Château d'Oléron
Charente-MaritimeNouvelle-Aquitaine

Le Château d’Oléron: kleurrijke oesterhuisjes en een grote citadel

Aan de kust van Charente-Maritime liggen twee grote eilanden met mooie stranden en gezellige dorpen: Île de Ré en Île d’Oléron. Ons verblijf in Marennes-Plage is de uitgelezen kans om dat laatste eiland eens te verkennen. Direct nadat je over de grote brug tussen het vasteland en het eiland bent gereden, kom je aan je rechterhand Le Château d’Oléron tegen. Een levendige en kleurrijke plaats aan het meest oostelijke puntje van Oléron.

Streektips

Zelf op vakantie naar Île d'Oléron? Misschien heb je wat aan deze tips!

Citadel

Het nabijgelegen Île de Ré heb ik al eerder een aantal keer bezocht, maar voor Oléron is het de eerste keer. Mijn eerste indruk is dat het allemaal net wat minder toeristisch oogt, authentieker daardoor. Maar dat kan ook komen doordat we dit keer in het vroege voorseizoen zijn, en alles net op het punt van beginnen lijkt te staan. Niet alle restaurantjes zijn bijvoorbeeld eind maart al geopend en ook de bekendste dorpen zijn nog zeer rustig. Dat geldt eveneens voor Le Château d’Oléron, dat we op een zaterdag en later nog een keer op een zondag bezoeken.

Zoals de naam van het dorp al doet vermoeden, stond er ooit een kasteel hier. In de middeleeuwen was het grondgebied van de hertogen van Aquitaine, in de zeventiende eeuw verrees de huidige citadel, waar bouwmeester Vauban een grote stempel op zou drukken. Als je vanuit het dorp noordoostwaarts loopt kun je het kustpad richting de citadel volgen, waarbij je een mooi overzicht krijgt van de verdedigingswerken en uiteindelijk via de Porte Royale het hart van de citadel binnenkomt. In het hoofdgebouw en enkele bijgebouwen vind je exposities over de geschiedenis van de citadel en er worden regelmatig evenementen georganiseerd. Daarvan is op de dag dat wij er zijn niets te zien, dus lopen we verder naar de achterkant vanwaar je een mooi uitzicht hebt over de zee en de dikke, hoge muren rondom de citadel.

Wanneer we vervolgens via de zuidkant teruglopen naar de auto, hebben we zicht op de bontgekleurde cabanes in het wijkje dat net buiten de citadel ligt. Hier begonnen we ons bezoek. Tegenwoordig zijn de oude oesterhuisjes in gebruik door kunstenaars en ambachtslieden. In het hoogseizoen ongetwijfeld een gezellige drukte, maar op dit moment is slechts een handjevol van deze cabanes geopend. Wel een goede gelegenheid om wat mooie foto’s ervan te maken. De oesterhutjes kom je op meer plekken in de Charente-Maritime tegen, zoals bijvoorbeeld ook bij Mornac-sur-Seudre, Marennes en elders op Île d’Oléron.

Markt en markthal

Bij een bezoek aan de streek kun je niet heen om de lokale producten. Een mooie gelegenheid om daar eens mee kennis te maken is de markt van Le Château d’Oléron. Deze vindt iedere zondag plaats op het grote Place de la République en in de markthal. In die laatste kun je overigens ook op andere dagen terecht voor verse producten uit de omgeving. Natuurlijk vormen oesters en andere schaal- en schelpdieren de hoofdattractie op de markt hier, maar je vindt er ook ander lekkers. Wij kiezen voor een mooie queue de merlu (staart van heek) om op de barbecue te leggen. Alle vis die hier ligt uitgestald op het ijs geeft de indruk gisteren nog lekker te hebben rondgezwommen, verser dan vers dus.

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant