Château du Falkenstein
Grand-EstMoselle

Château du Falkenstein, ons favoriete kasteel in de Noordelijke Vogezen

De bossen en heuvels van de Noordelijke Vogezen liggen bezaaid met kastelen en kasteelruïnes. Wij bezochten Château du Falkenstein en hij kwam prompt op ons lijstje met favorieten. Als ik op de ruïnes van het kasteel rondloop kan ik me gemakkelijk voorstellen dat ik kasteelheer ben, wachtend op een kar met proviand die tussen de bomen tevoorschijn zal komen, terwijl ik uitkijk over de bomen die zich in herfstkleuren hullen en er binnen een groot vuur brandt in de haard…

Streektips

Tijdens onze herfsttrip naar de Elzas twijfelen we soms of dit wel het juiste seizoen is om deze streek te bezoeken. Maar als we, na een korte klim vanaf de parkeerplaats, bovenop de restanten van Château du Falkenstein staan, weten we genoeg: de Noordelijke Vogezen zijn op het mooist met een herfstkleed aan. De wolken die als witte rookpluimen opstijgen tussen het kleurrijke heuvellandschap hullen het kasteel bovendien in een mystieke sfeer.

Geschiedenis

Château du Falkenstein staat voor het eerst in de geschiedenisboeken vermeld in 1127. Graaf Peter van Lützelburg laat het kasteel bouwen om zijn bezittingen in de nabije omgeving te beschermen. Als zijn zoon zonder erfgenaam sterft, krijgen twee families het kasteel toegewezen. Nadat ook de broers Falkenstein ten tonele verschijnen wordt het kasteel in drieën gedeeld. In de zestiende eeuw verwoest een brand grote delen van het kasteel en men besluit om het niet in oude staat te herstellen. Lange tijd wonen er nog bosbouwers in het kasteel, tot het nog verder wordt verwoest tijdens de Dertigjarige Oorlog. In 1930 worden de ruïnes van het kasteel het als monument aangemerkt.

Airbnb van de 14e eeuw

Als je het kasteel binnenloopt, door het nog overeind staande toegangspoortje, kun je je direct een voorstelling maken van de levendigheid die in het kasteel heerste. Bezoekers kwamen te voet binnen, of leidden hun karren over de twee schuine sporen aan weerszijden van de trap. Een hond blafte je toe, in de rotsen is zijn uitgehouwen drinkbak nog zichtbaar. Door een tweede poort klom je vervolgens de trappen op die je naar de woonvertrekken bovenop de rots brachten. Het was ook mogelijk om in het kasteel te logeren: als heer mocht je voor vier Straatsburgse ponden en een nieuwe kruisboog vijftien nachten in het kasteel verblijven. Een soort Airbnb in de 14e eeuw…

Uitgehouwen in steen

Wat direct opvalt bij een bezoek aan Château du Falkenstein is dat het half uitgehouwen is in de rotsen. De rode zandsteen is in de loop der tijd behoorlijk aangetast door wind en regen en heeft bijzondere vormen aangenomen, waardoor je in het kasteel ook een klein natuurfenomeen kunt aanschouwen. Over en tussen de rotsen dwaal je door het kasteel, terwijl bordjes uitleg geven over wat er te zien is. Opvallend zijn de grote molen bovenop het kasteel, maar ook de overblijfselen van een donjon en grotkamer, die onder andere de functie van wijnkelder had. Als je alles gezien hebt, beëindig je je route bij de panoramatafel bovenin het kasteel, voor een laatste blik over het kleurrijke landschap.

Praktische informatie

  • Route en parkeren: Neem vanuit Philippsbourg de D87 en vervolg je weg via de D87a. De route staat vanaf Philippsbourg al aangegeven. Na ongeveer drie kilometer vind je aan de linkerkant een parkeerplaats.
  • Wandeling: Vanaf de parkeerplaats volg je de bordjes naar Château du Falkenstein, aangegeven met een blauw plusje, blauw rondje en geel driehoekje. Je wandelt ongeveer 10-15 minuten heuvelopwaarts over een bospad naar het kasteel. Terug gaat via dezelfde route.

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

  1. Goededag, ik heb ff een vraag. We zitten in een dillemma. Al jaren gaan wij aan het begin van de zomer naar het zuiden van Frankrijk. Voornamelijk naar de Drome Provencale. Dit jaar moet het september gaan worden. ( 4 t/m 18 september) welk gebied in Frankrijk is dan mooi? We wandelen graag en veel en we bezoeken graag leuke oude plaatsjes. Welk deel van Frankrijk raad jij ons aan in die periode? De lavendel is dan uitgebloeid in die periode. Dat zou alleen maar een teleurstelling betekenen.
    Alvast dank voor je reactie.
    Groeten, Truus de Bruijn

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant