Château du Falkenstein, ons favoriete kasteel in de Noordelijke Vogezen

door Marita
1402 keer gelezen

De bossen en heuvels van de Noordelijke Vogezen liggen bezaaid met kastelen en kasteelruïnes. Wij bezochten Château du Falkenstein en hij kwam prompt op ons lijstje met favorieten. Als ik op de ruïnes van het kasteel rondloop kan ik me gemakkelijk voorstellen dat ik kasteelheer ben, wachtend op een kar met proviand die tussen de bomen tevoorschijn zal komen, terwijl ik uitkijk over de bomen die zich in herfstkleuren hullen, en er binnen een groot vuur brand in de haard…

advertentie

Tijdens onze herfsttrip naar de Elzas twijfelen we soms of dit wel het juiste seizoen is om deze streek te bezoeken. Maar als we, na een korte klim vanaf de parkeerplaats, bovenop de restanten van Château du Falkenstein staan, weten we genoeg: de Noordelijke Vogezen zijn op het mooist met een herfstkleed aan. De wolken die als witte rookpluimen opstijgen tussen het kleurrijke heuvellandschap hullen het kasteel bovendien in een mystieke sfeer.

Geschiedenis

Château du Falkenstein staat voor het eerst in de geschiedenisboeken vermeld in 1127. Graaf Peter van Lützelburg laat het kasteel bouwen om zijn bezittingen in de nabije omgeving te beschermen. Als zijn zoon zonder erfgenaam sterft, krijgen twee families het kasteel toegewezen. Nadat ook de broers Falkenstein ten tonele verschijnen wordt het kasteel in drieën gedeeld. In de zestiende eeuw verwoest een brand grote delen van het kasteel en men besluit om het niet in oude staat te herstellen. Lange tijd wonen er nog bosbouwers in het kasteel, tot het nog verder wordt verwoest tijdens de Dertigjarige Oorlog. In 1930 worden de ruïnes van het kasteel het als monument aangemerkt.

Airbnb van de 14e eeuw

Als je het kasteel binnenloopt, door het nog overeind staande toegangspoortje, kun je je direct een voorstelling maken van de levendigheid die in het kasteel heerste. Bezoekers kwamen te voet binnen, of leidden hun karren over de twee schuine sporen aan weerszijden van de trap. Een hond blafte je toe, in de rotsen is zijn uitgehouwen drinkbak nog zichtbaar. Door een tweede poort klom je vervolgens de trappen op die je naar de woonvertrekken bovenop de rots brachten. Het was ook mogelijk om in het kasteel te logeren: als heer mocht je voor vier Straatsburgse ponden en een nieuwe kruisboog vijftien nachten in het kasteel verblijven. Een soort Airbnb in de 14e eeuw…

Uitgehouwen in steen

Wat direct opvalt bij een bezoek aan Château du Falkenstein is dat het half uitgehouwen is in de rotsen. De rode zandsteen is in de loop der tijd behoorlijk aangetast door wind en regen en heeft bijzondere vormen aangenomen, waardoor je in het kasteel ook een klein natuurfenomeen kunt aanschouwen. Over en tussen de rotsen dwaal je door het kasteel, terwijl bordjes uitleg geven over wat er te zien is. Opvallend zijn de grote molen bovenop het kasteel, maar ook de overblijfselen van een donjon en grotkamer, die onder andere de functie van wijnkelder had. Als je alles gezien hebt, beëindig je je route bij de panoramatafel bovenin het kasteel, voor een laatste blik over het kleurrijke landschap.

Château du Falkenstein
Een oude haard is nog zichtbaar

Praktische informatie

  • Route en parkeren: Neem vanuit Philippsbourg de D87 en vervolg je weg via de D87a. De route staat vanaf Philippsbourg al aangegeven. Na ongeveer drie kilometer vind je aan de linkerkant een parkeerplaats.
  • Wandeling: Vanaf de parkeerplaats volg je de bordjes naar Château du Falkenstein, aangegeven met een blauw plusje, blauw rondje en geel driehoekje. Je wandelt ongeveer 10-15 minuten heuvelopwaarts over een bospad naar het kasteel. Terug gaat via dezelfde route.

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Nieuw: het boek Frankrijk Puur
50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken
"Frankrijk Puur is een ode aan al het moois dat Frankrijk te bieden heeft."
 
Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.
 
Lees hier meer over dit inspiratieboek over Frankrijk!

Locatie:

Lees ook:

Plaats een reactie

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Accepteren Lees meer

Gratis Frankrijk-tips

Ontvang wekelijks nieuwe tips van Frankrijk Puur in je mailbox

P.S. Heb jij het boek Frankrijk Puur al besteld?
Met tips voor 50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken.