Château de Peyrepertuse, grootste katharenkasteel

Groot, groter, grootst, het kasteel van Peyrepertuse is een bijzonder staaltje bouwkunst hoog boven op de kalkrotsen in het Franse departement Aude. Als je één katharenkasteel moet bezoeken is het deze wel. Via een korte klim langs de steile kliffen bereik je de overblijfselen van het indrukwekkende middeleeuwse kasteel en word je bovendien beloond met een weids uitzicht over het prachtige ruige landschap.

Al in de Romeinse tijd was dit een strategische plek, zo hebben opgravingen uitgewezen. Maar pas echt van belang werd het gaandeweg de middeleeuwen. De eerste vermelding van het kasteel, toen nog Catalaans, is in documenten van het begin van de negende eeuw. In de tijd van de katharen, de twaalfde eeuw, was het kasteel eigendom van Guillaume de Peyrepertuse, die zich lange tijd niet wilde onderwerpen en de kathaarse zaak bleef steunen tot aan de val van Carcassonne. Omdat de grond hem toen waarschijnlijk te heet onder de voeten werd, gaf hij zich alsnog over en kwam het kasteel in handen van de Franse kroon.

De koning besloot het kasteel uit te breiden met een nieuw donjon, hoger op de kliffen. Vanaf toen ging het zo’n vierhonderd jaar lang een rol spelen in de verdediging van de grens van Frankrijk met Spanje. Daarna, vanaf de zeventiende eeuw tot aan de Franse Revolutie, bleef een klein garnizoen er gelegerd, ondanks dat de grens inmiddels verder naar het zuiden was opgeschoven. Tegenwoordig trekt het kasteel als monument meer dan honderdduizend bezoekers per jaar.

En een van die bezoekers ben ik vandaag. Via een kronkelend weggetje vanaf het dorp Duilhac-sous-Peyrepertuse bereik ik de parkeerplaats onderaan het kasteel. Vanaf hier is het nog een kwartiertje lopen naar de burcht zelf. Je loopt via de oostkant eerst om het kasteel heen en stijgt dan geleidelijk naar de toegangspoort. Vroeger, in de middeleeuwen, was er aan de zuidwestkant ook nog een geheime mogelijkheid om de berg te bereiken, via een steil pad en een ladder.

Bijzondere trap

Ik kom als eerste aan in het oudste en laagste gedeelte van het kasteel. Dit gedeelte is nog helemaal ommuurd. Je vindt hier onder meer de resten van een oud kapelletje, het verblijf van de commandant, resten van latrines en waterbekkens. Vervolgens loop ik naar het middelste gedeelte, met een wachttoren, overblijfselen van verdedigingsmuren en een magazijn. Via dit middelste plateau kom je uiteindelijk bij toegang naar het hoogste punt van het kasteel, dat in de dertiende eeuw op last van de koning werd aangelegd.

Je bereikt dit hogere stuk van het kasteel over een in de rotsen uitgehakte trap. Vanaf hier heb je een mooi panorama over de omgeving, met beneden je het laagste deel van het kasteel, het dorp, en de rotsachtige heuvels. Als ik me omdraai en richting het zuiden kijk, ontwaar ik de hogere Pyreneeëntoppen, waaronder een besneeuwde Canigou, de hoogste berg van dit deel van de Pyreneeën.

Praktisch

Toegang tot het kasteel van Peyrepertuse kost 9 euro. Je kunt er het hele jaar terecht, maar de beste tijd om het te bezoeken is het laagseizoen, of vroeg op de dag. Er is niet superveel parkeergelegenheid dichtbij het kasteel, dus bij drukte kan de weg naar het kasteel toe volstromen met auto’s die een plekje zoeken. Er zit dan niet veel anders op dan lager op de helling te parkeren en de rest naar boven te lopen. Bekijk voor meer informatie de website van het kasteel.

Locatie:

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Bestel het ebook er bij en krijg 15,- euro korting!

 • Vanaf: 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden

  Bestel het ebook er bij en krijg 7,50 euro korting!

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 5,00

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Let op: dit is een ‘kneusje’, bij het drukken van deze reisgidsen is iets mis gegaan waardoor ze niet goed gelijmd zijn. Het kan hierdoor gebeuren dat de pagina’s snel loslaten uit de rug van het boekje. Hierom verkopen we deze gidsen met 50% korting.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.