C

Château de Cassaigne: Op bezoek bij een wijnkasteel in de Gers

Bijna overal in het zuidwesten van Frankrijk wordt wijn gemaakt. In de Gers is dat vooral witte wijn, gek genoeg, want in de meeste wijngebieden is rood over het algemeen in de meerderheid. Je zult hier weinig grote, dure wijnen aantreffen, de Gers is daarentegen een streek van prima tafelwijnen. Daarnaast wordt een groot deel van de productie gebruikt voor de Armagnac, die hier zijn wortels heeft. Ik bracht een bezoekje aan een bijzonder kasteel in het noorden van de Gers, midden tussen de wijngaarden.

Het Château de Cassaigne is historisch gezien een interessante plek. Het werd gebouwd in 1247 door de abt van Condom en werd in de zestiende eeuw het buitenverblijf van de aartsbisschoppen van Condom. Die verbouwden het toenmalige kasteel flink. Uit die tijd dateert ook de fraaie keuken die je kunt bezichtigen. De tegen het kasteel aangebouwde kerk, vandaag de dorpskerk van Cassaigne, was in die tijd de privékapel voor de bisschoppen en daarom ook toegankelijk vanuit het kasteel. Na de Franse Revolutie kocht de voormalige rentmeester van de aartsbisschop het kasteel op.

Vandaag de dag leven de nazaten van hem nog steeds in het kasteel en verbouwen ze druiven in de nabijgelegen wijngaarden. Maar al in de tijd dat het kasteel nog eigendom was van de aartsbisschoppen werd er Armagnac gedestilleerd. Tegenwoordig staat het domein nog steeds vooral bekend om z’n Armagnac, en om de Floc de Gascogne, een aperitief op basis van Armagnac en druivensap. Maar er worden ook heerlijke en betaalbare wijnen gemaakt.

Bezoek

Een bezoek aan het kasteel begint met een bezichtiging van enkele ruimtes. Je krijgt bij binnenkomst in het kasteel een (Nederlandstalig) informatieblad met daarop de belangrijkste bezienswaardigheden. Allereerst is dat de monumentale keuken, die nog grotendeels in de staat is zoals die vier eeuwen geleden was. Opvallend is het dak, in de vorm van een gigantische gewelfde steenoven.

Een ander hoogtepunt van je ontdekkingstocht door het kasteel is een kijkje nemen in de voormalige wapenzaal, waar nu de vaten Armagnac liggen. Je kunt er een filmpje bekijken van hoe de productie van wijnen en Armagnac in zijn werk gaat. Ook leuk is het om vervolgens even de tuin in te lopen, aan de achterzijde. Je loopt regelrecht de wijngaard in. Een klein perceel is ingericht met een aantal rijen met de diverse druivensoorten die er in deze streek verbouwd worden. Een informatiebord aan de rand geeft de namen van de soorten. Na de bezichtiging van het kasteel is het tijd om een glaasje te proeven, dat wordt je in de centrale ruimte aangeboden.

In de zomermaanden is een bezichtiging van het kasteel extra de moeite waard. Op enkele dagen vindt namelijk het evenement Théâtre au Château de Cassaigne plaats, een interactieve theatervoorstelling die zich rondom het kasteel afspeelt. Tegelijk daarmee kun je de wijnen van het domein proeven en zijn er hapjes te eten. Daarnaast kun je het hele jaar door vrijwel dagelijks terecht voor een bezoek en proeverij (alleen niet op maandag buiten het hoogseizoen). De kosten bedragen voor volwassenen 2,50 euro, voor kinderen is het gratis.

CategorieënGers Occitanië

Locatie

Bekijk al onze tips op een handige overzichtskaart!

Martijn

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Op Frankrijk Puur beschrijf ik onze ervaringen in Frankrijk en geef ik je tips voor leuke plekken.

Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

  1. Maria de Ridder says:

    Beste Martijn! Jullie mails zijn zo veelzijdig, dank ervoor! Ik verlang ernaar om daar te zijn waar jullie ook al allemaal geweest zijn.
    La France est une merveille, n´est-ce pas?
    Met hartelijke groeten,
    Maria de Ridder-Kenyeres

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *