Falkenstein, ons favoriete kasteel in de Noordelijke Vogezen

 • Goededag, ik heb ff een vraag. We zitten in een dillemma. Al jaren gaan wij aan het begin van de zomer naar het zuiden van Frankrijk. Voornamelijk naar de Drome Provencale. Dit jaar moet het september gaan worden. ( 4 t/m 18 september) welk gebied in Frankrijk is dan mooi? We wandelen graag en veel en we bezoeken graag leuke oude plaatsjes. Welk deel van Frankrijk raad jij ons aan in die periode? De lavendel is dan uitgebloeid in die periode. Dat zou alleen maar een teleurstelling betekenen.
  Alvast dank voor je reactie.
  Groeten, Truus de Bruijn

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.