Château de Cassaigne: Op bezoek bij een wijnkasteel in de Gers

Bijna overal in het zuidwesten van Frankrijk wordt wijn gemaakt. In de Gers is dat vooral witte wijn, gek genoeg, want in de meeste wijngebieden is rood over het algemeen in de meerderheid. Je zult hier weinig grote, dure wijnen aantreffen, de Gers is daarentegen een streek van prima tafelwijnen. Daarnaast wordt een groot deel van de productie gebruikt voor de Armagnac, die hier zijn wortels heeft. Ik bracht een bezoekje aan een bijzonder kasteel in het noorden van de Gers, midden tussen de wijngaarden.

Het Château de Cassaigne is historisch gezien een interessante plek. Het werd gebouwd in 1247 door de abt van Condom en werd in de zestiende eeuw het buitenverblijf van de aartsbisschoppen van Condom. Die verbouwden het toenmalige kasteel flink. Uit die tijd dateert ook de fraaie keuken die je kunt bezichtigen. De tegen het kasteel aangebouwde kerk, vandaag de dorpskerk van Cassaigne, was in die tijd de privékapel voor de bisschoppen en daarom ook toegankelijk vanuit het kasteel. Na de Franse Revolutie kocht de voormalige rentmeester van de aartsbisschop het kasteel op.

Vandaag de dag leven de nazaten van hem nog steeds in het kasteel en verbouwen ze druiven in de nabijgelegen wijngaarden. Maar al in de tijd dat het kasteel nog eigendom was van de aartsbisschoppen werd er Armagnac gedestilleerd. Tegenwoordig staat het domein nog steeds vooral bekend om z’n Armagnac, en om de Floc de Gascogne, een aperitief op basis van Armagnac en druivensap. Maar er worden ook heerlijke en betaalbare wijnen gemaakt.

Bezoek

Een bezoek aan het kasteel begint met een bezichtiging van enkele ruimtes. Je krijgt bij binnenkomst in het kasteel een (Nederlandstalig) informatieblad met daarop de belangrijkste bezienswaardigheden. Allereerst is dat de monumentale keuken, die nog grotendeels in de staat is zoals die vier eeuwen geleden was. Opvallend is het dak, in de vorm van een gigantische gewelfde steenoven.

Een ander hoogtepunt van je ontdekkingstocht door het kasteel is een kijkje nemen in de voormalige wapenzaal, waar nu de vaten Armagnac liggen. Je kunt er een filmpje bekijken van hoe de productie van wijnen en Armagnac in zijn werk gaat. Ook leuk is het om vervolgens even de tuin in te lopen, aan de achterzijde. Je loopt regelrecht de wijngaard in. Een klein perceel is ingericht met een aantal rijen met de diverse druivensoorten die er in deze streek verbouwd worden. Een informatiebord aan de rand geeft de namen van de soorten. Na de bezichtiging van het kasteel is het tijd om een glaasje te proeven, dat wordt je in de centrale ruimte aangeboden.

In de zomermaanden is een bezichtiging van het kasteel extra de moeite waard. Op enkele dagen vindt namelijk het evenement Théâtre au Château de Cassaigne plaats, een interactieve theatervoorstelling die zich rondom het kasteel afspeelt. Tegelijk daarmee kun je de wijnen van het domein proeven en zijn er hapjes te eten. Daarnaast kun je het hele jaar door vrijwel dagelijks terecht voor een bezoek en proeverij (alleen niet op maandag buiten het hoogseizoen). De kosten bedragen voor volwassenen 2,50 euro, voor kinderen is het gratis.

Locatie:

Bonjour! Ik ben Martijn, blogger en oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Bestel het ebook er bij en krijg 15,- euro korting!

 • Vanaf: 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden

  Bestel het ebook er bij en krijg 7,50 euro korting!

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 5,00

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Let op: dit is een ‘kneusje’, bij het drukken van deze reisgidsen is iets mis gegaan waardoor ze niet goed gelijmd zijn. Het kan hierdoor gebeuren dat de pagina’s snel loslaten uit de rug van het boekje. Hierom verkopen we deze gidsen met 50% korting.

1 reactie op Château de Cassaigne: Op bezoek bij een wijnkasteel in de Gers

 • Beste Martijn! Jullie mails zijn zo veelzijdig, dank ervoor! Ik verlang ernaar om daar te zijn waar jullie ook al allemaal geweest zijn.
  La France est une merveille, n´est-ce pas?
  Met hartelijke groeten,
  Maria de Ridder-Kenyeres

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.