Château de Peyrepertuse
AudeOccitanie

Château de Peyrepertuse, grootste katharenkasteel

Groot, groter, grootst, het kasteel van Peyrepertuse is een bijzonder staaltje bouwkunst hoog boven op de kalkrotsen in het Franse departement Aude. Als je één katharenkasteel moet bezoeken is het deze wel. Via een korte klim langs de steile kliffen bereik je de overblijfselen van het indrukwekkende middeleeuwse kasteel en word je bovendien beloond met een weids uitzicht over het prachtige ruige landschap.

Al in de Romeinse tijd was dit een strategische plek, zo hebben opgravingen uitgewezen. Maar pas echt van belang werd het gaandeweg de middeleeuwen. De eerste vermelding van het kasteel, toen nog Catalaans, is in documenten van het begin van de negende eeuw. In de tijd van de katharen, de twaalfde eeuw, was het kasteel eigendom van Guillaume de Peyrepertuse, die zich lange tijd niet wilde onderwerpen en de kathaarse zaak bleef steunen tot aan de val van Carcassonne. Omdat de grond hem toen waarschijnlijk te heet onder de voeten werd, gaf hij zich alsnog over en kwam het kasteel in handen van de Franse kroon.

De koning besloot het kasteel uit te breiden met een nieuw donjon, hoger op de kliffen. Vanaf toen ging het zo’n vierhonderd jaar lang een rol spelen in de verdediging van de grens van Frankrijk met Spanje. Daarna, vanaf de zeventiende eeuw tot aan de Franse Revolutie, bleef een klein garnizoen er gelegerd, ondanks dat de grens inmiddels verder naar het zuiden was opgeschoven. Tegenwoordig trekt het kasteel als monument meer dan honderdduizend bezoekers per jaar.

En een van die bezoekers ben ik vandaag. Via een kronkelend weggetje vanaf het dorp Duilhac-sous-Peyrepertuse bereik ik de parkeerplaats onderaan het kasteel. Vanaf hier is het nog een kwartiertje lopen naar de burcht zelf. Je loopt via de oostkant eerst om het kasteel heen en stijgt dan geleidelijk naar de toegangspoort. Vroeger, in de middeleeuwen, was er aan de zuidwestkant ook nog een geheime mogelijkheid om de berg te bereiken, via een steil pad en een ladder.

Bijzondere trap

Ik kom als eerste aan in het oudste en laagste gedeelte van het kasteel. Dit gedeelte is nog helemaal ommuurd. Je vindt hier onder meer de resten van een oud kapelletje, het verblijf van de commandant, resten van latrines en waterbekkens. Vervolgens loop ik naar het middelste gedeelte, met een wachttoren, overblijfselen van verdedigingsmuren en een magazijn. Via dit middelste plateau kom je uiteindelijk bij toegang naar het hoogste punt van het kasteel, dat in de dertiende eeuw op last van de koning werd aangelegd.

Je bereikt dit hogere stuk van het kasteel over een in de rotsen uitgehakte trap. Vanaf hier heb je een mooi panorama over de omgeving, met beneden je het laagste deel van het kasteel, het dorp, en de rotsachtige heuvels. Als ik me omdraai en richting het zuiden kijk, ontwaar ik de hogere Pyreneeëntoppen, waaronder een besneeuwde Canigou, de hoogste berg van dit deel van de Pyreneeën.

Praktisch

Toegang tot het kasteel van Peyrepertuse kost 9 euro. Je kunt er het hele jaar terecht, maar de beste tijd om het te bezoeken is het laagseizoen, of vroeg op de dag. Er is niet superveel parkeergelegenheid dichtbij het kasteel, dus bij drukte kan de weg naar het kasteel toe volstromen met auto’s die een plekje zoeken. Er zit dan niet veel anders op dan lager op de helling te parkeren en de rest naar boven te lopen. Bekijk voor meer informatie de website van het kasteel.

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant