Château-Chinon
Bourgogne-Franche-ComtéNièvre

Château-Chinon: panorama over de Morvan

De Morvan zit vol met historische plaatsen. Een daarvan is Château-Chinon, ten westen van de hoogste delen van het natuurpark. Al sinds de oudheid heeft het een strategische positie. Die dankt het mede aan een verhoging in het landschap waarvandaan je ver naar het westen kunt kijken. In de recentere geschiedenis kreeg het bekendheid omdat voormalig president François Mitterand hier jarenlang burgemeester was en zijn erfenis van ambtscadeaus aan het stadje naliet.

Aan het begin van ons verblijf in de Morvan maken we een rondrit vanaf het Lac des Settons naar Château-Chinon en vervolgens naar Autun. Hiermee ontdekken we het hart van de streek, met landschappelijk gezien de meeste afwisseling. Vooraf hadden we niet echt een voorstelling gemaakt van Château-Chinon, dat ook wel eens de hoofdstad van de Haut-Morvan genoemd wordt. Het werd in de oude Michelingids die we bij ons hadden met name geroemd om het uitzicht over de Nièvrestreek richting de Loirevallei. Het stadje moet trouwens niet verward worden met het fraaie Château de Chinon, een van de Loirekastelen.

De naam dankt het stadje aan het kasteel dat in de middeleeuwen boven op de heuvel Calvaire stond, en waarschijnlijk tegen het eind van de vijftiende-eeuw is afgebroken. Erg groot was dat kasteel niet, de heersers van deze streek hadden hier geen verblijfplaats en het had dus enkel een militair doel. Van de overige versterkingen van het stadje resteert weinig. Ook wat overige bezienswaardigheden betreft ontdekten we eigenlijk weinig echte hoogtepunten. We zetten dan ook bijna direct nadat we de auto geparkeerd hebben koers naar het panoramapunt op de heuvel Calvaire. Dat is overigens de Franse naam van Golgotha, de plek in Jeruzalem waar Jezus gekruisigd werd.

Uitzicht

We volgen een deel van een route die door het Office de Tourisme op het wegdek is aangebracht en die door het stadje leidt, tot we aankomen bij een bordje dat de weg wijst naar de heuvel Calvaire. Na een minuut of tien bereiken we het hoogste punt, waar een grasveld met enkele bankjes op ons wacht. Ook ontdekken we hier wat fundamenten van gebouwen die hier vroeger stonden. Nog voor het kasteel op deze plek werd gebouwd, diende het al een militair doel. Zo was deze plek al in de tijd van de Gallo-Romeinen een versterkte heuvel.

Al snel ontdekken we waarom dat was. Een groot deel van de streek ligt hier namelijk voor je voeten, en kun je met een oogopslag in de gaten houden. Vandaag de dag dreigt er geen gevaar meer, maar kun je hier genieten van het typische landschap van de Morvan: groene weiden, omzoomd met windsingels, en verspreid wat grotere bossen. Op een panoramatafel vind je de namen van plekken die je vanaf hier kunt zien. Na even op een bankje te hebben gezeten lopen we via de noordoostkant de heuvel af, waarbij je nog een fraai uitzicht richtig het oosten hebt.

En verder

Zoals gezegd heeft Château-Chinon naast het prachtige uitzicht verder weinig echte hoogtepunten. De fontein voor het stadhuis, het museum met cadeaus van Mitterand, een kostuummuseum, die laatste twee zijn voornamelijk leuk om te doen als het weer wat tegenzit. Het uitzicht vanaf de heuvel is echter alleen al genoeg reden om Château-Chinon op te nemen in je programma als je hier met vakantie bent.

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant