Château-Chinon: panorama over de Morvan

De Morvan zit vol met historische plaatsen. Een daarvan is Château-Chinon, ten westen van de hoogste delen van het natuurpark. Al sinds de oudheid heeft het een strategische positie. Die dankt het mede aan een verhoging in het landschap waarvandaan je ver naar het westen kunt kijken. In de recentere geschiedenis kreeg het bekendheid omdat voormalig president François Mitterand hier jarenlang burgemeester was en zijn erfenis van ambtscadeaus aan het stadje naliet.

Aan het begin van ons verblijf in de Morvan maken we een rondrit vanaf het Lac des Settons naar Château-Chinon en vervolgens naar Autun. Hiermee ontdekken we het hart van de streek, met landschappelijk gezien de meeste afwisseling. Vooraf hadden we niet echt een voorstelling gemaakt van Château-Chinon, dat ook wel eens de hoofdstad van de Haut-Morvan genoemd wordt. Het werd in de oude Michelingids die we bij ons hadden met name geroemd om het uitzicht over de Nièvrestreek richting de Loirevallei. Het stadje moet trouwens niet verward worden met het fraaie Château de Chinon, een van de Loirekastelen.

De naam dankt het stadje aan het kasteel dat in de middeleeuwen boven op de heuvel Calvaire stond, en waarschijnlijk tegen het eind van de vijftiende-eeuw is afgebroken. Erg groot was dat kasteel niet, de heersers van deze streek hadden hier geen verblijfplaats en het had dus enkel een militair doel. Van de overige versterkingen van het stadje resteert weinig. Ook wat overige bezienswaardigheden betreft ontdekten we eigenlijk weinig echte hoogtepunten. We zetten dan ook bijna direct nadat we de auto geparkeerd hebben koers naar het panoramapunt op de heuvel Calvaire. Dat is overigens de Franse naam van Golgotha, de plek in Jeruzalem waar Jezus gekruisigd werd.

Uitzicht

We volgen een deel van een route die door het Office de Tourisme op het wegdek is aangebracht en die door het stadje leidt, tot we aankomen bij een bordje dat de weg wijst naar de heuvel Calvaire. Na een minuut of tien bereiken we het hoogste punt, waar een grasveld met enkele bankjes op ons wacht. Ook ontdekken we hier wat fundamenten van gebouwen die hier vroeger stonden. Nog voor het kasteel op deze plek werd gebouwd, diende het al een militair doel. Zo was deze plek al in de tijd van de Gallo-Romeinen een versterkte heuvel.

Al snel ontdekken we waarom dat was. Een groot deel van de streek ligt hier namelijk voor je voeten, en kun je met een oogopslag in de gaten houden. Vandaag de dag dreigt er geen gevaar meer, maar kun je hier genieten van het typische landschap van de Morvan: groene weiden, omzoomd met windsingels, en verspreid wat grotere bossen. Op een panoramatafel vind je de namen van plekken die je vanaf hier kunt zien. Na even op een bankje te hebben gezeten lopen we via de noordoostkant de heuvel af, waarbij je nog een fraai uitzicht richtig het oosten hebt.

En verder

Zoals gezegd heeft Château-Chinon naast het prachtige uitzicht verder weinig echte hoogtepunten. De fontein voor het stadhuis, het museum met cadeaus van Mitterand, een kostuummuseum, die laatste twee zijn voornamelijk leuk om te doen als het weer wat tegenzit. Het uitzicht vanaf de heuvel is echter alleen al genoeg reden om Château-Chinon op te nemen in je programma als je hier met vakantie bent.

Martijn
Bonjour! Ik ben Martijn, blogger en oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Nieuwsbrief

ABONNEER EN ONTVANG WEKELIJKS NIEUWE TIPS VOOR JOUW VAKANTIE IN FRANKRIJK

Populair in de webshop

 • -20% korting
  20,00 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Verzending binnen 1 tot 2 werkdagen.
  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

 • 9,95

  Een idyllisch landschap van heuvels, bossen, riviertjes en leuke steden en dorpen met een geschiedenis: welkom in de Morvan. In deze reisgids nemen we je mee op ontdekkingsreis door deze rustige, landelijke streek en laten we je alle bekende en onbekende hoogtepunten zien. We geven je tips voor de mooiste plekken en leuke activiteiten voor tijdens jouw eigen verblijf in de Morvan.

  Deze reisgids telt 42 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Verzending binnen 1 tot 2 werkdagen.

 • 5,99

  Zin in een vakantie met gezellige dorpjes, zwemmen in een traag stromende rivier en wandelingen door prachtige natuur? Ga dan op vakantie naar de Dordognestreek! In mijn reisgids Hoogtepunten van de Dordogne geef ik je alle tips die je nodig hebt voor een onvergetelijke reis.

  Het ebook is een PDF-bestand van 30MB en telt 64 pagina’s.

  Direct te downloaden

 • 9,95

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Verzending binnen 1 tot 2 werkdagen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.

Heimwee naar Frankrijk? Bestel het boek Frankrijk Puur