Château de Cassaigne: Op bezoek bij een wijnkasteel in de Gers

door Martijn
503 keer gelezen

Bijna overal in het zuidwesten van Frankrijk wordt wijn gemaakt. In de Gers is dat vooral witte wijn, gek genoeg, want in de meeste wijngebieden is rood over het algemeen in de meerderheid. Je zult hier weinig grote, dure wijnen aantreffen, de Gers is daarentegen een streek van prima tafelwijnen. Daarnaast wordt een groot deel van de productie gebruikt voor de Armagnac, die hier zijn wortels heeft. Ik bracht een bezoekje aan een bijzonder kasteel in het noorden van de Gers, midden tussen de wijngaarden.

advertentie

Het Château de Cassaigne is historisch gezien een interessante plek. Het werd gebouwd in 1247 door de abt van Condom en werd in de zestiende eeuw het buitenverblijf van de aartsbisschoppen van Condom. Die verbouwden het toenmalige kasteel flink. Uit die tijd dateert ook de fraaie keuken die je kunt bezichtigen. De tegen het kasteel aangebouwde kerk, vandaag de dorpskerk van Cassaigne, was in die tijd de privékapel voor de bisschoppen en daarom ook toegankelijk vanuit het kasteel. Na de Franse Revolutie kocht de voormalige rentmeester van de aartsbisschop het kasteel op.

Vandaag de dag leven de nazaten van hem nog steeds in het kasteel en verbouwen ze druiven in de nabijgelegen wijngaarden. Maar al in de tijd dat het kasteel nog eigendom was van de aartsbisschoppen werd er Armagnac gedestilleerd. Tegenwoordig staat het domein nog steeds vooral bekend om z’n Armagnac, en om de Floc de Gascogne, een aperitief op basis van Armagnac en druivensap. Maar er worden ook heerlijke en betaalbare wijnen gemaakt.

Bezoek

Een bezoek aan het kasteel begint met een bezichtiging van enkele ruimtes. Je krijgt bij binnenkomst in het kasteel een (Nederlandstalig) informatieblad met daarop de belangrijkste bezienswaardigheden. Allereerst is dat de monumentale keuken, die nog grotendeels in de staat is zoals die vier eeuwen geleden was. Opvallend is het dak, in de vorm van een gigantische gewelfde steenoven.

Een ander hoogtepunt van je ontdekkingstocht door het kasteel is een kijkje nemen in de voormalige wapenzaal, waar nu de vaten Armagnac liggen. Je kunt er een filmpje bekijken van hoe de productie van wijnen en Armagnac in zijn werk gaat. Ook leuk is het om vervolgens even de tuin in te lopen, aan de achterzijde. Je loopt regelrecht de wijngaard in. Een klein perceel is ingericht met een aantal rijen met de diverse druivensoorten die er in deze streek verbouwd worden. Een informatiebord aan de rand geeft de namen van de soorten. Na de bezichtiging van het kasteel is het tijd om een glaasje te proeven, dat wordt je in de centrale ruimte aangeboden.

In de zomermaanden is een bezichtiging van het kasteel extra de moeite waard. Op enkele dagen vindt namelijk het evenement Théâtre au Château de Cassaigne plaats, een interactieve theatervoorstelling die zich rondom het kasteel afspeelt. Tegelijk daarmee kun je de wijnen van het domein proeven en zijn er hapjes te eten. Daarnaast kun je het hele jaar door vrijwel dagelijks terecht voor een bezoek en proeverij (alleen niet op maandag buiten het hoogseizoen). De kosten bedragen voor volwassenen 2,50 euro, voor kinderen is het gratis.

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Locatie:

Lees ook:

Plaats een reactie

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Accepteren Lees meer

Gratis Frankrijk-tips

Ontvang wekelijks nieuwe tips van Frankrijk Puur in je mailbox

P.S. Heb jij het boek Frankrijk Puur al besteld?
Met tips voor 50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken.